2026-ban jönnek a vadonatúj flexibilis Apple termékek

Almás Pletykák   |   2024.05.27 - 08:48   |   Írta: L Ferenc   |   7771
27. máj 2026-ban jönnek a vadonatúj flexibilis Apple termékek

Az almás logós gyártó egyszerre több hajlékony kijelzős készüléket is fejleszt.

Időről időre felröppennek olyan pletykák, melyek szerint az Apple a közeljövőben piacra fogja dobni első szétnyitható készülékét, erre azonban mind a mai napig nem került sor. Egyes források szerint az első hajlékony kijelzős almás termék legkorábban 2026-ban láthat napvilágot. 

Egy biztos, az Apple-nél már jó ideje zajlik a hajlékony kijelzős mobilok és tabletek fejlesztése. 2020 őszén arról szóltak a híradások, hogy az Apple flexibilis kijelző prototípusokat rendelt a Samsungtól, aztán pedig arról is hallani lehetett, hogy hasonló képernyőket szállított az Apple-nek az LG Display is.

A legfrissebb híradások szerint az Apple legalább kétféle flexibilis kijelzős hibrid készülék fejlesztésén dolgozik. Ezek közül az egyik egy csukva 13-14 colos méretű, nyitva pedig 18,8 colos készülék, a másik pedig csukott állapotban 14-15 colos, nyitva pedig 20,25 colos. 

A várhatóan a szupergyors M5 sorozatú chippel szerelt hajlékony paneles Apple újdonságok zsanérját az Amphenol fogja szállítani. Egész biztosan drága termékek lesznek, hiszen csak a zsanér 200-250 dollárosnak ígérkezik, a jókora hajlékony kijelző pedig mintegy 600-650 dolláros tételt jelent. 

Az Apple ezenkívül legalább kétféle flexibilis kijelzős iPhone fejlesztésén is dolgozik, melyek közös vonása a Samsung Galaxy Z Flipéhez hasonló horizontális szétnyithatóság. A fejlesztők számára állítólag igen komoly kihívást jelent, hogy az újdonságok ugyanolyan vékonyak és könnyűek legyen, mint a hasonló méretű kijelzős normál iPhone-ok.

Szakértők szerint az elkövetkezendő években minden magára valamit is adó mobilgyártónak ki kell adnia legalább egy-két flexibilis kialakítású okostelefont. E tekintetben a Samsung és a Huawei komoly előnyre tett szert, ugyanis ez a dél-koreai és kínai gyártó már 2019 elején előrukkolt első ilyen jellegű fejlesztéseivel. 

Az említett cégek első hajlékony kijelzős mobiljai ugyan még hemzsegtek a hibáktól és ráadásul méregdrágák is voltak, azonban az azóta kijött továbbfejlesztett modellek már sokkal jobban sikerült és kicsit olcsóbb termékek. A Samsung által tavaly nyáron piacra dobott Galaxy Z Fold5 és Galaxy Z Flip5 esetében már viszonylag kevés kompromisszumot kell kötniük a vásárlóknak.

Ez az eladási mutatókon is meglátszik. A Display Supply Chain Consultants legfrissebb adatai szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a Galaxy Z Flip5 volt a világ legnépszerűbb hajlékony kijelzős készüléke, a nagyobb méretű és drágább Galaxy Z Fold5 pedig a negyedik a toplistán.

A dobogó második fokára a Huawei Mate X3 állhat fel, a bronzérem pedig a Honor Magic Vs2-nek jár, az ötödik helyen az Oppo Find N3 Flip tanyázik. 

A szektorban 4,2 millió készülék talált gazdára 2023 utolsó három hónapjában, ami éves szinten 33 százalékos növekedésről tesz tanúbizonyságot. A piacvezető egyelőre a Samsung, azonban szakértők szerint az idei év első és második negyedévében a Huawei át fogja venni a vezetést, köszönhetően többek közt a Mate X5 és a Pocket 2 sikerének. A DSCC előrejelzései szerint az első negyedévben várhatóan 105 százalékkal javulnak majd az eladási mutatók.

A Samsung legközelebb várhatóan nyáron mutat majd be ilyen telefonokat, a Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6-ot, melyek várhatóan olyan jól fogynak majd, hogy 2024 egészét tekintve a Samsung dominálja majd a piacot. Említést érdemel továbbá a Xiaomi szintén nyáron érkező új csúcsmobilja, a várhatóan igen komoly hardverrel támadó Xiaomi Mix Fold 4. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése