WWDC 2024 – Bemutatták a VisionOS 2-t

Apple Hírek   |   2024.06.10 - 19:31   |   Írta: ARPII   |   25947
10. jún WWDC 2024 – Bemutatták a VisionOS 2-t

Rengeteg új funkció, ami sokkal jobbá teszi a jövő számítóképét.

Az Apple megtartotta éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC 2024-et, ahol bemutatta legújabb szoftveres újításait, valamint végre ők is úgy döntöttek, hogy beszállnak a mesterséges intelligencia versenybe.Nekik azonban az AI nem artifical intelligence-et (mesterséges intelligencia) jelent, hanem Apple Intelligence-et, milyen találó, nem?

Ebben a cikkben a VisionOS 2-ről lesz szó, azonban ha nem szeretnétek lemaradni a további szoftveres újdonságokról sem, akkor itt megtaláljátok az összes bejelentést egy helyen, jó olvasást!

 

 

Az Apple bejelentette a visionOS 2-t, a Vision Pro operációs rendszerének második verzióját. Amikor a frissítés ősszel megjelenik, elkezdődik néhány nagyon szükséges változtatás, többek között egy sokkal jobb virtuális kijelző élményt, frissített kezdőképernyőt és kézmozdulatokat, valamint új Fotók alkalmazás funkciókat hozhat.

Először is, az Apple néhány régen várt fejlesztést hoz a visionOS felületére, például azt, hogy végre átrendezhetjük az alkalmazásokat a kezdőképernyőn - és ez az iPad és iPhone alkalmazásokat is magában foglalja. Nem csak ez, hanem új gesztusok is lesznek a kezdőképernyő előhívására, a Vezérlőközpont megtekintésére, vagy akár csak az akkumulátor töltöttségi idejének vagy az időnek az ellenőrzésére (egy nagyon okos csuklóforgatás segítségével, amely nem különbözik attól, mintha az órádra néznél, zseniális).

 

Ha pedig van családtagod vagy barátod, akivel meg akarod osztani a headset-et, az Apple azt mondja, hogy 30 napig elmenti a vendégfelhasználók kéz- és szemadatait. Ez nagyban megkönnyíti a Vision Pro megosztását ismerősökkel, és bárkivel, aki több mint egyszer próbálná ki az eszközt.

 

A legjelentősebb frissítés a tartalomgyártók számára az új ultraszéles virtuális kijelző funkció. Az Apple elmondta, hogy egy dupla, 4K-egyenértékű, ívelt ultraszéles kijelzőt hoz létre. Jelenleg a virtuális kijelző funkció csak egyetlen, akár 5K-ig terjedő kijelzőt tud, ami egy nagy ugrást jelent majd, viszont ez még mindig csak egy, egybefüggő megjelenítő, nem kettő különálló.

A person sitting in front of a curved virtual display while using the Vision Pro.

 

Emellett a vállalat végre egértámogatást is ad a Vision Pro-hoz - a megjelenéskor a headset olyan trackpadekkel tudott csak működni, mint amilyen a MacBook-okban vagy az önálló Magic Trackpad 2-ben van, de furcsa módon az egértámogatás kimaradt. A Vision Pro tükrözött kijelzőjén belül továbbra is lehet használni, de a képernyőn kívül, mondjuk egy iPad vagy Vision Pro alkalmazásban nem. Ha pedig szeretsz teljesen elmerülve dolgozni, de unod már a billentyűzet keresését, van egy jó hírem: a Vision Pro „mostantól feltárja (láthatóvá teszi) a felhasználó fizikai billentyűzetét a virtuális térben”.

Az Apple szerint az új frissítésben a felhasználók a Fotók alkalmazásban lévő bármely képet térbeli képpé alakíthatják. A vállalat azt is elmondta, hogy a VisionOS Fotók alkalmazáshoz hozzáadja a SharePlay funkciót, ami azt jelenti, hogy megoszthatod az alkalmazást egy másik Vision Pro-tulajdonossal a Spatial Personas segítségével, amely az Apple áprilisban bemutatott funkciója, amely a Vision Pro-val rendelkező barátaid szellemképes mellszobrát helyezi el veled a szobában. Ez egy meglepően lenyűgöző funkció, amely azt is lehetővé teszi, hogy valódi 3D-s térben nézzétek meg együtt a dolgokat vagy szerkesszétek a dokumentumokat.

 

Az Apple megemlítette Bora Borát is, egy új környezetet. A Vision Pro megjelenése óta két környezet is szerepelt a „hamarosan” listán, így jó, hogy van némi jelzés arra vonatkozóan, mikor számíthatunk továbbiakra.

Az Apple azt is elmondta, hogy lehetővé teszi a Safari böngészőtől független webes video lejátszók megtekintését. A vállalat megemlíti a YouTube-ot, a Netflixet és az Amazont - nevezetesen három olyan vállalatot, amelyek nem adták ki alkalmazásuk natív Vision Pro verzióját. Azt is bejelentette, hogy az Apple TV mostantól akár öt egyidejű streamet is támogat több nézetben - amit a sportrajongók értékelni fognak -, valamint azt, hogy a tartalmak AirPlay-en keresztül iPhone-ról, iPadről vagy Macről is streamelhetők.

 

A Vision Pro egyik legmenőbb dolga az „Apple Immersive” videók, de ezek olyan kevés és olyan rövidek, hogy néhányan, ha nem mindannyian, valószínűleg már a headset birtoklásának első napján átfújtuk őket. Az új tartalmak még mindig csak csöpögnek, de még több is lesz: A Red Bull például egy új, magával ragadó sportsorozatot készít.

Az Apple azt is elmondta, hogy a Canon egy új térbeli objektívet ad ki az EOS R7-hez, amelyet kifejezetten a Vision Pro számára készült tartalmak készítéséhez terveztek.

 

Végül a vállalat külföldön is bevezeti a Vision Pro-t. Az Apple június 13-án 18:00 órakor kezdi meg az előrendelések felvételét Kínában, Hongkongban, Japánban és Szingapúrban, és június 28-án lesz elérhető ezekben az országokban. Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban később, június 28-án, 17:00 órától indulnak az előrendelések, a headset pedig hivatalosan július 12-én lesz elérhető. Magyarországról egyelőre nem esett szó.

 

Forrás - Apple

 

Kapcsolódó tartalmak




Kommentek megjelenítése