Presumed Innocent・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.08.21 - 17:26   |   Írta: Ca$h   |   4009
21. aug Presumed Innocent・AppleTV+

Ártatlanságra Ítélve, ismét egy csodálatos magyar cím.

Rusty Sabich (Jake Gyllenhaal) élete, karrierje és családja képviseli mindazt, amit az amerikai álom valójában jelent, főügyész helyettesként, aki ráadásul piszkosul jó a szakmályában mindent meg tud adni a családjának amire csak szükségük van. Gyönyörű felesége csak hobbiból dolgozik, hogy ő is hasznosnak érezze magát, lévén a két egészséges és csodálatos gyereke már eléggé nagyok ahhoz, hogy ne kelljen állandóan aggódni miattuk. Rusty boldog, hiszen meg van mindene ami ahhoz kell hogy tökéletesen elégedett legyen az életével, de ahogyan az lenni szokott, sajnos semmi sem tart örökké. A munkahelyén történik egy borzalmas haláleset, ami fenekestül felfordítja nem csak az irodát, hanem Rusty magánéletét is.

Ahogyan azt már jó régen a Twin Peaksben is megtanultuk, senki sem ártatlan, lehet hogy egy kedves, nyugodt és barátságos környéken élünk, ahol a szomszédok segítik egymást és összetartó a közösség, de mindig van valaki akinek vaj van a füle mögött, az is lehet éppenséggel mindenkinek. Rusty élete fenekestül felfordul ettől a nyomozástól, hiszen főnöke, aki éppen az újraválasztás előtt van, őt bízza meg azzal a feladattal, hogy a lehető leghamarabb végezzen ezzel a kellemetlen üggyel. Csak benne bízik meg igazán, hiszen ő a jobb keze, ő a legjobb barátja, nem lehet rá haragudni emiatt, a gond csak annyi, hogy nem volt tisztában a ténnyel, miszerint az áldozat nem csak Rusty közvetlen kollégája volt, hanem a szeretője is. Rusty korábban már mindent beismert a feleségének, szóval emiatt már nem kell aggódnia, ha nehezen is de túlélte a dolgot a házassága, de arra a „szarviharra” ami emiatt a munkahelyén várja, nem igazán tudott előre felkészülni.

Valahol mélyen éreztem, hogy ismerős nekem ez a sztori, de nem voltam biztos benne hogy honnan, szóval kicsit utána kellett nyomoznom. Az eredeti bestseller regényt Scott Turow írta 1987-ben, majd nem sokkal később 1990-ben el is készült belőle az igencsak sikeres mozifilm, Harrison Ford főszereplésével. A nevek, a sztori, a végső fordulat, minden teljesen megegyezik a filmmel, de szerencsére a legtöbben már egyáltalán nem emlékeztünk rá, szóval aki annak idején látta is nyugodtan megnézheti a sorozatot, újdonság erejével hat majd rá minden fordulat, amiből nem lesz kevés. A Presumed Innocent legnagyobb erőssége, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk kitalálni, hogy mi is történt pontosan, az ég világon mindenkire gyanakodni fogunk, ilyen az emberi természet, beszélgetni fogunk róla, találgatni fogunk jobbra és balra, de garantálom, hogy a megoldást csak kevesen fogják hamarabb kitalálni, mint ahogyan azt a készítők szerették volna, nekem egyébként majdnem sikerült, csak egy apró részletben tévedtem.

Számomra nagyon érdekes és megkapó volt az a teljesen tiszta és őszinte kapcsolat, ami Rusty és a felesége B között kialakult. Nagyon fiatalon lettek szerelmesek, a gyerekek is szinte rögtön jöttek, nagy volt a szerelem, Rusty jó neveltetést kapott, szóval logikus volt, hogy a következő tisztességes lépés a házasság lesz majd. Ahogyan az lenni szokott a szürke hétköznapok és a mókuskerék még egy ilyen hatalmas nagy szerelmet is képesek voltak kihűteni, Rusty és B eltávolodtak egymástól, ilyenkor szokott megtörténni a baj, főleg ha a férfi ki van pattintva, jóképű, és még sikeres ügyész is, aki minden újára talál egy nőt. Rusty sose volt az a csajozós fajta, ami közte és Carolyn között kialakult az valami egészen más volt, ők azt hitték hogy szerelmesek, pedig valójában ez csak vad, fékezhetetlen vágy és szenvedély volt, semmi több, amit nagyon könnyű összekeverni a szerelemmel. A szerelem az amikor ott vagyunk a feleségünk mellett szülés közben, aki a kezünket szorongatja kétségbeesve, mert csak bennünk bízik senki másban, a szerelem az amikor évtizedek után, számos hullámvölgy után is kitart egymás mellett a két fél, mert olyan erős a kötelék kettejük között, hogy már nem képesek egymás nélkül élni. A szerelem létezik szenvedély nélkül is, mert sokkal erősebb nála, olyan hatalmas nagy erő, amit semmi sem képes legyőzni, ha meg mégis, akkor bizony nem volt igaz szerelem.

Az Ártatlanságra Ítélve egy piszkosul jó sorozat, az első pillanattól fogva az utolsóig fogva tart, elkap és tart szorosan, nem ül le, nem lesz unalmas, mindig tartogat meglepetéseket, nagyon jól fel van építve benne minden. Jók a karakterek, jók a párbeszédek, nagyon minőségi produktum, pontosan az a színvonal, amit megszokhattunk már az AppleTV+ felhozatalából. Bátran merem ajánlani bárkinek, pontosabban mondva a 18+ felnőtteknek, mert azért vannak benne eléggé húzos jelenetek, amiket nem ajánlanék gyerekeknek semmiképpen. Garantálom, hogy nem lesztek képesek abbahagyni.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.8 | Rotten Tomatoes: 78% | Metacritic: 64
Presumed Innocent (miniseries | 2024)
Krimi, Dráma, Misztikum

Rendezte: Greg Yaitanes, Anne Sweitsky
Írta: Miki Johnson, David E. Kelley, Scott Turow (regény), Sharr White
Zene: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Ruth Negga, Bill Camp, O-T Fagbenle, Chase Infiniti, Renate Reinsve, Peter Sarsgaard, Kingston Rumi Southwick, Tate Birchmore, Elizabeth Marvel, Nana Mensah, Noma Dumezweni

Játékidő: 8x 45perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Franklin sorozatkritika

>>> The Bear sorozatkritika

>>> The Acolyte sorozatkritika


Kommentek megjelenítése