Köröket ver az iPhone-okra a kamerás mobilok új királya

Tesztek   |   2024.05.21 - 08:41   |   Írta: L Ferenc   |   30177
21. máj Köröket ver az iPhone-okra a kamerás mobilok új királya

A Huawei Pura 70 Ultra az összes riválisát maga mögé utasítja képalkotás fronton.

Akadnak olyanok, akik egyáltalán nem foglalkoznak vele, mások pedig istenítik, az viszont tény, hogy mostanság szinte megkerülhetetlen a kamerás mobilok képminőségének tesztelésével és összehasonlításával foglalkozó DxOMark, melynek toplistája élén mostantól egy új készülék foglal helyet. 

Ez pedig nem más, mint az amerikai-kínai kereskedelmi háború folyományaként Google ökoszisztéma nélküli vadonatúj Huawei Pura 70 Ultra. A nemrégiben leleplezett újdonság nem kevesebb, mint 163 pontot ért el a DxOMark tesztjében, ami új rekordot jelent. 

Ez konkrétan 5 ponttal több, mint a februárban debütált és komplett Google támogatást élvező Honor Magic6 Pro által elért 158 pont, illetve 9 ponttal több, mint a tavaly szeptemberben napvilágot látott aktuális almás csúcsmobilok, az iPhone 15 Pro Max és az iPhone 15 Pro által bezsebelt 154 pont. Videózásban azonban továbbra is verhetetlenek az iPhone-ok, melyek ebben a versenyszámban 158 ponttal verik a Huawei mindössze 148 pontot elért legfrissebb termékét. 

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a márciusban érkezett 157 pontos Oppo Find X7 Ultra található a Huawei Mate 60 Pro+ mellett, az ötödik pedig az immár egyéves múltra visszatekintő 156 pontos Huawei P60 Pro. Az Apple legjobb kamerás mobiljaiként jegyzett iPhone 15 Pro Max és iPhone 15 Pro jelenleg a hatodik helyen található.

A nyolcadik a 153 pontra értékelt Google Pixel 8 Pro és Oppo Find X6 Pro, a tizedik a 152 pontot kapott Honor Magic5 Pro, a tizenegyedik pedig a 150 pontos Oppo Find X6 és Vivo X100 Pro. 

A 2022 őszén érkezett iPhone 14 Pro Max és iPhone 14 Pro a maga 146 pontjával jelenleg a tizenhetedik, a Samsung aktuális csúcsmodelljeként jegyzett és idén év elején piacra dobott Galaxy S24 Ultra viszont csak a huszonegyedik, ez az akár cerkával is kezelhető flagship ugyanis mindössze 144 pontot kapott a DxOMarktól. 

Érdekesség, hogy a toplistán a három éve piacra dobott Mi 11 Ultra a legjobb helyen lévő Xiaomi készülék, mely 141 ponttal jelenleg a huszonharmadik, és ily módon holtversenyben van a csak kicsit újabb iPhone 13 Pro Max-szel és iPhone 13 Próval. A tavalyi Xiaomi 13 Ultra 140 ponttal a huszonhatodik, az idei Xiaomi 14 pedig 138 ponttal mindössze a harmincegyedik a DxOMark értékelése szerint. 

A toplista élére katapultált Huawei Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, illetve egy 13 megapixeles szelfikamera is található a fedélzeten.

A DxOMark szakértői kiemelték a készülék rekordot döntő Ultra Speed Snapshot funkcióját, amely akár óránként 300 kilométeres sebességig lehetővé tesz nagy sebességű fényképezést, így olyan rövid ideig tartó pillanatok is megörökíthetők, mint egy kisállat rohanása, vagy egy pörgős sportesemény legizgalmasabb megmozdulásai. Magas, 125-ös pontszámmal jutalmazták a készülék autófókusz-funkcióját, dicsérve a pontosságát és sebességét.

Az okostelefon Ultra Lighting Pop-Out kamerája is kivívta a szakértők elismerését. A visszahúzható kameraszerkezet az Advanced Rotatory Transmission System megoldás révén automatikusan kinyúlik felvétel közben, és így több hely szabadul fel a belső kameraszerkezeten belül. Így a kamera képérzékelő szenzoraira több fény jut, ami tágabb dinamikatartományt, jobb éjszakai felvételeket jelent. A DxOMark értékelése szerint a készülék "dinamikatartománya nagyon széles, és a kontrasztok kiemelkedőek, ha a fényképeket HDR-képernyőn nézzük", illetve hozzátették, hogy "a színek nagyon kellemesek a HDR-kijelzőn".

A tesztelők kiemelkedő, 164-es pontszámmal értékelték az új generációs Ultra Lighting makró telefotó-kamera zoomfunkcióját, különösen dicsérve a kellemes makróperspektívát és az éles képeket. A szakértők arra is rávilágítottak, hogy a kamera nagy részletgazdagságot produkált zoomfunkciójával minden vizsgált tartományban, valamint még gyenge fényviszonyok között is alacsony volt a zajszint.

A 6,8 colos képátlójú LTPO OLED érintőkijelzővel felvértezett, EMUI 14.2 szoftveres Huawei Pura 70 Ultra "agya" egy 7 nanométeres csíkszélességű és saját fejlesztésű nyolcmagos Kirin 9010-es processzor, mely 16 GB RAM, illetve 512 GB-1 TB flashmemória társaságát élvezi. Az 5200 mAh kapacitású akkumulátor maximum 100 W-tal tölthető vezetékes módon, wireless fronton pedig 80 W jelenti a plafont. A készülék árcéduláján 1499 eurós összeg szerepel.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése