Kipróbáltuk az Apple Vision Pro-t, itt az 5 kedvenc funkciónk

Tesztek   |   2024.05.31 - 10:04   |   Írta: ARPII   |   10169
31. máj Kipróbáltuk az Apple Vision Pro-t, itt az 5 kedvenc funkciónk

A jövő technológiája, csak ma.

A Vision Pro kétségtelenül egy olyan eszköz, ami egy mérföldkő a technológiai fejlődésben. Egy olyan termék, ami megmutatja nekünk a holnapot, csak ma. Volt szerencsénk kipróbálni az Apple új AR/VR headset-jét az AlmaBolt jóvoltából pár órára. Jelenleg Magyarországon kizárólag csak Náluk lehet kapni Apple Vision Pro-t, így, ha kíváncsiak lennétek rá, akkor nézzetek fel a weboldalukra!

A mai cikkünkben bemutatom Nektek a top 5 funkciót, ami kimagaslóvá teszi az Apple headset-jét, az egészen egyszerűektől egészen a rejtettebb okosságokig. A cikk mellett egy általam készített videóban is megnézhetitek, hogy mire képes az eszköz.

 

Irányítás

Manapság a bevált módszer a kontroller, legyen szó videójáték konzolokról, vagy éppen virtuális valóság sisakokról. Azonban az Apple úgy volt vele, hogy lépnek egy merészet, és a nulláról építenek egy teljesen új „irányítási rendszert”. Itt az „egér” a szemünk, „kattintani” pedig az ujjainkkal tudunk – de hogy is néz ki ez pontosan?

 

A Vision Pro-ban 12 darab kamera található, kívül, és belül egyaránt. A külső kamerák és egyéb szenzorok felelősek a képért amit látunk, illetve a kéz követésért. Ezeknek a képe jó fényviszonyok mellett lenyűgöző, már-már átveri az agyamat, hogy ez a valóság-e, vagy sem. Nem véletlen, hiszen az Apple rendelkezik a legnagyobb felbontású kijelzővel a piacon, ami egy 23 millió pixeles, Micro-OLED panel, akár 100Hz-es képfrissítéssel. Ezt úgy képzeljük el, mintha kettő, egyenként 4K-s TV lenne a szemünk előtt 2cm-re.

Lehet elsőre furcsán hangozhat, de az eszközön belül is találunk kamerákat, amik a szemünk mozgásának követéséért felelősek. Így tudja megmondani az eszköz, hogy éppen melyik ikonra nézünk, ez pedig akár lehet egy rizsszem méretű X ikon is, amivel be tudunk zárni egy ablakot. A szem követés szinte tökéletes, nálam 99%-ban pontos volt, és villámgyors. 

 

Szóval miután kiválasztottunk egy ikont, vagy menü elemet, onnantól egyszerűen csak össze kell érintenünk két ujjunkat, csippentve egyet, ennyire egyszerű. Hosszan csippentve tartva lapozni, szét húzva pedig nagyítani is tudunk – elképesztően intuitív. Ez a legjobb szó rá, intuitív, ugyanis nincs szükség órákra, hogy megtanuljuk a vezérlést, különböző gombokkal és csúszkákkal. Az Apple mindig is ebben volt a legjobb, elérhetővé tette a technológiát, a halandó ember számára is, aki nem egy tech fanatikus.

 

 

Környezetek

A Vision Pro nem csak AR (kiterjesztett valóság), hanem VR (virtuális valóság) headset is, hiszen a két 4K-s kijelzővel bárhová el tud minket repíteni a világon. Én például a Haleakalā vulkán tetejét néztem meg Hawaii-on, ahol fújt a szél, és tényleg azt éreztem, hogy most ott vagyok. Ami pedig még lenyűgözőbb, hogy az ilyen környezetekben látjuk a kezeinket, amit az eszköz előben kell hogy felismerjen, és körbevágjon, miközben „hadonászunk” velük.

 

Ez persze nem tökéletes, de eléggé meggyőző, és 5p használat után már észre sem vesszük. Emellett pedig minden egyes ilyen Apple-ös „Környezetnek” van egy különlegessége, a Hawaii vulkánnak például az, hogy halljuk a visszhangokat, ami az eszköz lenyűgöző hangszórójának köszönhetően nagyon meggyőző. 

Ezek a környezetek általában nemzeti parkok, vagy természeti látványosságok, de felmehetünk például a Holdra is, ahol akár este is körbe tudunk nézni, és láthatjuk a csillagokat, valamint a Föld-et is.

 

Emellett a Disney is készített pár, nem valós, ám de annál izgalmasabb környezetet. Lehetőségünk van felmenni a Bosszúállók tornyába, ahol láthatjuk Tony Stark összes páncélját, Amerika Kapitány pajzsát, Thor kalapácsát, és még rengeteg apró részletet, amire figyeltek a készítők. Gondoltak a kisebbekre is, ugyanis a Rémisztő Csarnokot is meg tudjuk látogatni a Szörny Rt.-től, ami teljesen új szintre tudja emelni a filmnézést, ha ez a filmben szereplő helyen történik. 

 

Igen, ezek a Disney környezetek a Disney+ alkalmazásban kaptak helyet, és kifejezetten arra szolgálnak, hogy filmnézés közben ki tudjunk szakadni a valóságból és egy izgalmas, új helyszínen tudjuk megélni ezeket a filmélményeket. A legjobbat pedig a végére hagytam, ugyanis a legnagyobb ziccert nem lehetett kihagyni, a Star Wars rajongók sem maradnak ugyanis „moziterem” nélkül, ami nem más, mint a Tatooine. Ennek a helyszínnek a különlegessége az, hogy egy „autós moziban” tudjuk élvezni a filmeket, akarom mondani egy Landspeeder-ből, Luke Skywalker egyik űrjárművéből. Emellett viszont megjelenik az ikonikus két nap is, ami látható az égen – azt kell mondjam, tényleg minden részletre ügyeltek.

 

Térbeli Számítógép

Az Apple „Spatial Computernek” nevezi a Vision Pro-t, ami valahol találó, hiszen itt tényleg nem csak 2D-ben, egy lapos kijelzőn látjuk a dolgokat. Ugyan egyelőre még sok a lapos ablak, de már ezeket is térbelinek érezhetjük, hiszen körbe tudjuk őket sétálni, sőt árnyékuk is van, ami tényleg azt az illúziót kelti, hogy valóban ott vannak. Ami pedig megkülönbözteti az Apple-t az összes többi gyártótól, az a kivitelezés minősége, ugyanis itt az ablak szikla szilárdan ott marad, ahová tettük, egy centit sem mozdul, akkor sem ha teljesen kikerül a látóterünkből. (Az eszköz fovetált renderelést használ, ami annyit jelent, hogy a képnek azt a részét rendereli csak ki maximális felbontásban, ahová éppen nézünk, pár kép bizonyos része ezért tűnhet homályosnak).

 

Emellett képesek vagyunk virtuális 3D-s tárgyakat megnézni a valós térben, valamint egy FaceTime hívás is új értelmet nyer, ugyanis a személy, akivel beszélünk majd valóban térben fog minket látni, mintha ott lennénk. Körbe tudjuk sétálni és a hangját is abból az irányból halljuk majd, ahonnan beszél a szobában.

 

Beviteli módok

Felmerülhet a kérdés, hogy – na és most, hogy fogok gépelni? Nos erre négyféle megoldást is kínál az Apple. Az első és legkézenfekvőbb a fizikai billentyűzet használata, hiszen össze tudjuk kötni szinte bármilyen vezetéknélküli eszközzel. Ez után jön a virtuális billentyűzet, amit kétféleképpen tudunk használni. A konzervatívabb megoldás a kézzel való gépelés, ahol bele kell nyúlnunk a betűkbe, ami világosabbá válik, jelezve, hogy megnyomtuk. Az intuitívabb, ámde tanulást igénylő mód pedig a szemünk használata, amikor is ránézünk egy betűre, és csippentünk, majd egy másikra, és ismét. Ez lassúnak és bonyolultnak tűnhet, de ha belejövünk gyorsabb is lehet, mint a virtuális „pötyögés”. Végül pedig a legkönnyebb, a hang alapú diktálás, ami meglepően pontos, és kétség kívül a leggyorsabb.

 

Prezentáció

Végül egy jópofa kis „easter egg-gel” készültem, ami nemcsak menő, de hasznos is tud lenni. Biztos Ti is szoktatok izgulni prezentációk előtt, nagy közönség, hatalmas épület, és így tovább. Nos ezt most akár be is tudjátok gyakorolni, kockázatok nélkül, hiszen nem lesz ki előtt „leégni”. Ehhez a Vision Pro a virtuális valóságot hívja segítségül, aminek köszönhetően elrepít minket egy tárgyalóba, vagy, magába a Kupertinói Steve Jobs színházba, ahol maga Tim Cook is szokta tartani a prezentációit.

 

Itt láthatjuk magunk előtt az összes diát, a jegyzeteinket, azt hogy mióta adunk elő, és persze a prezentációnkat, kb 10 méteres átmérőben – hát mi ez ha nem egy jó lehetőség a gyakorlásra? Remélem idővel akár a barátainkat is be tudjuk majd ültetni a nézők közé, ez is egy jópofa részlet lehet majd.

 

Összegzés

Azt kell mondjam, semmihez sem fogható a Vision Pro, és mindenki előtt járnak jó pár évvel. Ahogy egyre több alkalmazás lesz majd az eszközre, úgy lehet majd még inkább felszabadítani a benne rejlő potenciálokat. Ez egy első generációs termék, így természetesen nem tökéletes, de nagyon is ígéretes, az biztos. Ha esetleg Nektek is megtetszett volna, akkor az Alma-Bolt weboldalán Ti is meg tudjátok nézni, Magyarországon pedig kizárólag Tőlük tudjátok megvásárolni.

 

Innen is köszönjük szépen Nekik a lehetőséget, hogy belepillanthattunk a jövőbe!

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése