WWDC 2024 – Bemutatták az iOS 18-at

Apple Hírek   |   2024.06.10 - 20:07   |   Írta: Hidasi Ákos   |   24872
10. jún WWDC 2024 – Bemutatták az iOS 18-at

Ezeket az új funkciókat várhatjuk

Az Apple ma tartja az éves fejlesztőknek szóló konferenciáját, ahol a vállalat elsődlegesen a közeljövőben érkező szoftveres fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt. Tradícionálisan a vállalat az éves WWDC (Worldwide Developer Community) eseményén leplezi le a jövőbeni terveit az új iOS, MacOS és egyéb operációs rendszer fejlesztéseire vonatkozóan. Ez idén sincs másképp, a cikk írásának időpontjában az Apple élőben közvetíti a Cupertino-i központjában azonos időben levetített bejelentő show-t. Ebben a cikkben azt vesszük végig, hogy milyen fő új funkciókat, fejlesztéseket és változtatásokat várhatunk az almás vállalat mobiljainak operációs rendszerében.

Lássuk is tehát az iOS 18 újításait.

 

Elrendezés

Az Apple az elmúlt években egyre nagyobb lehetőséget ad a telefonjaink megjelenésének személyreszabására. Ennek a folyamatnak a részei a widgetek, a névjegyekhez beállítható és híváskor megjelenő képek, és ezt a tendenciát folytatja idén is az almás vállalat. Az iPhone-okon ugyanis most először kapunk lehetőséget nem szigorúan egy rácsos elrendezéshez rögzítve elrendezni az alkalmazásainkat, hanem lehetőségünk lesz az alkalmazásokat és widgeteket a hátterünkként szolgáló kép körül elrendezni.

 

Vezérlőközpont

Az iOS vezérlőközpontja (Control Center) nem csak egy pöccintéssel lehúzható menüpanel lesz az iOS 18 megjelenése után. Az Apple ugyanis elérhetővé tette a widgetek hozzáadását a vezérlőközponthoz. Ez azt jelenti, hogy ahogy a demó során Craig Federighi bemutatta, különböző praktikus, akár harmadik felek által gyártott funkciók kiváltására szolgáló gombokat is elhelyezhetünk majd a vezérlőközpontunkban. Tehetünk például egy widgetet az autónk klímájának vezérléséhez, vagy egyéb távolról irányítható eszközök kezeléséhez.

 

Alkalmazások védelme, rejtése

Az Apple másik veszőparipája a privát adatok és ügyek hatékony védelme. A gyártó bejelentette, hogy az új szoftverfrissítés megjelenése és telepítése után beállíthatunk majd a védeni kívánt alkalmazásainkhoz egy külön védelmi réteget. Így tehát azok megnyitásához vagy Face ID-val történő azonosításra, vagy egy jelszó beírására lesz szükség. Ennél azonban egy lépéssel még tovább ment a vállalat. Azokat az alkalmazásainkat, amiket nem szeretnénk nyilvánosan megjeleníteni a telefonunk képernyőjén, lehetőségünk lesz egy külön zárt és rejtett mappába helyezni.

De nem csak az alkalmazásainkat védhetjük meg az ismerőseinktől, hanem az ismerőseinket is az alkalmazásainktól. A jövőben beállíthatjuk ugyanis, hogy az alkalmazások melyik névjegyeinkhez kapjanak hozzáférést.

 

 

Üzenetek

A Messages is új funkciókkal gazdagodott. A jövőben lehetőségünk lesz az egyes szavak vagy szövegrészletek formázására (vastagítás, döntött szöveg, aláhúzás), ráadásul az üzeneteinket időzíthetjük is. Személyes meglátásom, hogy ez egy elég specifikus, de nagyon hasznos funkció, el sem tudom mondani hányszor akartam illetlenül későn megválaszolni egy üzenetet, amit persze reggelre elfelejtettem. Ez egy tökéletes megoldás lehet erre a helyzetre.

Az iOS üzenetek ráadásul WiFi vagy mobilnet nélkül is fognak tudni működni, ezek helyett műholdas kapcsolattal fogják továbbítani az üzeneteket.

A régóta várt RCS támogatást is megkaptuk, bár kissé meglepő módon a vállalat szinte cask mellékes információként említette meg. A tényen azonban nem változtat, hogy végre leegyszerűsödik az Androidok és iPhone-ok közti üzenetküldés.

 

Térképek

Az Apple új topográfiai térképekkel bővíti a Maps alkalmazását, ami részletesen mutat majd túristautakat és túraútvonalakat is. Ezeket le is menthetjük majd, hogy később offline is elérjük őket.

 

Fotók

Az Apple Photos alkalmazása is átrendezésre kerül majd. A vállalat állítása szerint a fejlesztéssel sokkal egyszerűbbé teszi majd a keresett fotók megtalálását. Az új elrendezés szerint a fotók rácsos elrendezése a képernyő tetején, míg a témák szerint rendszerezett könyvtár rész a képernyő alján lesz megtalálható majd.

Egy új Collections (gyűjtemények?) nevű funkció lehetővé teszi majd hogy témák szerint, azaz emberek, utazások, helyszínek és hasonló kritériumok szerint elrendezve láthasd a képeidet.

 

Érkezési időpont

Az Apple elmondása szerint az összes operációs rendszereket érintő fejlesztésük idén ősszel válik majd a felhasználók számára széles körben elérhetővé, habár pontos dátumot nem említettek.

 

Az Apple elsődlegesen ezeket a funkciókat emelte ki az idei WWDC eseményén. Feltehetőleg a funkciók jó részére igaz lehet, hogy erős AI folyamatok vannak a háttérben, azonban egyes versenytársakkal ellentétben az Apple nem trombitálja tele az étert a mesterséges intelligenciára vonatkozó kulcskifejezésekkel, ehelyett egy visszafogottabb és elegánsabb megközelítést választva inkább a funkciók értékére és hasznosságára helyezi a hangsúlyt.

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése