The 8 Show・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.05.21 - 19:03   |   Írta: Ca$h   |   15806
21. máj The 8 Show・AppleTV (Netflix)

Te mire lennél képes, meddig mennél el, ha minden percben tízezreket tudnál keresni?

Egy titokzatos társaság, amit több mint valószínű, hogy unatkozó milliárdosok alapítottak, összeszednek egy maroknyi emberből, szám szerint nyolcból álló csapatot, akik egytől egyig végtelenül elkeseredett, eladósodott vagy éppenséggel az életükkel semmit sem foglalkozó emberek. Olyanok, akik vagy az öngyilkosság szélén állnak, esetlegesen meg is próbálták már párszor, vagy éppenséggel képtelenek beilleszkedni a társadalomba olyan nehéz természettel bírnak. Első körben megérkezel a címre, ami olyan mint valami színház. A hatalmas függöny előtt van egy kis asztal, amin számok szerepelnek, neked csak egy dolgod van, hogy válasz egyet, majd mikor belépsz az ajtón, ami utánad becsukódik, látod meg mibe is vágtál bele. Egy hatalmas nagy terembe lépsz, ami úgy van berendezve mint valami bevásárlóközpont, tele üzletekkel, játszótérrel és medencével a közepén, csak éppenséggel minden műanyagból van, semmi sem igazi, még a medencében lévő víz is csak egy plexi lap, amire rá van vetítve a víz. Majd egy hatalmas nyolc emeletes épületet látsz meg a tér végében, amihez lépcsők vezetnek fel és minden szintre ki van írva egy szám. Ekkor döbbensz rá, hogy amit húztál az emeltnek a száma lesz. Majd mikor belépsz a szobádba látod meg a szabályokat.

Főszereplőnk a hármas számot húzta és azt veszi észre, hogy van a szobájának a végében egy hatalmas ételliftszerű építmény, aminek a tetején egy számláló található, amint belépett a szobába ez harminc ezerre emelkedett, majd a következő percben újabb harminccal nőtt. Ekkor érti meg hogy mi ennek a „játéknak” a lényege. Ekkor a lift ajtaja kinyílik, benne egy borítékkal, amin az egyszerű szabályok szerepelnek; a versenyzőknek biztosítanak ételt és lakhatást, minden mást nekik kell megvenni, a telefonon keresztül ételen és italon kívül bármit lehet rendelni, a bökkenő csak annyi, hogy minden százszor annyiba kerül mint a boltokban illetve amit itt veszel azt nem viheted ki a szobából, ha bármit kiviszel akkor a nyereményed rögtön a felére csökken. A szobádat nem hagyhatod el éjfél és reggel nyolc között, ha mégis elhagyod a nyereményed a felére csökken. Észreveszi, hogy nincsen se mosdó, se WC, tehát több mint valószínű, hogy itt a szobájában kell elvégezni a dolgát és együtt élni vele, mivel kivinni nem lehet semmit. Az egész létesítmény be van kamerázva, amiket tilos letakarni vagy összetörni. Később rájön arra, hogy nincsen egyedül a játékban, minden szinten van egy másik játékos, illetve közösen rájönnek arra is, hogy a kinti téren is lehetőségük van bármit rendelni, de amit itt rendelnek az a közös időből megy le és ha ez az idő eléri a nullát akkor véget ér a játék, véget ér a nyereményük növekedése is és csak annyit vihetnek haza amennyi a számlájukon szerepelt. A kérdés már csak az, hogy mivel lehet növelni a közös idejüket, a visszaszámlálás huszonnégy óráról indul.

A Squid Game sikerén felbuzdulva és a második évadot tűkön ülve várva, az egész világ szinte sikoltva vágyott már valami hasonlóra. Nem gondoltam volna hogy ez lehetséges, de sikerült nekik, szerencsére ott volt a webtoonos alapanyagok végtelen tárháza, amik már korábban is beváltak a Netflixnek, lásd Sweet Home. A The 8 Show (innentől fogva csak T8S) egy rendkívül egyszerű alapötlet, az ember elsőre nem is gondolná milyen sok lehetőség rejlik benne. De „vetélkedő” amiben emberek vannak, főleg ha ilyen gondosan összeválogatott a csapat mint a T8S esetében, akkor csak idő kérdése míg előbukkan az emberi természet legsötétebb zuga és ekkor valami olyasmi fog történni amire nem igazán lehet számítani, valami borzalmas, vagy még annál is rosszabb. A műsor kitalálói ugye csak az alaposan végiggondolt szabályokért feletek, illetve azért hogy kiket hívtak be a műsorba, minden más csak szerencse kérdése és a biztosíték, hogy ha ennyi embert összezárnak egy viszonylag szűk térbe, ahol a nyeremény pénz, akkor szinte biztosan számíthatunk arra, hogy borzalmas dolgok fognak történni.

A csapat diverzitása meglehetősen szembetűnő, ahogy az is ahogyan a szintek életszínvonala, az ottani nyeremények mennyisége kihatással lesz minden egyes ember természetére is. A 1F lakója egy csóró bohóc, akinek még a lába is beteg, alig bír járni szegény éppen ezért örült annak hogy az első szintet választotta, igaz akkor még nem tudta, hogy a számok mire valóak. Eleinte nagyon örült a percenkénti tízezernek is, de amikor megtudta, hogy a magasabb szinteken hogyan keresnek a többiek, nyilván elkeseredett és gondolkodóba esett. A 2F lakója egy kőkemény mentős csaj, aki valamennyire ért a harcművészethez, az élet sose bánt vele kesztyűs kézzel, de ő mégis mindig képes volt megtartani emberségét. Nem az a barátkozó fajta, kicsit agresszív is, de a szíve mindig a helyén van. Főszereplőnk a 3F lakója, aki egy kedves, joviális átlagember, tele van adóságokkal, egyszer öngyilkos is akart lenni emiatt, sose tartotta magát sokra, épen ezért választotta a középső hármas számot, mivel amikor ő érkezett már csak a hatos volt a legmagasabb. A 4F lakója ugyancsak egy hétköznapi átlagember, egy parkolóházban dolgozik, neki is voltak álmai, neki is voltak céljai, K-pop énekesnő akart lenni, a testi adottságai megvoltak hozzá, csak sajnos a tehetsége nem annyira. Az 5F-en egy középkorú nő lakik, akinek valaha megvolt mindene, jól élt, férjével gazdagok voltak, de mikor megtudta hogy fűvel fával csalja, akkor úgy döntött ő is csap egy görbe estét, beleszeretett egy jóképű, kedvesnek tűnő férfiba, aki eleinte a tenyerén hordozta, egészen addig míg minden vagyonából ki nem forgatta. Ekkor döntött úgy hogy véget vet életének. A 6F lakója egy valaha nagyon sikeres Baseball játékos volt, aki egy sérülés miatt le lett százalékolva, nem tudott mit kezdeni életével, főleg úgy hogy tele volt elfojtott agresszióval, mindenkinek nekiment aki belekötött, emiatt ki is rúgták mindenhonnan. A 7F lakója egy igazi okostojás, aki hideg, higgadt, olyan mintha mindenre tudná a választ, egy igazi stratéga, aki mindig azokkal áll csapatba akikkel kell, mindent lát előre, érdemes vele jóban lenni és rá hallgatni, mert az érdeke minden játékosnak ugyanaz, minél tovább bent maradni, minél több pénzt hazavinni, a létező legbékésebb módszerekkel ha ez lehetséges. A 8F lakója az legösszetettebb mindenki közül, eleinte úgy tűnik mintha fogyatékos lenne, aztán olyan mint valami újgazdag akit semmi nem érdekel, csak az hogy szórakoztassák, pont olyannak tűnik mint azok akik ezt a műsort kitalálták, a sors iróniája, hogy pont ő van a legmagasabb szinten, aminek a szobája kb. tízszer nagyobb mint egyesnek, a pénz amit percenként keres meg nem kevesebb mint harmincszorosa. Nála jelenik meg elsőnek a napi étel és ital is, ami mint később kiderül hatalmas nagy előny a többiekkel szemben, ugyanis ő dönti el hogy mennyit esznek a többiek, ahogyan azt is hogy ehetnek-e egyáltalán.

A T8S egy fantasztikus sorozat, bevallom nekem majdnem annyira tetszett mint a Squid Game, nem olyan látványos és nem olyan izgalmas mint az előbbi, de a maga módján legalább annyira jó, mert ez a játék egy igazi szociális kísérlet. Hogyan képesek az emberek egymással kijönni, hogyan képesek közös döntéseket hozni, mennyire képesek kiállni a másikért, mikor jön létre a pénzkeresés miatt a társadalmi különbség közöttük. Mikor alakul ki a hierarchia, milyen eszközökkel, meddig lehet ezt fenntartani? Meddig számít a pénz, meddig képesek elmenni, vajon mikor lesznek képesek abbahagyni, minek kell ehhez történni? Ha jól tudom eleinte csak egy minisorozatnak indult, de könnyen lehet lesz második évadja, mivel a környezet és a szabályok adottak, nem hinném, hogy egy második leosztással változtatnának a szabályokon, ha pedig igen csak minimálisan. Bevallom nagyon érdekelne hogyan alakulnának a dolgok második alkalommal más emberekkel, de a végtelenségig persze ezt se lehet húzni, nyújtani, ha lenne harmadik évad ott már komolyabban meg kéne változtatni a szabályokat, esetlegesen több emeletet bevezetve, ti mit gondoltok? Ti megnéznétek a folytatást?  

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.3 | Rotten Tomatoes: - | Metacritic: -
The 8 Show (season 1 | 2024 -)
Komédia, Dráma, Misztikum

Rendezte: Han Jae-rim
Írta: Bae Jin Soo
Zene: Pelin Takis
Szereplők: Chun Woo-hee, Ryu Jun-yeol, Lee Joo-young, Park Hae-joon, Moon Jeong-Hee, Park Jeong-min, Bae Sung-woo, Yul-Eum Lee

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> The One Who Live sorozatkritika

>>> One Piece sorozatkritika

>>> The New Look sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése