Ripley・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.06.11 - 18:26   |   Írta: Ca$h   |   7435
11. jún Ripley・AppleTV (Netflix)

Patricia Highsmith nagysikerű regénye újabb feldolgozást kapott.

Tom Ripley (Andrew Scott) egy rendkívül érdekes és összetett személyiség, hivatkozhatnánk nehéz gyermekkorára, hányattatott sorsára, a csúnya gonosz szülőkre, de több mint valószínű, hogy ilyennek született. Foglalkozása szerint szélhámos, azok közül is a legfélelmetesebb fajta, egy igazi átalakulóművész, aki mindenre gondol, mindent lát előre, ami nagy részt kimagasló intelligenciájának köszönhető, illetve munkájában nem árt némi természetfeletti szerencse is. Képességeit egyelőre nem sikerült igazán kamatoztatnia, egyik napról él a másikra, mert egyszerűen nem jött még szembe olyan nagy hal, akit úgy igazán ki tudna játszani. Egyik nap viszont újra rámosolyog a szerencse, telefonhívást kap egy ismeretlen embertől, aki több mint valószínű hogy összetévesztette őt egy másik Thomas Ripley-vel és egy olyan feladattal bízza meg őt, ami alapjaiban változtatná meg az egész életét ...

Herbert Greenlief (Kenneth Lonergan) egy dúsgazdag üzletember, akinek a rég „eltűnt” fia Dickie (Johnny Flynn) évekkel ezelőtt elutazott egy csodálatos olasz kisvárosba és olyan jól érezte ott magát, hogy ott is ragadt. Herbert körbekérdezte Dickie összes régi barátját és ismerősét, vajon elvállanák-e azt a nehéz feladatot, hogy valahogy hazacsábítsák a tékozló fiút, aki nem dolgozik, nem csinál semmit, csak a családi vagyont szórja két kézzel. Ehhez Herbert minden anyagi támogatást megadna, megspékelve némi bónusszal abban az esetben ha sikerrel járna az illető. Tom pillanatok leforgása alatt lekérdezi az agyában, hogy ismeri-e ezt a Dickie-t valahonnan és arra a következtetésre kell jutnia, hogy Mr. Greenleaf valószínűleg csak összekeverte őt nagy elkeseredésében, de ezzel mit sem törődve rögtön elfogadja a kihívást. Már ekkor érzi, hogy ez lehetne élete legnagyobb dobása, nem kell mást tennie csak jól kell forgatni a lapokat.

Patricia Highsmith 1955-ben írta nagysikerű regényét, melynek címe „A tehetséges Mr. Ripley” volt, ha jól számolom akkor a Netflixes feldolgozás immáron a harmadik a sorban, szerintem sokan vannak akik még emlékeznek Matt Damon egyik első filmjére, ahol Jude Law-al egyetemben fantasztikusat alakítottak, a regénnyel megegyező című 1999-es mozifilmben. Már akkor is rettenetesen kellemetlen volt nézni ezt a kissé egészségtelenül homoerotikus kapcsolatot a két főszereplő között, erre a Wokeness mozgalom büszke hirdetője; Mr. Netflix rátett még egy lapáttal, voltak olyan jelenetek ahol komolyan kellemetlenül éreztem magam, de persze ez is volt a cél. A Tomot alakító Andrew Scottnál jobb színészt nem is találhattak volna erre a szerepre, jómagam őt a Sherlockban láttam először, az ottani Moriarty alakítása is döbbenetes volt, őt most nem sikerült megugrani (ez kb. lehetetlen is), de ebben a szerepben is pazarul helyt állt. A szuggesztív, átható tekintete, amikor hihetetlen hitelességgel adja elő a teljesen hülye és értetlen Tomot, aki látja hogy Dickie nem ismeri meg, mégis olyan ragaszkodással és kedvességgel közeledik felé mint egy nagymacska, ami éppen lecsapni készül áldozatára. Dickie kedvese Marge (Dakota Fanning) az első pillanattól fogva látja, hogy itt valami nem stimmel, szinte azonnal átlát Tom ügyeskedésén, de Ripley nem ma jött a hat húszassal, pontosan tudja mit kell tennie ahhoz, hogy egyre közelebb és közelebb kerüljön Dickie-hez.

A sorozat nagyon kevés szereplővel dolgozik, de ez a maroknyi csapat is bőségesen elég ahhoz, hogy élettel töltse meg ezt a nagyon különleges és egyedi alkotást.  Természetesen Tom a főszereplője a sorozatnak, akin képtelenség kiigazodni. Az első pár részben borzalmasan sokat hibázik, gyakorlatilag szó szerint csak bukdácsol, szerencsétlenkedik, egyik lebukás jön a másik után, iszonyatosan kellemetlen látni hogy mit össze bénázik folyamatosan. Nem lehet pontosan tudni, hogy mi a célja, mit akar elérni, nem lehet tudni, hogy akkor ő most meleg-e vagy sem. Szerintem olyan szinten képes átadni magát ennek a „szakmának”, hogy a cél érdekében képes ő bármire, legyen az eszköz bármennyire is szélsőséges. Majd ahogy haladunk a történet végefelé értjük meg, hogy milyen döbbenetesen okos és hogy mennyire ki volt dolgozva a terv az elejétől fogva. Dickie karaktere a tipikus gyanútlan, elkényeztetett szépfiú, aki élvezi az életet, keresi a helyét a világban, kipróbál mindent, kedves, jószívű, igazi úriember, de valójában csak egy üres váza amit nem lehet megtölteni semmivel. Marge egy nagyon okos nő, aki tiszta szívéből szereti Dickie-t, nem a pénzéért, nem a kinézete miatt, hanem úgy ahogy van az egész lényét. Dickie nagyon szerencsés, hogy rátalált erre a nőre, de vele is úgy van mint mindennel az életben, nem szereti igazán, nem becsüli meg úgy ahogy azt megérdemelné, mert valójában csak magába szerelmes. A későbbiek során meg fogjuk ismerni Ravini nyomozót (Maurizio Lombardi) aki egy igazi mesterdetektív. Az a Columbo fajta, aki kedves, hülyének mutatja magát, mindig van még egy kérdése és az agyára megy annak, akiről pontosan tudja, hogy bűnös.

Mindenképpen meg kell még említeni a sorozat látványvilágát, a rendezést, a különleges operatőri munkát. Jobb ha előre felkészül mindenki, hogy a Ripley egy fekete-fehér, a klasszikus Black Noir filmeket idéző alkotás. Eleinte ez sokaknak zavaró lehet majd, főleg amikor megérkezünk a meséket idéző olasz környezetbe, de idővel elkap majd minket ez a különleges hangulat és atmoszféra. Gyakorlatilag az egész sorozat úgy lett megalkotva mintha egy fekete fehér fotóalbumot néznénk mozgóképpé alakítva. Bármikor állítjuk meg a képet, az felér egy 4K-s fotóval. Tűéles, erős kontrasztokkal játszó mesteri operatőri munka, ami már önmagában is egy művészi alkotás. Rengeteg olyan különleges jelenet van benne, amit nagyon nehéz lenne szavakkal leírni, szinte minden szimbolikus benne, számos olyan jelenet van (kedvencem ahogy mindenki gyanúsan néz Ripleyre, még a szobrok is, de ez persze csak a főszereplő félelmeit hivatott jelezni felénk), amitől a filmes szakemberek el fognak alélni, mi hétköznapi emberek meg csak azt érezzük, hogy ez most nagyon más, ez most valami nagyon különleges. A Ripley egy bűnös élvezet, amit sokszor nagyon kellemetlen és nehéz nézni, de valahogy nem tudjuk abbahagyni, minden téren elképesztően gondos és profi munka, amit bizony bűn kihagyni. 

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.2 | Rotten Tomatoes: 85% | Metacritic: 75
Ripley (miniseries | 2024)
Krimi, Dráma, Thriller

Rendezte: Steven Zaillian
Írta: Patricia Highsmith, Steven Zaillian
Zene: Jeff Russo
Szereplők: Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Margherita Buy, Vittorio Viviani, Francesca Romana Bergamo, Eliot Summer, Maurizio Lombardi, Kenneth Lonergan, Gennaro Arena, Bokeem Woodbine

Játékidő: 8 x1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Manhunt sorozatkritika

>>> Constellation sorozatkritika

>>> The 8 Show sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése