Minden, amit az iPhone 16-ról tudni lehet - 2. rész

Almás Pletykák   |   2024.08.21 - 20:56   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1318
21. aug Minden, amit az iPhone 16-ról tudni lehet - 2. rész

Hamarosan jön az új iPhone, és sok újdonság érkezik vele.

Az Apple jellemzően szeptember közepe táján adja ki új iPhone-sorozatát, ami azt jelenti, hogy körülbelül két hónap múlva érkezik az iPhone 16-os generáció. Az iPhone 15 szériához hasonlóan az idei felhozatal is várhatóan négy modellnél marad - iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max -, bár rengeteg dizájnbeli különbséggel és új funkcióval kell számolnunk. Azért, hogy tudd, mire számíthatsz majd a kiadáskor, az alábbiakban összefoglaltuk a legnagyobb iPhone 16-os pletykákat, amelyeket az elmúlt időben hallani lehetett, és amik nagy részével már mi is foglalkoztunk. Názzük is tehát, hogy várhatóan milyen újításokkal érkezik majd az elmúlt évek talán legizgalmasabb iPhone generációja.

Fontos megjegyeznünk, hogy ez a cikkünk egy többrészes cikksorozat második része, így azt tanácsoljuk, hogy ha még nem tetted, akkor most ide kattintva az első rész elolvasásával kezdj.

 

8. Új A18-as sorozatú chipek

Minden iPhone 16 modell

Az Apple következő generációs A18 Pro chipje várhatóan a TSMC második generációs, N3E néven ismert 3 nm-es eljárással készül majd. A pletykák szerint mind a négy iPhone 16 modell A18-as márkájú lapkákkal lesz felszerelve, de az Apple továbbra is különbséget tehet a standard és a Pro modellek között, akár külön A18 és A18 Pro nevet is adva a chipeknek. Az iOS 18-ban debütáló Apple Intelligence funkciók miatt van értelme, hogy mind a négy iPhone 16 modell ugyanazt az A18-as chipet kapja. Az Apple Intelligence-nek nagy teljesítményű chipre van szüksége ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia funkciói fussanak a készüléken. Jelenleg csak az iPhone 15 Pro és Pro Max képes az Apple Intelligence használatára.

 

9. 5G Qualcomm modem

iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max

Az Apple várhatóan a Qualcomm legújabb Snapdragon X75 modemjét használja majd az idei Pro és Pro Max modellekben. A Snapdragon X75 továbbfejlesztett szolgáltatói aggregációt és egyéb technológiai fejlesztéseket tartalmaz a gyorsabb 5G le- és feltöltési sebesség érdekében az X70-hez képest, amelyet az iPhone 15 modellekben használnak. A modem kombinált mmWave és szub-6GHz-es 5G adó-vevője emellett 25%-kal kevesebb helyet foglal az áramköri lapon, és állítólag akár 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt. A standard iPhone 16 és iPhone 16 Plus viszont várhatóan megtartja a Snapdragon X70 modemet.

 

10. Tetraprizma lencse

iPhone 16 Pro

Mindkét iPhone 16 Pro modell várhatóan 5x optikai zoommal rendelkezik majd, ami jelenleg kizárólag az iPhone 15 Pro Max modellben található meg. Az Apple tetraprizmás lencserendszere „összehajtogatott” kialakítású, így az okostelefon belsejében elfér, és akár 5x optikai zoomot és 25x digitális zoomot is lehetővé tesz. Ezzel szemben a jelenlegi kisebb iPhone 15 Pro legfeljebb 3x-os optikai zoomra korlátozódik, ami megfelel az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max modelleknek.

 

11. Mikrolencse-technológia

Hatékonyabb OLED

Az Apple állítólag mérlegeli a mikrolencse-technológia alkalmazását, hogy a nemsokára megjelenő iPhone 16 modellek OLED-kijelzőinek fényerejét megőrizze vagy növelje, miközben potenciálisan csökkentheti azok energiafogyasztását. Az MLA úgy működik, hogy a panel belsejében milliárdnyi lencse egységes mintázatát használja, amely csökkenti a belső tükröződéseket. Ezek a lencsék a panel belsejéből visszaverődő fény útját a képernyő felé fordítják, ami vagy az érzékelt fényerő növelését szolgálja, miközben az energiafogyasztás azonos szinten marad, vagy pedig a fényerőszint fenntartását, miközben kevesebb energiát fogyaszt a hagyományos OLED-panelekhez képest azonos fénysűrűség mellett.

 

12. Művelet gomb

iPhone 16 és iPhone 16 Plus

Az iPhone 15 Pro modellek már tartalmazzák az Action gombot, és 2024-ben várhatóan az Action gombot kiterjesztik a standard iPhone 16 modellekre is. Az egész iPhone 16 termékcsaládban használt Action Button megegyezik majd az iPhone 15 Pro Action Button gombjával. A hagyományos némító kapcsolót felváltó Action gomb több funkciót is képes ellátni, például aktiválni a zseblámpát, bekapcsolni a kamerát, elindítani egy alkalmazást, be- vagy kikapcsolni egy fókuszmódot, használni a Fordítást, be- vagy kikapcsolni a Csendes módot és még sok más funkciót.

 

13. 40W-os gyorstöltés és 20W-os MagSafe

Mindkét iPhone 16 Pro modell

Az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max egy visszatérő pletyka szerint támogatni fogja a 40W-os vezetékes gyorstöltést és a 20W-os MagSafe töltést. Jelenleg az iPhone 15 és iPhone 15 Pro modellek akár 27W-os csúcstöltési sebességre is képesek egy megfelelő USB-C hálózati adapterrel, míg az Apple és az engedélyezett harmadik felek hivatalos MagSafe töltői akár 15W-os vezeték nélküli töltésre is képesek az iPhone 15 modellek esetében. A töltésfokozás várhatóan kiegyensúlyozza és javítja majd az akkumulátor kapacitásának növekedése miatt megnövekedett töltési idő problémáját.

 

14. Frissített mikrofon

Továbbfejlesztett Siri

Az Apple állítólag jelentős frissítést tervez az iPhone 16 mikrofonján, hogy javítsa az új, Apple intelligenciával feljavított Siri élményt, amely magában foglalja majd a kontextuális tudatosságot, a szemantikus indexelést, az alkalmazásvezérlést és a képernyőn megjelenő tudatosságot. Az Apple Siri AI ambíciói nagyban támaszkodnak majd a hangbevitel jobb feldolgozására, és az új mikrofon várhatóan jelentősen javított jel-zaj arányt kínál majd.

A felsorolásnak még mindig nem értünk a végére, a folytatást ide kattintva éred el.

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése