Az új és a felújított mobilok piaca is növekszik

Tech Hírek   |   2024.05.27 - 08:28   |   Írta: L Ferenc   |   7292
27. máj Az új és a felújított mobilok piaca is növekszik

Világszerte, így többek között hazánkban is egyre komolyabb igény mutatkozik az új és felújított készülékek iránt.

2024 elején újra növekedési pályára állt az okostelefon-piac: az IDC szerint 7,8 százalékkal, a Counterpoint szerint 6 százalékkal nőttek az idei első negyedévben a globális készülékeladások az előző év azonos időszakához képest. A piackutatók prognózisai alapján ez idő alatt 289,4-296,9 millió darab új készülék talált gazdára világszerte. 

Az IDC elemzői arra számítanak, hogy az elmúlt két évben az ellátási problémák majd a bizonytalan gazdasági helyzet nyomán bukdácsoló okostelefon-piac újra magára talál, míg a Counterpoint szakértői hangsúlyozták, hogy a közép- és kelet-európai régió különösen nagy növekedést produkált az egy évvel korábbi állapotához képest.

Utóbbi a felújított készülékek régiós piacát kedvezően érinti, hiszen azt jelzi, hogy a következő években is kellő utánpótlás állhat rendelkezésre. Ez azért fontos, mert száz itthon eladott készülékre már most is több mint hetven magyar eladótól beszerzett készülék jut az egyik erre szakosodott cégnél.

Az itthon a Rejoyon keresztül eladott felújított készülékek jelentős hányada magánszemélyektől, és nem céges flottákból származnak - tapasztalatok szerint a magánszemélyek jobban óvják a készülékeiket, így azoknál a szervizelés és felújítás költsége is alacsonyabb.

Az IDC használt és felújított mobiltelefonokra vonatkozó év eleji kutatása szerint közel 10 százalékkal gyarapodott e készülékek piaca, míg a cégnél a 2022 őszi induláshoz képest közel duplájára, 96%-kal bővült az értékesített darabszám. 

2023-ban világszerte több mint 282 millió másodpiaci készülék talált gazdára, de az elemzőcég a következő három évre is erős növekedést prognosztizál, melynek nyomán 2027-ben már több mint 431 millió használt és felújított készüléket adnak majd el.

Napjainkban az eladásra kerülő felújított készülékek mintegy háromnegyede iPhone, de ez nem az Apple telefonjainak státusztelefon jellegének, hanem a jellemzően öt évnél is hosszabb szoftveres frissítési ciklusnak köszönhető. Az utóbbi években kiadott készülékek számítási teljesítménye már eleve olyan magas, hogy a hardver elavulása miatt egy átlagfelhasználó nem is kényszerül telefoncserére.

Pozitív fejlemény, hogy a szoftveres támogatását a Samsung is bővíti, az idén piacra került Galaxy S24-sorozat készülékeihez már hét év szoftveres támogatást biztosít, ami a segíthet erősíteni a márka másodpiaci szerepét. Egy másik fontos változás, hogy az Apple idén ősztől lehetővé teszi majd az iPhone-komponensek újrafelhasználását a független szervizek számára, leszámítva az ellopott vagy elveszített telefonok alkatrészeit.

Korábban nem volt jellemző a hazai piacon, hogy garanciával kínáljanak másodpiaci okostelefonokat, a garanciavállalással viszont megerősítették a felújított készülékek iránti bizalmat, így jelentősen nőtt a felsőkategóriás modellekből felújított példányt választók aránya - tízből hárman rendelnek ilyen telefont, melyekre a korábbi 12 helyett már 24 hónap garanciát vállalnak.

Kapcsolódó cikkek:
Köröket ver az iPhone-okra a kamerás mobilok új királya
Friss fotón a 2024-es vadonatúj iPhone 16-osok
Tovább gyorsul a hazai mobil internet


Kommentek megjelenítése