Másfél hét múlva nagyot durrant az Apple

Apple Hírek   |   2024.05.30 - 09:08   |   Írta: L Ferenc   |   9914
30. máj Másfél hét múlva nagyot durrant az Apple

Nyakunkon a WWDC 2024, ahol számos érdekes újdonságra lehet majd számítani.

Az Apple minden évben a nyár elején rendezi meg igen rangos fejlesztői világkonferenciáját, és a nemrégiben kiküldött hivatalos meghívóknak köszönhetően immár tudni lehet, hogy 2024-ben június 10-én tartják majd a Worldwide Developers Conference-t. 

Minden valószínűség szerint az Egyesült Államokbeli Kaliforniában található hatalmas komplexumban, az Apple Parkban megrendezendő WWDC 2024-en debütál majd az almás logós vállalat vadonatúj mobil operációs rendszere, az iOS 18. 

Várhatóan itt hallunk majd először konkrét részleteket azzal kapcsolatban, hogy az Apple hogyan és milyen formában kívánja majd integrálni a mesterséges intelligenciát a különböző készülékeibe és szolgáltatásaiba. E tekintetben komoly lemaradásban van a cég a riválisaihoz képest, de könnyen lehet, hogy az Apple kapásból igen komoly szintre ugrik majd fel AI fronton.

A WWDC 2024-en a legfrissebb MacOS, iPadOS, watchOS és Vision OS fejleményekkel is megismerkedhetünk majd, és megtudhatjuk, hogy pontosan mely készülékek gazdagodnak hamarosan generatív mesterséges intelligencia funkciókkal. Mint az közismert, a nemrégiben debütált vadonatúj M4 chipes iPadek olyan fejlett gépi tanulás feature-ökkel bírnak, melyek igencsak ígéretes AI képességekkel kecsegtetnek. 

Világszerte hatalmas érdeklődés övezi a tavaly debütált iOS 17-et váltó iOS 18-at, mely a mobil operációs rendszer történetének egyik legkomolyabb változásokat hozó új generációjának ígérkezik. Az új szoftverben várhatóan többek közt a Safari, a Photos és Notes alkalmazások is fejlett mesterséges intelligencia funkciókat fognak felvonultatni. 

Egyes források úgy tudják, hogy az Apple közös fejlesztéseket folytat az OpenAI-jal és ChatGPT-t integrált az iOS 18-ba, ennél azonban valószínűbbnek tűnik az a forgatókönyv, mely szerint az Apple saját mesterséges intelligenciát pakol az új szoftverébe. 

Emlékezetes, hogy az iOS 17-ről tavaly június 5-én hullott le a lepel, és a végleges verzió szokás szerint az aktuális új iPhone-ok érkezésével egy időben, ősz elején, konkrétan szeptember 18-án vált elérhetővé. A tizenhetedik generációs mobil szoftverből jelenleg a 17.5.1-es a legfrissebb hivatalos verzió, mely idén május 20-án látott napvilágot. 

A nagy rivális Samsung idén év elején gyújtotta be AI-rakétáját, még pedig oly módon, hogy piacra dobta az Android 14-re épülő One UI 6.1-re épülő Galaxy S24 csúcsmobilokat. Az azóta eltelt időkben több korábbi és olcsóbb Samsung telefonra is kijött a mesterséges intelligencia fókuszú szoftverfrissítés. 

A dél-koreai gyártó 2025 végéig garantálja az AI funkciók ingyenes használatát, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ezt követően fizetőssé válik-e a rendszer, mint ahogy azt sem tudni, hogy az Apple valamilyen formában esetleg pénzt kérne a saját mesterséges intelligenciájának a használatáért. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése