A Microsoft legújabb nagy dobása - 1. rész

Tech Hírek   |   2024.05.22 - 11:41   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8541
22. máj A Microsoft legújabb nagy dobása - 1. rész

Vajon mindenkit beelőzött a Microsoft?

A Microsoft meg van győződve arról, hogy az új Copilot Plus PC-je legyőzi az Apple M3 processzorát, és a Windows laptopok új generációját indítja el.

A Microsoft biztos benne, hogy végre sikerült átállnia az Arm chipekre - annyira biztos benne, hogy ezúttal egy egész napot töltött azzal, hogy új hardverét a MacBook Air-rel mérje össze.

A Microsoft képviselői egy nemrég, a washingtoni Redmondban található Microsoft központban a a Qualcomm Snapdragon X Elite chipjeivel felszerelt új Surface készülékeket állítottak ki, és közvetlenül összehasonlították őket az Apple kategóriavezető laptopjával. Egy órányi demónak és benchmarknak lehettek a vendégek a szemtanúi, amely a Geekbench és Cinebench összehasonlításokkal kezdődött, majd áttértek az alkalmazásokra és a kompatibilitásra.

A benchmark teszteket általában nem túl izgalmas nézni. De itt sok minden forgott kockán: a MacBook Air évek óta képes volt az Arm-alapú PC-chipeket - és az Intel-alapúakat is - bőven lekörözni. Csakhogy ezúttal a Surface már az első teszten elhúzott. Aztán megnyert egy másik tesztet, majd még egyet, és még egyet utána. E tesztek eredményei alapján a Microsoft úgy véli, hogy most már képes meghódítani a laptopok piacát.

 

Teljesítmény

Az elmúlt két évben a Microsoft titokban dolgozott az összes vezető laptop-partnerével, hogy elkészítse az Arm-alapú Windows-gépek választékát, amelyek idén nyáron kerülnek piacra. A Copilot Plus PC-ként ismert gépek célja, hogy elindítsák a nagy teljesítményű, akkumulátortakarékos Windows laptopok generációját, és megalapozzák az AI-alapú jövőt.

"Minden idők legerősebb PC-jét kapják majd" - mondta Yusuf Mehdi, a Microsoft ügyvezető alelnöke és fogyasztói marketingvezetője a tájékoztatón. "Valójában a tartós teljesítményt tekintve több mint 50 százalékkal fogja felülmúlni bármelyik létező eszközt, beleértve az M3 processzorral ellátott MacBook Air-t is."

A Windows-os laptopok teljesítményben és akkumulátor-üzemidőben messze elmaradnak a MacBookoktól, amióta az Apple az M1 2020-as bevezetésével áttért a saját chipekre. Ez meglepővé teszi a Microsoft mostani magabiztosságát, különösen annak fényében, hogy az elmúlt évtizedben a Windows Arm rendszerrel kapcsolatos erőfeszítései kifejezetten rázósak voltak. A Microsoft először 2012-ben a Surface RT-vel próbálkozott a Windows Arm chipekre való átállásával, de a teljesítmény borzalmas volt, az alkalmazáskompatibilitás pedig gyakorlatilag nem létezett. A Surface Pro X 2019-es megjelenése már sokkal jobb volt, köszönhetően a jobb emulációnak és az alapul szolgáló Windows-változásoknak. Ez nem volt elég ahhoz, hogy felérjen az Apple M1 hónapokkal későbbi bevezetéséhez, de jelezte a jövőt, egy szoros Qualcomm partnerség kezdetével, amely most úgy tűnik, hogy végre kifizetődik.

"Ez olyasmi, amire több mint két évtizede nem volt példa, nem voltunk a legjobb teljesítményű eszközzel a csúcson. Ez most meglesz" - mondja Mehdi.

Bár személyesen nem leszek teljesen meggyőzve, amíg nem töltöttem elég időt az egyik ilyen új Copilot Plus PC-vel, de minden, amit a Microsoft a teljesítmény és az akkumulátoros üzemidő körül mutatott, fényévekkel előrébb valónak tűnik, mint a mai napig létező, Arm-alapú Windows laptopok.

 

Kompatibilitás

Az egyik nagy előrelépés a Prism nevű továbbfejlesztett emulátor, amely a Microsoft állítása szerint ugyanolyan hatékony, mint az Apple Rosetta 2 fordítórétege, és kétszer olyan gyorsan képes emulálni az alkalmazásokat, mint az előző generációs Windows az Arm eszközökön.

"Rengeteg energiát fordítottunk erre. Az olyan alkalmazások esetében, amelyek még nem natívak, most már képesek vagyunk kihasználni a Prism képességeit, és megoldani ezt az emulátor jobb energia-, platform- és teljesítményhatékonyságával" - mondta Pavan Davuluri, a Windows és Surface vezetője.

Ez hatékonyságnövekedést kellene, hogy eredményezzen a korábbi emulátorhoz képest, de a Microsoft itt homályosan fogalmaz az ígéreteivel, így nem számítok hatalmas ugrásokra. Az emuláció amúgy is csak eddig terjed. Az Apple sikere az M1-gyel annak köszönhető, hogy a fejlesztők gyorsan portolták az alkalmazásokat, hogy azok teljesen natívak legyenek. A Windowsnak ugyanilyen szintű támogatásra van szüksége a fejlesztői közösség részéről.

A Microsoft szerencséjére az elmúlt években két jelentős változás történt. Először is, a legnagyobb alkalmazások közül sokan már natívan támogatják az Arm chipeket: A Photoshop, a Dropbox, a Zoom, a Spotify és a legjobb szórakoztató alkalmazások, mint a Prime és a Hulu, mind natív ARM64 alkalmazások. Másodszor, a Google és sok más böngészőgyártó is átáll az ARM64-re. A Chrome natív verziója nemrég indult el, az Opera pedig épp az elmúlt néhány hétben. A Firefox, a Vivaldi, a Brave és a Microsoft Edge szintén ARM64 natív, így egyik böngésző sem veszít a teljesítményéből. Ez nagy dolog, ha figyelembe vesszük, hogy ma már sok alkalmazás webalapú, és hogy minden eddiginél több időt töltünk böngészőben.

Összességében a Microsoft úgy véli, hogy a Copilot Plus PC-ken a használat közbeni összes alkalmazásokon belül töltött percek 87 százalékát a natív alkalmazásokon belül töltik majd a felhasználók. A fennmaradó 13 százalék lezárásán még dolgozik, de a Prism emulátor addig is hatékonyan segít.

 

A cikksorozatunk második részében végignézzük, hogy milyen egyéb hardver és szoftver változtatásokkal frissültek az új Microsoft gépek, és hogy ez mit jelenthet a jövőre nézve. A cikksorozat második részének elolvasásához kattints ide.

Forrás: The Verge

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése