Nagy újítások érkeznek az iPhone 17-es szériával!

Almás Pletykák   |   2024.08.19 - 23:00   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1067
19. aug Nagy újítások érkeznek az iPhone 17-es szériával!

Ilyen iPhone még soha sem létezett.

A szeptemberben várhatóan megjelenő iPhone 16 modellek meglehetősen hasonlóak lesznek az iPhone 15 modellekhez, de a pletykák szerint az Apple 2025-ben nagy változásokat eszközöl. Egy teljesen új készülékről hallottunk utalásokat az iPhone-családban, és ez lehet a legdrágább iPhone, amit az Apple eddig valaha is kínált.

 

Új „vékony” dizájn

A pletykák az Apple által tervezett új iPhone 17-et „iPhone 17 Slim” néven emlegetik, de az Apple szinte biztosan nem ezt az elnevezést fogja használni. A „slim” megjelölés a készülék karcsúbb, vékonyabb kialakítására utal. A 12,9 hüvelykes M4 iPad Pro modellnél az Apple több mint egy millimétert lefaragott a vastagságból, így az Apple eddigi legvékonyabb készülékét kapta. Ugyanez a karcsú dizájnra való összpontosítás várható 2025-ben is, és a közelgő iPhone állítólag „jelentősen vékonyabb” lesz, mint a jelenlegi iPhone-ok.

Nem tudunk konkrétumokat arról, hogy az Apple mennyire vékonyra tervezi ezt az iPhone-t, de az iPad Pro mindössze 5,1 mm vastag, és mintául szolgálhat arra, hogy mire számíthatunk. Ami a kijelző méretét illeti, az iPhone 17 Slim várhatóan valahol a 6,1 hüvelykes iPhone 15 Pro és a 6,7 hüvelykes iPhone 15 Pro között lesz.

Különálló pletykák 6,55 hüvelyk, 6,6 hüvelyk és 6,65 hüvelyk kijelzőméretet neveztek meg, mint végső méret, amelyben az Apple végül megállapodott, így kisebb lenne, mint az iPhone 15 Pro Max (és a pletykált iPhone 16 Pro Max). Bár az Apple tavaly óta titániumot használ a felső kategóriás iPhone modellekhez, az iPhone 17 Slim a pletykák szerint alumínium vázzal rendelkezik majd.

A készülékkel kapcsolatban felbukkant első pletykák valójában arra utaltak, hogy az Apple kínálatában a „Plus” iPhone-t váltja majd fel, de a későbbi információk egy új csúcskategóriás iPhone felé mutatnak, amely még a Pro Maxnál is drágább. Az eddig hallott pletykák alapján úgy hangzik, hogy az iPhone 17 Slim a 2017-es iPhone X-hez lesz hasonló. Az iPhone X jelentős technológiai ugrást jelentett, és a hagyományos iPhone 8 modellek mellett került forgalomba.

Úgy hangzik, hogy kapunk majd egy iPhone 17, egy iPhone 17 Pro, egy iPhone 17 Pro Max és az új csúcskategóriát jelentő iPhone 17 Slim modellt, miközben az Apple teljesen kiiktatja a Plus modellt. Az iPhone 17 Slim drágább lehet, mint az iPhone 15 Pro Max, amelyet az Apple jelenleg 1199 dollárról (599.990 forint) indít.

 

Áthelyezett kamerák

A vékonyabb és könnyebb kialakítás mellett a csúcskategóriás iPhone 17 az első nagyobb hátsó kamera átdolgozását is tartalmazhatja. A pletykák szerint a kamerák az iPhone bal felső sarkából a felső középre kerülhetnek át, ami a Google Pixelhez hasonló kialakítást eredményezhet. A Pixel 8 Pro a készülék hátulján egy megemelt sávot kapott, amely egy kameratriónak, egy lézeres érzékelős autófókusz-érzékelőnek és egy vakunak ad otthont. Az Apple még mindig teszteli az iPhone 17 terveit, de az áthelyezett kameradudor határozottan egy lehetőség.

 

Kijelzőjavítások

Az 1 Hz-től 120 Hz-ig változó képfrissítési frekvenciát lehetővé tevő ProMotion kijelzőtechnológia 2025-ben várhatóan minden iPhone modellben, így a csúcskategóriás modellben is megtalálható lesz majd. De a nagyobb hír talán az, hogy az Apple a pletykák szerint új kijelzőbevonatot használ. Az új bevonat állítólag jobb tükröződésgátló tulajdonságokkal és jobb karcállósággal rendelkezik, mint a jelenlegi Ceramic Shield bevonat. A kiszivárgott információk szerint ez egy „szuperkemény tükröződésgátló réteg”. Az Apple 2020 óta használja a Ceramic Shieldet. Ez egy kerámia-üveg hibrid anyag, amelyet a Corninggal közösen fejlesztettek ki. A Corning azóta fejlesztéseket hajtott végre védőüveg termékein, és a vállalat Gorilla Armor anyaga akár 75 százalékkal csökkenti a fényvisszaverődést, miközben növeli a csepp- és karcállóságot is. A Corning régóta kapcsolatban áll az Apple-lel, és bár a Gorilla Armort a Samsung számára fejlesztették ki, a Corning az Apple számára is készíthet hasonló terméket.

 

Jobb szelfikamera és Dynamic Island változások

Az új iPhone 17 esetében egy karcsúsított, kevesebb helyet foglaló Dynamic Island várható. Évek óta pletykálnak a kijelző alatti Face ID technológiáról, és 2025-ben láthatjuk az első utalásokat erre vonatkozóan. Az előlapi kamera számára kisebb lyuk és pillér alakú kivágás lesz, de nem úgy tűnik, hogy az Apple egyelőre eléri a teljes-kijelzős dizájncélokat. A Dynamic Island újratervezés részeként az Apple a pletykák szerint egy 24 megapixeles előlapi kamerát fogad el, ami a jelenlegi 12 megapixeles szelfikamerához képest előrelépés lenne. Hatelemes lencsével fog rendelkezni a jobb képminőség érdekében, a felbontás növelése pedig több részletet rögzít és több képkivágást tesz lehetővé a minőség feláldozása nélkül.

 

Gyorsabb chipek

Úgy hangzik, hogy az iPhone 17 sorozat nem a TSMC következő generációs 2 nanométeres chipjeit kapja, hanem A19-es chiptechnológiára számítunk, amely valószínűleg egy továbbfejlesztett 3 nanométeres eljárásra épül. Az Apple jellemzően minden évben gyorsabb és hatékonyabb chiptechnológiával frissíti az iPhone-okat, és arra számítunk, hogy a 2025-ben elérhető legjobb chip kerül majd az iPhone 17 Slimbe. A TSMC dolgozik a 2 nm-es chipeken, de a tömeggyártás csak 2025 végén várható, ami már túl késő lenne az iPhone 17 modellekhez. Ha a munka felgyorsul, ez megváltozhat. A 3 nm-es chiptechnológiához képest a 2 nm-es gyártási eljárás 10-15 százalékos sebességjavulást hozhat ugyanolyan teljesítmény mellett, vagy 25-30 százalékos teljesítménycsökkenést ugyanolyan sebesség mellett. A továbbfejlesztett 3 nanométeres eljárással készülő chipek nem fognak ugyanolyan nyereséget elérni, mint a 2 nanométeres eljárással készülő chipek, de a CPU és a GPU sebességének szerény növekedésére még mindig számíthatunk. Mivel az Apple nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligenciára, a gépi tanulási feladatokra dedikált Neural Engine valószínűleg szintén javulást fog tapasztalni. A pletykák szerint a csúcskategóriás iPhone 17 modellekhez akár 12 GB RAM is rendelhető lesz, és ennek az ugrásnak a drágább iPhone 17 Slim esetében lenne értelme. Jelenleg az Apple telefonjaiban a maximum RAM 8 GB lehet.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése