A Microsoft legújabb nagy dobása - 2. rész

Apple Hírek   |   2024.05.23 - 11:50   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5883
23. máj A Microsoft legújabb nagy dobása - 2. rész

Vajon mindenkit beelőzött a Microsoft?

A Microsoft meg van győződve arról, hogy az új Copilot Plus PC-je legyőzi az Apple M3 processzorát, és a Windows laptopok új generációját indítja el.

A Microsoft biztos benne, hogy végre sikerült átállnia az Arm chipekre - annyira biztos benne, hogy ezúttal egy egész napot töltött azzal, hogy új hardverét a MacBook Air-rel mérje össze.

A Microsoft képviselői egy nemrég, a washingtoni Redmondban található Microsoft központban a a Qualcomm Snapdragon X Elite chipjeivel felszerelt új Surface készülékeket állítottak ki, és közvetlenül összehasonlították őket az Apple kategóriavezető laptopjával. Egy órányi demónak és benchmarknak lehettek a vendégek a szemtanúi, amely a Geekbench és Cinebench összehasonlításokkal kezdődött, majd áttértek az alkalmazásokra és a kompatibilitásra.

A benchmark teszteket általában nem túl izgalmas nézni. De itt sok minden forgott kockán: a MacBook Air évek óta képes volt az Arm-alapú PC-chipeket - és az Intel-alapúakat is - bőven lekörözni. Csakhogy ezúttal a Surface már az első teszten elhúzott. Aztán megnyert egy másik tesztet, majd még egyet, és még egyet utána. E tesztek eredményei alapján a Microsoft úgy véli, hogy most már képes meghódítani a laptopok piacát.

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozatunk második része, így azt javasoljuk, hogy ha még nem tetted, akkor most ide kattintva az első rész elolvasásával kezdd.

Az előző részben végigvettük, hogy hogyan teljesített a Microsoft új laptop felhozatala az Apple gépeivel szemben a teszteken, illetve hogy hogyan alakult a kompatibilitási kérdéskör a laptopokkal kapcsolatban. Most pedig folytassuk a többi fontos információ sorbavételével.

 

Akkumulátor

Mindez az alkalmazás-kompatibilitás és teljesítmény azonban mit sem ér az akkumulátor élettartama nélkül. A Microsoft egy szkriptet használ a webböngészés szimulálására. A 2022-es Intel-alapú Surface Laptop 5-ön nyolc óra 38 perc alatt merült le teljesen az akkumulátor; az új Surface Copilot Plus PC kétszer ennyi ideig bírta, elérve a 16 óra 56 percet. Ez hihetetlen ugrás a hatékonyságban, és még egy 15 hüvelykes MacBook Air M3-on végzett ugyanezt a tesztet is felülmúlja, amely 15 óra 25 percig tartott. Ez másfél órával több.

A Microsoft hasonló tesztet végzett a videolejátszás esetében is, ahol a Surface Copilot Plus PC több mint 20 órát ért el egy teszt során, a MacBook Air M3 pedig 17 óra 45 percet. Ez szintén közel nyolc órával több, mint a Surface Laptop 5, amely 12 óra 30 percig bírta. Ha ez az akkumulátor-nyereség túlmutat az alapvető webböngészésen és videolejátszáson, akkor ez jelentős előrelépés lesz a Windows laptopok számára.

 

Mesterséges Intelligencia

Ezek a Copilot Plus PC-k a Qualcommtól származó neurális feldolgozóegységgel (NPU) vannak felszerelve, amely 45 TOPS számítási teljesítményt ér el az AI-feladatokhoz. Ez több AI-feladatműveletet eredményez wattonként, mint a MacBook Air M3 és az Nvidia RTX 4060.

A Microsoft több mint 40 AI-modellt is integrál közvetlenül a Windows on Arm rendszerbe, hogy új élményeket tegyen lehetővé a Windowson belül és az alkalmazásfejlesztők számára. Ezek közül körülbelül 10 kis nyelvi modell, amelyek a háttérben futnak majd. Ezek a modellek lehetővé teszik majd a fejlesztők számára, hogy közvetlenül az alkalmazásaikba hozzanak AI-élményeket, és a Microsoft akkumulátor-élettartam mérései között szerepel, hogy ezek folyamatosan futnak az NPU-n.

"Ezek valóban megnyitják az ajtókat az AI-élmények új lehetőségei előtt" - mondja Davuluri. "Az NPU-k megadják nekünk azt a varázslatos lehetőséget, hogy meglehetősen nagy teljesítményű munkaterhelést futtassunk." A Microsoft nemrég szintén bemutatta az új Recall funkcióját, amely lényegében lehetővé teszi, hogy időben visszautazzunk valamire, amit a számítógépen láttunk vagy amin dolgoztunk. Mindez annak köszönhető, hogy ezek az AI modellek a háttérben futnak, és katalogizálnak mindent, amin dolgozol, így van egy felfedezhető idővonal.

A Windows 11 Live Captions funkciója is kap AI-alapú élő fordítást, amely valós idejű fordítást biztosít bármilyen videóhoz. A Microsoft a Windows 11-et kiegészíti az Auto Super Resolution funkcióval is, amely automatikusan felskálázza a játékokat a képkocka sebesség és a grafikai felbontás javítása érdekében.

A Windowson belüli AI-funkciókat illetően még korai fázisban tart a fejlesztés, de a Microsoft új kernelt és fordítót készített, amely készen áll az Arm-alapú chipekre. Ez a Windows on Arm alapjainak átdolgozása, amely gyorsabbá teszi a használatot, és potenciálisan az AI funkciók és alkalmazások új hullámát hozhatja el.

"Néhanapján az embernek lehetősége nyílik arra, hogy valami különlegesen dolgozzon, ahol a technológia változik, és a felfedezés küszöbén áll" - mondja Mehdi. "Azt hiszem, nekünk is ilyen pillanatunk lehet."

Az Acer, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo és a Samsung is új Copilot Plus PC-ket dob piacra, amelyek kezdetben Qualcomm processzorokkal kerülnek forgalomba. Ha minden, amit a Microsoft mutatott, megállja a helyét a valós tesztek során, akkor ez egy monumentális pillanat a Windows laptopok számára - legalább akkora hatással, mint maga a Windows új kiadása.

Forrás: The Verge

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése