Manhunt・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.06.04 - 17:46   |   Írta: Ca$h   |   6736
04. jún Manhunt・AppleTV+

A merénylet csak a kezdet volt.

Kevés olyan ember van a Földön, legyen amerikai vagy éljen bárhol világunkban, aki ne hallott volna a Lincoln (Hamish Linklater) elleni iszonyatos merényletről. Abraham csodálatos ember volt, egy meglepően keménykezű mégis jószívű, idealista politikus, egy nagy ember, akinek volt egy álma. Egy olyan Amerikát képzelt el magának, ami valóban a szabadság földje, ahol mindenki egyenlő, mind jogilag mind pedig emberileg. Hogyan is férhetne egy ilyen világba a rabszolgaság? Mindent megtett annak érdekében, hogy békés úton érje el a célját, de a déli államok hallani sem akartak a törekvéseiről. Elkerülhetetlen volt a véres és hosszadalmas testvérháború, amerikai amerikai ellen. Végül az északiak nyertek, akik a rabszolgaság eltörléséért ontották vérüket, borzalmas háború volt ez, amit a mai napig nem felejtett el senki. Ahogyan azt sem, ahogy pár nappal a győzelem után egy John Wilkes Booth (Anthony Boyle) nevű híres színész rettenetes merényletet követett el az elnök ellen, aki még aznap este sajnos bele is halt a sérüléseibe.

Olyan része ez az amerikai történelemnek, amit nyugodt szívvel ki merek jelenteni mindenki ismer. Azt viszont már szerintem nagyon kevesen, hogy pontosan mi is történt a merénylet után, hogyan kapták el végül Bootht, milyen ember is volt ő valójában, ki vezetett a nyomára és hogy mekkora vadászat (Manhunt) folyt ellene, amit sokan minden idők legnagyobbjának tartanak. Megnézve a sorozatot én azért ezzel vitatkoznék. Igaz akkoriban még nem állt az állam rendelkezésére szinte semmilyen eszköz ami segíthette volna őket ebben. De ha valóban olyan hatalmas volt ez a pár hetes esemény, akkor úgy gondolom ezt az Apple-nek jobban érzékeltetnie kellett volna.

A sorozat másik fontos feladata, amire James L Swanson nagysikerű „Manhunt: 12-Day Chase for Lincoln’s Killer” című regénye remek táptalajt nyújtott, az Booth személyiségének a bemutatása. Az író igencsak nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megismerjük őt mint embert, valamennyire megértsük a motivációját, ahogyan azt is milyen döbbenetesen nagy előkészületek előzték meg ezt az eseményt, aminek Lincoln merénylete csupán csak az egyik célja volt. Valójában az egész jenki kormányt meg akarták dönteni, három célpontjuk is volt, ezzel elérve, hogy újra a déli államok elnőke kerüljön hatalomra. Abban bíztak, ezzel talán elérhetik, hogy az egész háború és minden utána lévő intézkedés semmissé váljon, minden olyan legyen mint régen. Szerencsére nem jártak sikerrel, bele se merek gondolni, hogy az USA milyen lenne most napjainkban, ha nem törlik el a rabszolgaságot és maradnak a régi feudális berendezkedés mellett.

A sorozat nagyon korhűen lett megrendezve, szinte lemásznak a képernyőkről, a korai amerikai városok és utcák, az emberek koszosak, mocskosak, izzadtak, az utcák sárosak, sötétek, az emberek régiesen fogalmaznak és beszélnek, nagyon áthatja ez a különleges atmoszféra az egészet. Csillagos ötöst adnék a filmes stábnak, ahogyan a színészeknek is. A Booth karakterét megszemélyesítő fiatal színészt nem is olyan régen már megkedvelhettük a Masters of the Air egyik főszereplőjeként, mi sem bizonyíthatja jobban képességeit, minthogy itt most egy rendkívül ellenszenves, nagyképű, magától teljesen elszállt karaktert kellett megszemélyesítenie, aki elvileg a nők nagy kedvence volt, aki azt képzelte magáról, hogy ezzel a tettével majd egy ikonná, legendává fog válni. Érdekességképpen megemlíteném, hogy már évek óta rendszeresen használom a TV Time nevű telefonos applikációt, ahol filmeket és sorozatokat lehet nyomon követni, részről részre értékelni, posztolni, kommentelni. Érdekes látni ahogy egy sorozatban, epizódonként a nézők melyik szereplőt vagy karaktert kedvelik a legjobban. Érthetetlen módon a Manhunt első három részéig az értékelők eléggé nagy százaléka Booth-t kedvelték a legjobban, aki rögtön az első részben hidegvérrel megöli minden idők egyik legcsodálatosabb emberét. Majd idővel menekül mint egy patkány, soha nincsen egy emberi megnyilvánulása, a készítők nem próbálták őt különösebben jó színben feltüntetni, sokan mégis őt kedvelték a legjobban. Sose értettem ezeket az embereket, lehet van egy troll csoport, akik direkt mindig a negatív szereplőkre dobják a like-ot, hogy másokat felbőszítsenek, más egyebet nem igazán tudok elképzelni.

Külön kiemelném még Tobias Menzies alakítását, aki Edwin Stantont a hadügyminiszert kelti életre, ő volt Lincoln legjobb barátja, jobb keze és támasza, mindenben kikérte a véleményét, nélküle nem igazán nyerhették volna meg a háborút, ahogyan Booth se kerülhetett volna kézre az ő elképesztő kitartása és elhivatottsága nélkül. Edwin annak ellenére, hogy már a háborúban túlhajszolta magát, hogy súlyos asztmával küszködött, amit annak idején még nem tudtak gyógyítani, sem kezelni, az orvosi ajánlással mit sem törődve, nem állt meg addig amíg el nem kapták ezt a gazembert. A sorozatban kicsit túl sok volt a politizálás, kémkedés, összeesküvés és cselszövés, de megértettem, hogy ezekre mind szükség volt ahhoz, hogy megérthessük mik zajlottak valójában a háttérben. Ezek miatt talán egy kicsit vontatott lehet a sorozat egyeseknek, de akik hozzám hasonlóan szerelmesei az ilyen kosztümös, valós eseményeken alapuló történeteknek, azok talán meg fogják bocsájtani a készítőknek ezt a hét epizódot. Valójában elég lett volna öt is, ami kicsit eseménydúsabb, kompaktabb, feszesebb tempót diktál. De jó volt ez így is, legalábbis számomra mindenképpen. Hamarosan írni fogunk a másik történelmi sorozatról a Franklinről is, ami nem kevésbé lesz érdekes azoknak akik szeretik ezt a stílust. Addig is nézzétek meg a Manhuntot, amit bátran merek ajánlani mindenkinek.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 88% | Metacritic: 65
Manhunt (miniseries | 2024)

Rendezte: Eva Sorhaug, John Dahl, Carl Franklin
Írta: Monica Beletsky, Tim Brittain, James L. Swanson, Matthew Ross Fennell, Mat Johnson, Jan Oxenberg, Ben H. winters
Zene: Bryce Dessner
Szereplők: Tobias Menzies, Anthony Boyle, Lovie Simone, Will Harrison, Brandon Flynn, Damian O’Hare, Glenn Morshower, Patton Oswalt, Matt Walsh, Hamish Linklater, Josh Stewart, Lili Taylor, Spencer Treat Clark

Játékidő: 7x 51perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Constellation sorozatkritika

>>> The 8 Show sorozatkritika

>>> The One Who Live sorozatkritika


Kommentek megjelenítése