Az Apple bemutatta az új M1 Ultra processzorját

Apple Hírek   |   2022.03.08 - 22:25   |   Írta: ARPII   |   1067
08. márc Az Apple bemutatta az új M1 Ultra processzorját

Két M1 Max egy fedél alatt.

Az Apple március 8-án tartott „Peek Performance” eseményén számos hardvert bemutatott, többek között két új iPhone 13 Pro széria kivitelt, az új harmadik generációs iPhone SE-t, az új M1-es iPad Air-t, a Mac Studio-t, és a Studio Display-t, illetve egy új processzort, M1 Ultra néven, valamint szó esett még az Apple TV+ szolgáltatás kimagasló eredményeiről is.

 

Az almás cég megalkotta a várhatóan utolsó M1 név alatt futó lapkáját az M1, M1 Pro és M1 Max után. Ez a processzor, ami negyedik a sorban, az M1 Ultra nevet viseli - a bestia pedig két M1 Max lapkát egyesít egyetlen chipben.

 

Az Apple egy UltraFusion nevű die-to-die összeillesztési architektúrával párosította a két processzort, amik több mint 10 000 jelen keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ezek a pontok pedig akár másodpercenként 2,5 terabájt sávszélességet biztosítanak a kettő között.

Ez lehetővé teszi, hogy az M1 Ultra úgy működjön, mintha nem kettő, hanem egy chip lenne. Az Apple szerint a fejlesztőknek nem kell átírniuk semmilyen kódot ahhoz, hogy kihasználják a chip teljesítményét.

 

Mostantól már 20 CPU-maghoz, 64 GPU maghoz és 32 Neural Engine maghoz is hozzáférhetünk ebben a lapkában. Az M1 Ultra kétszer akkora alapterületű, mint az M1 Max, 114 milliárd tranzisztort használ, ami hétszerese az M1-nek.

A memóriatámogatás is bővült, az M1 Ultra ugyanis akár 128 GB egységesített memóriát is támogat. Emellett a memória sávszélessége 800 GB/s-ra nőtt, így az M1 Ultra nyolcszor gyorsabb, mint az eredeti M1. A 32 magos Neural Engine másodpercenként akár 22 trillió műveletet is végezhet, így még a kihívást jelentő gépi tanulási feladatok is gyerekjátékká válnak.

Az Apple szerint az új M1 Ultra lenyűgöző teljesítményt nyújt. 90%-kal gyorsabb sebességet biztosít, mint a leggyorsabb elérhető 16 magos PC-s asztali chip ugyanabban az energiafelhasználási tartományban. Emellett 100 wattal kevesebb energia felhasználásával éri el a PC-s chip csúcsteljesítményét.

 

Grafika esetében szintén csak hasonló a helyzet. Az M1 Ultra 64 magos GPU-ja jobb teljesítményt nyújt, mint a legmagasabb szintű PC GPU-k, miközben akár 200 wattal kevesebb energiát használ. Ez a processzor elsőnek pedig az Apple újdonsült hordozható asztali gépében, a Mac Studio-ban kap helyet, amiről itt olvashattok bővebben.

 

„Az M1 Ultra újabb változást hoz az Apple processzorok számára, amely ismét sokkolni fogja a PC-ipart. Két M1 Max die összekapcsolásával és az UltraFusion összeillesztési architektúránkkal soha nem látott új magasságokba tudjuk skálázni az Apple hardvereket” - mondta Johny Srouji, az Apple hardver technológiájáért felelős vezető alelnöke. „Az M1 Ultra teszi teljessé az M1 családot, mint a világ legerősebb és legnagyobb teljesítményű személyi számítógépbe szánt chipjét.”

 

Ti mit gondoltok az új M1 Ultra lapkáról, szívesen vennétek egy ilyen Mac-et, amiben ilyen lapka van?

Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Apple

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése