Nemcsak az AI miatt izgalmas az iOS 18

Apple Hírek   |   2024.08.18 - 23:39   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8569
18. aug Nemcsak az AI miatt izgalmas az iOS 18

Az Androidok sokáig vezettek ezen a téren, de most végre az Apple is felzárkózik.

Az iOS 18 legnagyobb szalagcíme kétségtelenül az Apple Intelligence, de ha van egy nagyobb témája a kiadásnak, az a testreszabás.

Az iOS 18 segítségével úgy személyre szabhatod iPhone-élményedet, mint még soha. Vannak új eszközök az alkalmazások és widgetek elrendezéséhez, az alkalmazásikonok színének megváltoztatásához, a Vezérlőközpont testreszabásához, a zseblámpa és a kamera gombok cseréjéhez és még sok máshoz. Az Apple még számos specifikus alkalmazást is újonnan testreszabhatóvá tett, mint például a Fotók appot.

Készülj fel arra, hogy az iOS 18-ban úgy testre szabhatod iPhone-odat, mint még soha. A kezdőképernyő alkalmazásainak és widgetjeinek szabad elhelyezése Az iOS legkorábbi verzióitól kezdve az iPhone kezdőképernyője megkövetelte, hogy az alkalmazásokat szigorú rácson helyezzék el. Szeretnél egy alkalmazást az alsó sarokban elhelyezni? Először ki kellett töltened az összes helyet felette más alkalmazásokkal. Az iOS 18 sokkal nagyobb szabadságot vezet be az alkalmazásrácsba. Mostantól bárhol hagyhatsz üres helyet a képernyőn, és elhelyezhetsz mondjuk csak néhány alkalmazást vagy egyetlen widgetet a képernyő aljának közelében. Ez különösen akkor lehet jó, ha van egy háttérképes témád, amit nem szeretnéd, hogy eltakarjanak az alkalmazások.

 

Alkalmazásikonok kialakítása: színárnyalatok és óriás ikonok

Az iOS 18 új eszközöket is kínál az alkalmazásikonok megjelenésének megváltoztatására a kezdőképernyőn. Az összes alkalmazásikonra alkalmazhatsz színárnyalatot, így azok egységesen néznek ki. A Kezdőképernyőn hosszan megnyomva, majd a Szerkesztés gombot megnyomva kiválaszthatod, hogy milyen színnel legyen színezve az összes alkalmazásikonod. Én személy szerint különösen örülök a sötét mód ikonjainak. Ugyanitt kiválaszthatod, azt is hogy az összes alkalmazás ikonja nagyobb legyen, és akár el is rejtheted a nevüket a megjelenítés elől.

 

Hatékony új Vezérlőközpont

Az iOS 18-ban található Vezérlőközponttal minden eddiginél nagyobb rugalmassággal állíthatod fontossági sorrendbe a számodra leginkább számító vezérlőket. Az iOS 18-ban a vezérlőelemek közvetlenül magából a Vezérlőközpont nézetből adhatók hozzá vagy távolíthatók el, és módosíthatod a vezérlőelemeket, hogy nagyobbá vagy kisebbé tedd őket - hasonlóan ahhoz, amit a Kezdőképernyő widgeteknél is megtehetsz. Ezek mellett ráadásul hamarosan a harmadik féltől származó alkalmazások is elérhetővé tehetik majd saját vezérlőelemeiket. A vezérlők mostantól több oldalon is élhetnek. Alapértelmezés szerint vannak dedikált oldalak a médialejátszáshoz, a Kezdőlaphoz és a kapcsolódáshoz, de semmi sem akadályoz meg abban, hogy ezeket teljesen figyelmen kívül hagyd vagy eltávolítsd, és saját, egyéni oldalakat állíts össze a kívánt vezérlőkből.

 

A zseblámpa és a kamera gombok cseréje

Most először az iPhone zseblámpa és kamera gombjai helyettesíthetők a zárolási képernyőn. Ezeket a vezérlőket a Vezérlőközpont által támogatott különféle vezérlők bármelyikével helyettesítheted, beleértve a harmadik féltől származó opciókat is. Továbbra is csak két Lock Screen gombot használhatsz, de az Apple lehetővé teszi, hogy különböző vezérlőket állíts be különböző egyéni Lock Screen-ekhez - ez pedig szerintem egy szép húzás.

 

Az Apple alkalmazások testreszabása a saját ízlésed szerint

A testreszabás nem áll meg a rendszerszintű eszközöknél. Több esetben még az Apple egyes alkalmazásai is új testreszabási lehetőségeket kaptak.

Fotók: A Fotók jelentős átalakítása az iOS 18-ban erős új lehetőségeket hoz az alkalmazás szinte minden aspektusának testreszabásához. Ez magában foglalja a megjelenített gyűjteménytípusokat, a könyvtárad rendezésének és szűrésének módját és még sok mást.

Emlékeztetők: Azon kívül, hogy az Emlékeztetők a Naptár alkalmazásba integrálódott, az iOS 18 egy másik fő frissítése az, hogy a Ma listában átrendezheted a szakaszokat. Én személy szerint a lejárt emlékeztetőket azonnal alulra helyezném.

Fitness: Még a Fitness alkalmazás is beszáll a testreszabási játékba. Mostantól módosíthatod az Összefoglaló képernyőt, hogy csak azt jelenítse meg, amit látni szeretnél. A lehetőségek között szerepelnek a Tevékenységgyűrűk, az edzői tippek, a trendek és még sok más.

Összefoglaló

Volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, hogy az Apple soha nem fog valódi testreszabási lehetőségeket biztosítani az iPhone-on. A vállalat véleményes, minden felhasználót kiszolgálni kívánó dizájnjai egyszerűbb, elegánsabb élményt kívántak nyújtani. Akár tetszettek azok az idők, akár nem, azoknak minden bizonnyal vége. Az iOS 18 minden eddiginél személyre szabottabbá teszi az iPhone-t. Ami pedig engem illet, én kíváncsian várom, hogy a felhasználók hogyan használják ki a testreszabási eszközöket idén ősszel.

Forrás: 9TO5Mac

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése