WWDC 2024 – Bemutatták a tvOS 18-at

Apple Hírek   |   2024.06.10 - 21:45   |   Írta: Hidasi Ákos   |   17185
10. jún WWDC 2024 – Bemutatták a tvOS 18-at

Új audio és video opciók, és kaptunk egy tényleg extra funkciót is.

Az Apple ma tartja az éves fejlesztőknek szóló konferenciáját, ahol a vállalat elsődlegesen a közeljövőben érkező szoftveres fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt. Tradícionálisan a vállalat az éves WWDC (Worldwide Developer Community) eseményén leplezi le a jövőbeni terveit az új iOS, MacOS és egyéb operációs rendszer fejlesztéseire vonatkozóan. Ez idén sincs másképp, a cikk írásának időpontjában az Apple élőben közvetíti a Cupertino-i központjában azonos időben levetített bejelentő show-t. Ebben a cikkben az Apple tvOS 18-al érkező fejlesztéseket vesszük sorba.

Nézzük is tehát milyen újdonságokkal készült az almás vállalat a tvOS 18-ban.

 

InSight

Talán nektek is ismerős az érzés, amikor egy-egy színész arca hihetetlenül ismerős egy éppen nézett filmben, de semmiképp nem akar eszetekbe jutni a neve, vagy hogy mi másban láthattátok. Erre eddig az Amazon Prime Video kínálta a lehető legjobb megoldást az X-ray funkciójával, ami mutatta, hogy épp milyen színészek vannak a képernyőn, illetve például milyen zenék hallhatóak a háttérben. Az Apple InSight hasonló lesz az Apple eredei tartalmaira. Ezen keresztül is megtudhatjuk majd, hogy milyen színészek és milyen zenék vannak a kedvenc filmeinkben és sorozatainkban anélkül, hogy a telefonunkért kellene nyúlnunk.

Az InSight mindehez elemzi majd a tartalom metaadatait, amikor megállítod a film vagy sorozat lejátszását. Ezután kijelzi majd az aktuális szereplőlistát, illetve a megállítás előtt hallott zenét egy közvetlen linkkel az Apple Music alkalmazásba. Az InSight a TV appon belül, tvOS-en és az iPhone-os és iPad-es TV appon belül is elérhető lesz majd.

 

Videólejátszás

Az Apple a történelme során először támogatja a 21:9-es projektorokat, így mostantól ezeket is használhatjuk majd a tartalomfogyasztáshoz.

 

Audiolejátszás

Az Apple fejleszti az “Enhance Dialogue ‘ funkcióját, amivel segít kiemelni a szövegek hangsávját a háttérhangok és zajok kavalkádjából. A vállalat ehhez egy gépi tanulásra alapuló technológiát fog használni. Korábban ez a funkció csak akkor volt elérhető, amikor a felhasználók az Apple TV-jüket a HomePod-jukkal egyszerre használták. Az audio szűrő azonban most már olyankor is elérhető lesz, amikor a tartalmat a TV készülék beépített hangszóróin, vagy Bluetooth hangszórókon keresztül hallgatjuk majd.

 

Feliratok

A tvOS új verziójában egyes esetekben automatikusan aktiválódik majd a feliratok kijelzése. Ilyen esetnek számít majd például a tartalom hangjának lenémítása, vagy a tíz másodperces visszapörgetés is a jelenet újranézéséhez.

 

Új képernyővédők

A tvOS 18-cal új képernyővédők is érkeznek, ezek közt less egy új, animált Snoopy képernyővédő is, illeve lehetőségünk less egyes Apple TV+ sorozatok jeleneteinek beállítására is.

 

Fitness

A Fitness+ alkalmazás is újra lett dizájnolva annak érdekében, hogy könnyebben navigálható és jobban személyreszabható legyen.

 

Kiadás dátuma

Az Apple a mai nap során tartott WWDC rendezvényén bejelentett új operációs rendszer frissítéseit mind idén ősszel fogja bemutatni az addig esedékes tesztelési időszak után. Így tehát a most leírt izgalmas új funkciókat jövő ősztől élvezhetjük majd.

 

Mesterséges intelligencia nincs?

Az Apple-el szemben komoly elvárás volt idén a mesterséges intelligenciára épülő új funkciók bejelentésére vonatkozóan. A vállalat ugyanis feltűnően ki volt maradva a lassan két éve tartó mesterséges intelligencia lázból, ami egyeseket kezdett aggasztani. Az pedig talán egyeseknek feltűnt, hogy az ebben a cikkben sorbavett fejlesztések közül egyik sem irányult specifikusan mesterséges intelligenciára. Azonban bár az igaz, hogy az almás vállalat az operációs rendszerekre vonatkozó új funkciók bejelentésekor nem helyezett hangsúlyt a mesterséges intelligenciára (a kifejezés egészen konkrétan el sem hangzott), a keynote egy későbbi szegmensét exklúzívan ennek szentelte.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

 

 


Kommentek megjelenítése