A Huawei beelőzte a Samsungot ott, ahol az Apple még sehol sincs

Apple Hírek   |   2024.05.31 - 09:49   |   Írta: L Ferenc   |   6590
31. máj A Huawei beelőzte a Samsungot ott, ahol az Apple még sehol sincs

Lássuk, hogy jelenleg milyen erőviszonyok uralkodnak a hajlékony kijelzős mobilok piacán!

A legfrissebb adatok szerint az idei esztendő első negyedévében 49 százalékkal nőtt a flexibilis kijelzős szétnyitható okostelefonok piaca. A Counterpoint Research jelentéséből kiderül, hogy a Samsung elvesztette elsőségét, a koreai gyártó eladásai 42 százalékkal csökkentek.

Ezzel szemben a sokáig második helyezett Huawei feljött az első helyre, ez az amerikai-kínai kereskedelmi háború folyományaként Google ökoszisztéma nélküli mobilokat árusító kínai vállalat ugyanis nem kevesebb, mint 257 százalékos növekedést tudott elérni a jelzett időszakban. 

Míg egy évvel korábban a Samsung még masszív 58 százalékos részesedéssel dominálta a piacot és a Huawei csak 14 százalékon állt, addig mostanra a Huawei feljött 35 százalékra, a Samsung piacrésze pedig 23 százalékra zsugorodott. Nyilvánvaló, hogy a Huawei dinamikus előretörése elsősorban a kínai piacon történő kiváló szereplésnek tudható be, ahol a közelmúltban végre megjelentek a gyártó első 5G kompatibilis flexibilis modelljei. 

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Huaweiből néhány éve kivált almárka, a normál Google támogatást élvező készülékeket forgalmazó Honor állhat fel. Ez a kínai brand egy éve még csak 3 százalékon állt, ehhez képest most már egy 12 százalékos szeletet hasít ki magának a piaci tortából. A Honor egy év alatt 460 százalékot tudott növekedni, de még ez is semmi ahhoz képest, amit a Motorola produkált ezen idő alatt. Utóbbi vállalat egész pontosan 1473 százalékkal tudott javítani a korábbi eladási adatain.

Hajlékony kijelzős mobil fronton a Samsung és a Huawei komoly előnyre tett szert, ugyanis ez a dél-koreai és kínai gyártó már 2019 elején előrukkolt első ilyen jellegű fejlesztéseivel. 

Az említett cégek első hajlékony kijelzős mobiljai ugyan még hemzsegtek a hibáktól és ráadásul méregdrágák is voltak, azonban az azóta kijött továbbfejlesztett modellek már sokkal jobban sikerült és kicsit olcsóbb termékek. A Samsung által tavaly nyáron piacra dobott Galaxy Z Fold5 és Galaxy Z Flip5 esetében már viszonylag kevés kompromisszumot kell kötniük a vásárlóknak, és a szintén 2023-as Huawei Mate X5 is egész jól sikerült. 

A Samsung legközelebb várhatóan nyáron mutat majd be ilyen telefonokat, a Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6-ot, melyek várhatóan olyan jól fogynak majd, hogy 2024 egészét tekintve ismét a Samsung dominálja majd a piacot. Említést érdemel továbbá a Xiaomi szintén nyáron érkező új csúcsmobilja, a várhatóan igen komoly hardverrel támadó Xiaomi Mix Fold 4. 

Időről időre felröppennek olyan pletykák, melyek szerint az Apple a közeljövőben piacra fogja dobni első szétnyitható készülékét, erre azonban mind a mai napig nem került sor. Egyes források szerint az első hajlékony kijelzős almás termékek legkorábban 2026-ban láthatnak napvilágot. Az Apple állítólag hajlékony kijelzős mobilokat és tableteket is piacra fog dobni a jövőben.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése