Itt az iOS 18, de pontosan mely készülékek kapják meg?

Apple Hírek   |   2024.06.11 - 08:40   |   Írta: L Ferenc   |   11053
11. jún Itt az iOS 18, de pontosan mely készülékek kapják meg?

Vázoljuk, hogy konkrétan mely almás mobilokra lesz letölhető az Apple tizennyolcas operációs rendszere.

Az Apple a tegnap megrendezett éves fejlesztői konferenciáján leplezte le a legfrissebb mobil operációs rendszerét, a többek közt vezérlőközpont, alkalmazásvédelem, üzenetek, térképek, fotók fronton is komolyabb változásokat hozó iOS 18-at. Az újdonságokat szép számmal felvonultató frissítést nem meglepő módon sokan várják, és jó hír, hogy az összes jelenleg iOS 17-et futtató készülék minden további nélkül frissíthető lesz iOS 18-ra.

Tavaly ilyenkor picit más volt a helyzet, ugyanis az iOS 16-tal felvértezett, 2017 őszén debütált iPhone 8 és iPhone 8 Plus-ról, illetve a korszakalkotó iPhone X-ről kiderült, hogy nem frissíthető iOS 17-re. Emiatt sokan bosszankodtak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek az akkor már 6 éves múltra visszatekintő készülékek még a jó öreg A11 Bionic chipsetet vonultatják fel. 

Jelen állás szerint a 2018 szeptemberében kijött, A12 Bionic chipkészletes iPhone XS és XS Max a két legrégibb telefon, melyre ősszel elérhetővé válik az Apple tizennyolcas szoftvere, ezenkívül pedig a szintén hat éves múltra visszatekintő iPhone XR is megkapja majd az új OS-t. Az olcsó almás mobilok közül az iPhone SE második és harmadik generációja iOS 18 kompatibilis, ezek közül az előbbi 2020-ban jelent meg és A13 Bionicre épül, az utóbbi pedig 2022-ban látott napvilágot és a remek A15 Bionic processzort vonultatja fel. 

Az iOS 18 az említetteken kívül a következő okostelefonokra érkezik majd meg: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max.

Az új mobil operációs rendszer első béta verziója már elérhető a fejlesztők számára, az első nyilvános béta kiadás várhatóan júliusban lát majd napvilágot, a véglegesnek mondható tökéletesített verzióra pedig őszig kell várnunk, amikor is az Apple többek közt az idei új telefonjait is be fogja mutatni. A szeptemberben leleplezendő iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max már kapásból iOS 18-cal debütál. 

Az ígéretek szerint tehát az összes, jelenleg iOS 17-et futtató almás mobil frissíthető lesz iOS 18-ra, azonban fontos megjegyezni, hogy a legújabb mesterséges intelligencia funkciók csak és kizárólag az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max telefonokon lesznek elérhetők. Ennek oka, hogy az első körben még csak béta állapotban támadó új AI feature-ök használatához A17 Pro vagy M1, illetve ennél újabb processzor szükségeltetik. 

A nagy rivális Samsung idén év elején elsőként a legdrágább és legújabb S24-es sorozatú csúcsmobiljain tette elérhetővé az új mesterséges intelligencia funkciókat, melyek azóta viszont több korábbi, illetve kisebb teljesítményű készülékre is megérkeztek frissítés formájában.

A szintén a mostani WWDC-n bemutatott új táblagépes operációs rendszer, az iPadOS 18 többek közt kezdőképernyő, számológép, vezérlőközpont, üzenetek és email fronton hoz újdonságokat, és nem minden olyan készülékre lesz elérhető, mely jelenleg iPadOS 17-et futtat. 

A legfrissebb almás tabletes szoftver konkrétan az M4 chipes iPad Próra, a harmadik generációs vagy újabb 12,9 colos iPad Próra, a 11 colos iPad Prókra, az M2 chipsetes iPad Airre, a harmadik generációs vagy újabb iPad Airre, a hetedik generációs és újabb iPadekre, valamint az ötödik generációs és újabb iPad minikre lesz letölthető.

Kapcsolódó cikkek:
WWDC 2024 – Bemutatták az iOS 18-at
WWDC 2024 – Bemutatták az iPadOS 18-at
WWDC 2024 – AI, avagy bemutatkozott az Apple Intelligence


Kommentek megjelenítése