A Microsoft jobb laptopot adott ki, mint az Apple?

Tech Hírek   |   2024.05.20 - 09:50   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3153
20. máj A Microsoft jobb laptopot adott ki, mint az Apple?

A saját állításuk szerint igen!

A Microsoft azt állítja, hogy az új Snapdragon X meghajtású Surface sorozata több mint 50%-kal gyorsabb, mint az M3 MacBook Air. De vajon ez tényleg így van? Tényleg ennyivel jobb lenne a Microsoft új chipszettje a tavalyi év végén megjelent Apple chipeknél?

A Microsoft a The Verge által nemrég tartott tájékoztatón azt állította, hogy a Snapdragon X meghajtású Surface termékcsalád több mint 50%-kal gyorsabb, mint az Apple M3 MacBook Air, és akkumulátoros tesztekkel is bizonyította a Surface hatékonyságát. Úgy tűnik tehát, hogy a Microsoft mindkét részlegben látszólag az élre tör, de az Apple egymagos vezetése és 4 éves előnye miatt több van ebben a versenyben, mint amennyi elsőre látszik.

Amióta az Apple 2020-ban az ARM-alapú M-sorozatú SoC-k debütálásával uralta a laptopok chippiacát, a PC-rajongók türelmetlenül várták a PC-s laptopok hasonló forradalmát. A Snapdragon X Elite és X Plus meghajtású laptopok megjelenésével úgy tűnik, hogy a Windows laptopok jelentős átalakulása már csak a sarkon van.

A The Verge beszámolója szerint a Microsoft vezetőinek nemrégiben tartott tájékoztatóján a vállalat egy egész napot szentelt annak, hogy ARM-alapú Surface termékeit összemérje az Apple M3 MacBook Airrel (jelenleg 499.990 forinttól elérhető). Bár az első eredmények a Microsoft számára kedvezőnek tűnnek, a helyzet valójában árnyaltabb annál, mint ami a sajtótájékoztatón elhangzott.

A Microsoft azt állítja, hogy Surface-ajánlatai tartós munkaterhelésben több mint 50 százalékkal felülmúlják a MacBook Air-t. Bár ez az állítás egybevág az X Plus és az Elite benchmarkok várakozásaival, több más tényezőt is figyelembe kell venni. Az M3 csak 4 nagy teljesítményű maggal rendelkezik, míg a Snapdragon X Plus 6, az X Elite pedig 8. Még az X Elite-hez hasonlóan teljesítő M3 Pro is "csak" 6 nagy teljesítményű maggal rendelkezik, 2-vel kevesebbel, mint az X Elite. Ráadásul az egymagos teljesítményben - azaz az egy magra vetített átlagteljesítményben az M3 továbbra is kényelmesen vezet, és az Apple közelgő, M4-gyel hajtott laptopjai csak növelni fogják ezt a különbséget, amikor még idén piacra kerülnek. Ráadásul a passzív hűtésű MacBook Air ventilátor nélküli kialakítással rendelkezik, míg a Surface termékek ventilátort tartalmaznak az aktív hűtés és a jobb tartós teljesítmény érdekében, ahogy azt az Ars Technica megjegyezte.

Ráadásul a kompatibilitás is nagy gondot fog jelenteni ezeknek az új ARM-alapú Windows laptopoknak. Az egyik fő oka annak, hogy az Apple olyan zökkenőmentesen tudta véghezvinni az x86-ról az ARM-re való átállást, az volt, hogy a Rosetta 2 fordítóréteg kellően problémamentes és magas teljesítményű volt. A Microsoft valami hasonlót próbál elérni a Prism emulátorával, amely a vállalat állítása szerint sokkal jobb, mint a korábbi próbálkozásai, és teljesítményben is megfelel a Rosetta 2-nek. Ha ez igaz, akkor az ARM-alapú PC-k számára ez nagy áldás lehet, mivel áthidalná azt a szakadékot, amíg a fejlesztők végre elkezdenek több natív alkalmazást kiadni a Windows on ARM-ra.

Ami az akkumulátor üzemidőt illeti, az ARM-alapú Surface készülékek csodálatosan teljesítenek ezekben a tesztekben. A Microsoft egy szkriptet használt a webböngészés szimulálására, valamint egy videólejátszási tesztet. Mindkét tesztben az ARM-alapú Surface kényelmes előnnyel veri az M3 MacBook Air-t, és az Intel-alapú Surface Laptop 5-t is maga mögött hagyja. Az eredmények a következők:

Intel-alapú Surface Laptop 5: Videólejátszás - 12 óra 30 perc. Surface CoPilot PC: Videólejátszás: több mint 20 óra. MacBook Air M3: Webböngészés - 15 óra, 25 perc, videolejátszás - 17 óra 45 perc Ezek az eredmények nagyon meggyőzőek, de ezek ellenőrzött tesztek, és nem feltétlenül tükrözik teljes mértékben a valós használatot. Mindazonáltal az ARM-alapú Windows laptopok fejlődése egyértelműen nagyon ígéretes, ami fényes jövőre utal a PC-rajongók számára, akik végre megízlelhetik a teljesítmény és a hatékonyság előnyeit, amelyeket a MacBook-rajongók az elmúlt években már megszokhattak.

 

Összefoglalás:

Ha azt nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a Microsoft új laptopja határozottan jobb az Apple MacBook-jainál, azt azért megállapíthatjuk, hogy jelentős fejlődést mutat és határozottan jó irányba tolódik vele a PC-k teljesítménye. Ráadásul ki tudja, talán a magasabb teljesítményű PC-k megjelenésével jobban kiéleződhet a verseny, ami az Apple-t a szokásosnál is jobban motiválhatja az innovációra.

Forrás: Notebookcheck

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése