Constellation・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.05.28 - 18:58   |   Írta: Ca$h   |   15927
28. máj Constellation・AppleTV+

Amikor a valóság egy összeesküvésnek tűnik

Jo Ericsson (Noomi Rapace) egyike azon szerencsés űrhajósoknak, akik részt vehetnek egy nemzetközi űrállomás nagyszabású kísérletében, ahol CAL-t (Cold Atom Lab avagy Hideg Atom Laboratórium) fogják először működésbe hozni űrbéli viszonyok között. Eleinte minden jól megy, mindenki végzi a dolgát, de miután a kapitány bekapcsolja valami borzalmas dolog történik, a baleset könnyen mindannyiuk életébe kerülhetett volna, ha Jo nem lenne olyan piszkosul jó abban amit csinál. Persze a többieknek is nagy szerepe volt a sikerben, hogy el sikerült hárítani a veszélyt, mert ez egy igazi csapatmunka volt, hiszen ők a legjobbak legjobbjai. Sajnos azonban az egyik mentőkabin megsérült, ami miatt csak hárman mehetnek vissza a Földre. Egy valakinek itt kell maradni, hogy elvállaljon egyedül egy lehetetlen küldetést, meg kell javítani a hibás fülkét és egyedül visszatérni a Földre. A feladat nem véletlenül lehetetlen, egyrészt a meghibásodott egységek miatt nincsen elég áram ahhoz hogy a létfenntartó egységek működőképesek maradjanak, tehát csak addig van áram amíg a Föld napos részén vannak, utána órákig várni kell mire az állomás megkerüli a bolygót. Másrészt a munka minimum két emberes meló, ha meg is sikerül szerelni a kabint, az induláshoz mindenképpen kettő emberre lenne szükség. De Jo nem az a típus, aki valaha is bármit feladna, vállalja ezt a nehéz feladatot, ha valakinek akkor neki sikerülni fog.

A Constellation avagy a Konstelláció, vagy együttállás egy nagyon érdekes cím, ami sok mindent jelenthet, főleg egy ilyen történet esetén, bevallom nekem nem sikerült teljesen megfejteni az ide vonatkozó jelentését, érzéseim és sejtéseim vannak vele kapcsolatban, de pontosan megfogalmazni nem tudnám. Szóval csak így angolosan rátok bíznám ezt a feladatot, mindenki döntse el maga mit jelent a cím számotokra. Ez az érzés egyébként nem egyedik a sori nézése közben, mert eltekintve az első nagyjából három résztől, ami úgy ahogy van fantasztikus, hirtelen csavarodik egyet a történet és átmegyünk vagy inkább bemegyünk egy olyan nyúlüregbe, ahol korom sötét van, nincsen kiút és fogalmunk nincsen arról mi történik. A leginkább akcióra, látványra és némi drámára hajazó sorozat, hála Noomi Rapace átütő és lehengerlő tehetségének nagyon meggyőző képet mutat a történet első felében. Aztán nem tudom pontosan mi történt a forgatókönyv írokkal, lehet a producerek voltak azok akik nagyon erősködtek, hogy ezt is akarjuk meg azt is akarjuk de sajnos nagyon félresiklott az egész sorozat.

Az akció átmegy misztikumba, ami nem is baj mert szeretjük az ilyesmit, majd kicsit elnyújtott és érdektelen thrillerbe némi horror elemekkel, amiket aztán végkép nem értettem, mondom mindezt úgy hogy gyakorlatilag a thriller a kedvenc stílusom, a horror meg a második. Csak nézünk, vakargatjuk a fejünket, a hátunk mögött több száz és ezer megtekintett, elgondolkodtató történettel, hardcore Twin Peaks rajongóként is úgy leszünk vele, hogy nem értünk semmit, nem tudjuk kibogozni a történéseket. Pedig minden egyben van, ott van az Apple végtelen pénzforrása, ott van a pazar látvány, a hangok, a zenék, az effektek az egészen elképesztően tehetséges színészek, a Henry Calderát alakító Jonathan Bankset (Breaking Bad, Better Call Saul) szerintem senkinek nem kell bemutatni. Ő az a színész aki egyszerre tud jófiú és rosszfiú is lenni, ha kell akár egy szerepen belül egyik pillanatról a másikra képes váltani, ez a szerep kiválóan passzolt az ő képességeihez. Valójában nem volt gond semmivel, pontosabban fogalmazva nem kellett volna, hogy gond legyen.

De mégis az van. Az utolsó négy részt gyakorlatilag magamra kellett erőltetnem, alig voltam képes megnézni őket, mert annak ellenére hogy idővel csak rájövünk arra, hogy mi is történik itt valójában, a készítők nem adták meg nekünk azt a luxust, hogy elmagyarázzanak bármit is, adjanak némi segítséget, receptet vagy bármit amin el tudunk indulni, aminek köszönhetően összerakhatjuk a fejünkben ezt az egész zagyvaságot. Aztán ott van az egyébként nagyon tehetséges és remélhetőleg nagy jövő előtt álló Coleman ikerpár, akiknek még a kínkeserves tekintete és „Mama”-zása is az agyára megy az embernek. Pedig kevés olyan gyerek van akik képes lenne véggivinni azt, amin ők keresztül mentek. De mégis, hiába a remek alakítás már ez is idegesíteni fog minket. Igen, valójában ez a sorozat nem szórakoztat, hanem idegesít és pontosan akkor, amikor el kezdenénk újra kedvelni, történik megint valami idegesítő benne.

Érezhető volt rajta, hogy egy több szezonos, epikus, később kibogozható történetet akartak alkotni, mint amilyen mondjuk a „Dark” volt, csak míg a Dark úgy ahogy volt maga volt a megtestesült tökély, annak ellenére hogy ott se értettünk semmit az utolsó évadig, addig a Constellation valahogy nem akar összeállni, a csillagok állása, a konstelláció mégse volt olyan szerencsés amikor ezt a forgatókönyvet írták. Nem is csoda, hogy nagyjából két hónappal az utolsó rész után el is kaszálták szegényt. A sok rossz után amit írtam, valójában kettő pontot kellene rá adnom, de nincsen hozzá szívem, mert annyira minőségi a sorozat, olyan jók a színészek, hogy képtelen vagyok rá. Nézegetve mások pontozását ők is ebben a középtartományban próbáltak maradni. Sajnos Apple ezzel most nagyon mellé lőttetek, pedig pontosan az ilyen típusú sorozatokat imádom tiszta szívből, jó lett volna még évekig nézni. De ez most csak egy gyenge kapufára sikeredett, sajnálom.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 6.8 | Rotten Tomatoes: 71% | Metacritic: 63
Constellation (season 1 | 2024)
Sci-Fi, Thriller

Rendezte: Jospeh Cedar, Oliver Hirschbiegel, Michelle MacLaren
Írta: Peter Harness, Sean Jablonski, Ragna Wei
Zene: Ben Salisbury, Suvi-Eeva Aikas
Szereplők: Noomi Rapace, Jonathan Banks, James D’Arcy, Rosie Coleman, Davina Coleman, Julian Looman, William Catlett, Barbara Sukowa, Henry David, Chipo Chung, Sadie Sweet, Lenn Kudrjawizki

Játékidő: 8x 53perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The 8 Show sorozatkritika

>>> The One Who Live sorozatkritika

>>> One Piece sorozatkritika


Kommentek megjelenítése