A legújabb iPad Pro egy szörnyeteg

Hardver Hírek   |   2024.05.21 - 09:58   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6016
21. máj A legújabb iPad Pro egy szörnyeteg

Brutális ereje van az Apple legújabb tabletjének.

Az Apple legújabb 13 hüvelykes iPad Pro-ja egy mérnöki csoda.

A szoftver azonban még mindig hátráltatja az iPad Pro-t a valódi potenciáljának elérésében, és a készüléket inkább egy elegáns, csúcskategóriás, tartalomfogyasztásra alkalmas csomaggá degradálja, mintsem hogy az iPad Pro kihasználhassa produktivitási potenciálját.

A vállalat a legújabb M4 processzort. ami akár akár 10 CPU- és 10 GPU-maggal is érkezhet, azaz több processzormaggal, mint amennyi a jelenlegi MacBook Air-ben és a MacBook Pro legalább egy változatában található, egy olyan táblagépbe pakolta, amely vékonyabb, mint az Apple iPod Nanója.

A mindössze 5,1 milliméter vastag iPad Pro olyan vékony, hogy szinte azt várnád amikor az egyik végét megfogod, hogy a másik vége úgy lehajlik majd, mint egy darab papír. Ez persze nem így van. A 11 hüvelykes iPad Pro majdnem ugyanilyen vékony, 5,3 mm.

Ja, és ott van még az új Ultra Retina XDR kijelző. Az Apple szerint a képernyő két OLED panelt kombinál, hogy növelje az általános fényerőt, miközben ugyanazokat a kivételes előnyöket nyújtja, mint egy normál OLED kijelző. Ez tónusos feketéket és ragyogó színeket jelent.

És mindez nem kevés pénzbe fog kerülni. Egy alap 13 hüvelykes iPad Pro az Apple Magic Keyboarddal 1648 dollárba kerül majd. Ez több, mint egy csúcskategóriás 13 hüvelykes MacBook Air és egy belépőszintű MacBook Pro. Ez Magyarországon 759.980 forintnak felel meg, amiért a legalapvetőbb specifikációkkal felszerelt iPad pro-t és egy darab új Magic Keyboardot jelent “csak”. Ha a specifikűciókkal is játszunk kicsit, illetve egy új Apple Pencilt is választunk a tablet mellé, akkor ahogy mondani szokás, a határ a csillagos ég. Ezesetben ez közel az ár kétszeresét, 1.409.980 forintot jelent.

Ezt az árat azonban még jelentősen könnyebben el tudnám viselni, ha az iPad Pro-nak nem lenne egy nagy hátulütője - az iPadOS.

 

Szoftveres fennakadások

Az évek során az iPad egyre több Mac-szerű képességet kínál.

Egyszerre több alkalmazást is futtathatsz, nagyobb munkaterületet biztosíthatsz külső kijelzőhöz csatlakoztatva, csoportosíthatsz alkalmazásokat és még sok minden mást is megtehetsz már, amit korábban nem lehetett.

Az iPadOS azonban még mindig visszatartja az iPad Pro-t az igazi maximális teljesítményének elérésétől.

Bár az iPad Pro egyre jobban működik, még mindig korlátoznak az ablakok elrendezésének lehetőségei. A legnagyobb akadályok közé tartozik, hogy egyszerre csak négy alkalmazást lehet futtatni a képernyőn anélkül, hogy az oldalsó panelről kellene őket előkapni, és hogy az alkalmazások még mindig az iPad-verziójukat használják alapértelmezés szerint, nem pedig a teljes értékű Mac-verziót.

Az ilyen dolgok miatt nehéz az iPad Prót teljes értékű laptop-helyettesítőként használni, még akkor is, ha az Apple egyértelműen azt szeretné, hogy így gondoljunk a táblagépre.

Ha azt mondom, hogy bajban vagyok a véleményformálással, az még enyhe kifejezés. Imádom, hogy az iPad Pro milyen erős, milyen gyönyörű a kijelzője, és milyen hihetetlenül vékony. De azt is szeretném, ha mindezzek mellett többet tudna, mint amennyit tud.

Az Apple nyilvánvalóan aggódik, hogy ha az iPad Pro-t inkább Mac-ként alakítja át, az kannibalizálni fogja a MacBook eladásokat.

És ez valószínűleg igaz is. Elvégre ha van elég pénzed, egy macOS-sel ellátott iPad Pro-t könnyű lenne a MacBook Airrel szemben választani.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az Air veszít az értékéből: továbbra is fantasztikus belépő szintű laptopként szolgálna az Apple ökoszisztémáján belül, míg a MacBook Pro továbbra is a vállalat legerősebb hordozható számítógépeként maradna meg.

Szinte minden mérés szerint laptop-gyilkos Az új iPad Pro a legtöbb szupervékony laptopot lekörözi a piacon.

Hatalmas érintőképernyője fantasztikus, a Magic Keyboard ugyanolyan érzékeny és ugyanolyan kényelmes gépelni rajta, mint egy hagyományos MacBookon, a trackpad pedig tágas, és haptikus visszajelzést ad, amikor rákattintasz.

Ráadásul a jobb oldalán egy új kamerát kapott, amely, ha az iPad Pro-t elfordított módban használod, egy masszív előlapi kameraként működik, amely a Center Stage funkció segítségével automatikusan képben tart téged a videóhívások alatt. A sztereó hangszórók is segítenek, ha mini tévékészülékként szeretnéd használni útközben, vagy megbeszéléseken, vagy bármilyen más helyzetben.

És említettem már, hogy az M4 chipje abszurd ahhoz képest, hogy milyen vékony ez a tablet? Lefuttattam a Geekbench benchmarkot, amely a CPU teljesítményét teszteli, az iPad Pro-n és egy 2023-as, M2 processzorral ellátott MacBook Air-en is, és az iPad gyakorlatilag átütötte az Air-t a dohányzóasztalomon. Képletesen szólva.

Az én 2021-es, M1 Pro chippel és 32 GB RAM-mal felszerelt MacBook Pro-mat is könnyedén legyőzte.

Nem vitás tehát - a 13 hüvelykes iPad Pro egy abszolút szörnyeteg, különösen a méretéhez képest.

 

Összefoglalás

Az Apple június 10-én tartja éves WWDC-rendezvényét, és van rá esély, hogy a vállalat bejelenti az iPad Pro szoftverének frissítését, amely azt egy igazi laptop-gyilkossá teszi majd. Legalábbis én ebben reménykedem.

Ha pedig egy olyan nagy teljesítményű iPadet keresel, amely minden más táblagépet leköröz, akkor a Pro a legjobb választás. Ha meg tudod kerülni az Apple szoftveres döntéseit, akkor neked is érdemes beszerezned egyet.

De ha azt reméled, hogy ez a Pro lesz a laptop helyettesítője, amire vártál, akkor egyelőre nincs szerencséd.

Forrás: Yahoo finance

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése