Franklin・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.08.13 - 17:48   |   Írta: Ca$h   |   638
13. aug Franklin・AppleTV+

A nagy improvizáció avagy hogyan érte el Benjamin Franklin, hogy Amerika független legyen.

Itt a vadkeleten senki se várhatja el tőlünk, hogy ismerjük Amerikának azt a nyúlfarknyi, ámbátor meglehetősen mozgalmas és izgalmas történelmét. Tanultunk Benjmin Franklinről és a többi alapító atyáról, tudjuk mi az a Függetlenségi Nyilatkozat, talán lesznek olyanok akik még a függetlenségi háborúra is emlékeznek. De abban biztos vagyok, hogy alaposabban senki sem ismerte azt a nem éppen mindennapi hazardírozást, amit Franklin tett a hazájáért. Ha esetlegesen kíváncsi vagy erre, akkor bizony ezt a sorozatot neked találták ki, az meg már csak egy plusz pikantéria a torta tetején, hogy a főszerepet Michael Douglas kapta meg, akinél jobbat el se tudnék képzelni.

Az idei évet az AppleTV+ az amerikai történelem ismertetésével kezdte, első körben kijött ugye a „Manhunt” majd nem sokkal utána a „Franklin”, mindkettő hű az eredeti történésekhez, külön érdekességnek tartom, hogy míg a Manhunt nem foglalkozott eleget a történelmi részletekkel, addig a Franklin túlságosan is alaposan felel meg ennek a feladatnak. A forgatókönyv alapját Stacy Schiff 2005-ös regénye, a „Nagy Improvizáció” képezte, amiben az író minden igényt kielégítően, a legkisebb részletekig visszamenően (azért valahol érdekelne honnan szerezte ezeket a bizalmas információkat) taglalja azt a nem éppen mindennapi hőstettet, ahogy Franklin eljutott Franciaországba és ott mindenkit elég csúnyán átverve el nem érte, hogy az amcsik győzzenek az angolok ellen.

Tekintettel arra, hogy Amerika és Anglia között véres háború dúlt, Franklin kénytelen volt a legnagyobb titoktartás közepette eljutni Franciaországba, akikről pontosan tudta mennyire Amerika pártiak, akikben minden bizodalmát belefektetve tényleg az ég világon mindent megtett annak érdekében, hogy segítségnyújtásra bírja XVI. Lajost, aki nem éppen jó szívéről volt híres. Ahhoz képest, hogy Franklin a legnagyobb titokban érkezett meg Párizsba, végül olyan ünnepséget és mulatságot adtak a tiszteletére, mintha maga az angol király érkezett volna meg. Ekkor az öregfiú már tudta, hogy sínen van, hiszen jóhíre megelőzte őt, úgy ünnepelték mint valami háborús hőst, ráadásul valaki még azt is kitalálta, hogy ő fedezte fel az elektromos áramot. Franklin valóban egy polihisztor volt, aki sok mindenhez értett, író, feltaláló, tudós, diplomata, politikus és mindemellett még hobbi nyomdász is volt. Nála jobban senki se felelhetett meg ennek a nehéz feladatnak, el kellett érnie, hogy a franciák ne csak katonákkal, hadihajókkal, de még hatalmas nagy kölcsönökkel is támogassák a függetlenségi háborút, el kellett hitetnie mindenkivel, hogy miután megnyerik a háborút, mindent vissza fognak fizetni, illetve tartományokat is adnak hálájuk jeléül.

Franklin hatalmas nagy csibész volt, végtelen nagy nőcsábász, karizmatikus személyiség, aki képes volt mindent elérni, ha nagyon akarta azt. Nem tudom hogy ez a valóságban is így volt-e, de magával vitte erre a nagy kalandra unokáját Temple-t is (Noah Jupe) aki annak ellenére hogy tinédzser korú fiatalember volt, szerencsére nem csak azt a szerepet kapta a sorozatban, hogy lázadjon, idegesítsen minket és soha ne fogadjon szót. Kellemes kiegészítője és szerves része volt annak, hogy a sorozat kicsit másról is szóljon mint a borzalmasan unalmas politizálásról, mert mint gondolom azt sejtettétek, ebből aztán nem lesz hiány. Sajnos meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami eléggé nagy fekete pont a készítőknek. Bevallom jómagama se tudom hogyan lehetett volna kiküszöbölni, hogy kevesebb legyen benne a politika, a száraz unalmas párbeszédek, hiszen az egész történet valójában erről szólt. Talán lehet kicsit több háborús jelenet kellett volna, vagy kicsit több romantika, némi humor vagy nem tudom, de sajnos a Franklin valami egészen döbbenetesen unalmas, legalábbis a feléig mindenképpen. Ekkor volt hogy a feleségem abbahagyta és azt mondta, hogy inkább lefekszik aludni, mert úgyis csak csukott szemmel néz végig minden részt. Én persze nem adtam fel, tovább néztem és idővel talán kicsit már érdekesebb kezdett lenni, amikor a szereplőket kellően megszerettük és izgulunk értük, de mindenképpen meg kell említenem, hogy ez a sorozat bizony eléggé unalmas.

De akkor mire fel a négy pont, miért érdemes megnézni? Ami engem megfogott az a döbbenetes korhűség, a díszletek, a kosztümök, a produkciós design, tényleg elképesztően minőségi szintet képvisel a sorozat, ha csak ezeket vesszük figyelembe. Az operatőri munka, a cinematográfia, a zenék, a színészek teljesítménye, világklasszis szinten vannak, egyszerűen érezzük azt, hogy ez egy nagyon minőségi sorozat. Arról sajnos nem tehetünk, hogy legyen az amerikai történelemnek bármilyen fontos része is amit Franklin elért, mégis olyan szinten unalmas, hogy mai szemmel nézve sajnos nem tudunk ez ellen mit tenni, képtelen vagyok elképzelni azt a jelenetet ahogyan egy Z-generációs esetlegesen egy Alpha-generációs képes legyen anélkül végignézni, hogy nagyobb sebességre tegye, vagy átugorjon beszélgetéseket, vagy keressen valami összefoglalót amit megnézhet Youtube-on, esetlegesen Tik Tokon egy pár percest. Persze nem hiszem, hogy ők voltak a célcsoport, én csak próbáltam érzékeltetni, hogy mivel lehet gondja annak, aki megnézi a sorit és mi az amivel nem lesz. Nekem tetszett, én élveztem és ezt a cikket én írtam, nem igaz, szóval bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szereti a minőségi, kosztümös, korhű történeteket!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 71% | Metacritic: 57
Franklin (miniseries | 2024)
Életrajz, Dráma, Történelem

Rendezte: Timothy Van Patten
Írta: Kirk Ellis, Howard Korder, Stacy Schiff (regény)
Zene: Jay Wadley
Szereplők: Michael Douglas, Noah Jupe, Daniel Mays, Ludivine Sagnier, Thibault de Montalembert, Aitor de Calvairac, Théodore Pellerin, Olivier Claverie, Lily Dupont, Arthur Orcier, Marc Duret, Xavier Brossard

Játékidő: 8x 1óra

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Bear sorozatkritika

>>> The Acolyte sorozatkritika

>>> Dick Turpin sorozatkritika


Kommentek megjelenítése