Ma lenne 67 éves Steve Jobs

Apple Hírek   |   2022.02.24 - 17:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1828
24. feb Ma lenne 67 éves Steve Jobs

Az Apple társalapítója és korábbi vezérigazgatója, Steve Jobs ma ünnepelte volna 67. születésnapját.

Steve Jobs 21 évesen, 1976-ban egy barátjával, Steve Wozniakkal együtt a szülei garázsában alapította az Apple-t. Sajnálatos módon 2011-ben vesztette el a hasnyálmirigyrákkal vívott harcát. Jobs 1955. február 24-én született Joanne Simpson és Abdulfattah Jandali gyermekeként, de Paul és Clara Jobs fogadta örökbe és nevelte fel.

Steve Jobs a kaliforniai Cupertino városban nőtt fel, ahol leérettségizett, majd beiratkozott a portlandi Reed College-ba. Azonban 6 hónap után abbahagyta a főiskolát, és "beugró" diák lett, aki csak művészeti és filozófia órákra járt be, miközben barátai kollégiumában aludt.

Steve Jobs elképesztő hatással bírt az Apple-re, a technológiára és az innovációra. Éveken keresztül ő volt az Apple „hivatalos arca”.

A legendás Apple vezérigazgató születésének évfordulója okán összegyűjtöttük Steve Jobs legemlékezetesebb pillanatait:

 

1. Steve Jobs és Steve Wozniak megépítik az első Apple számítógépet (1975)

Az Apple kezdetei a lehető legszerényebbek. Steve Jobs és Steve Wozniak 1975-ben Jobs szüleinek garázsában építette meg az első Apple számítógépet, az Apple I-t. A vállalat kezdőtőkéje Jobs Volkswagen kisbuszának eladásából származott. A következő évben a két férfi megalapította az Apple-t és 1977-ben piacra dobták a világ első tömegpiaci személyi számítógépét, az Apple II-t.

2. John Sculley leváltotta Jobsot (1985)

1983-ban Jobs a következő híres kérdéssel próbálta meg az Apple vállalatához csábítani az akkori Pepsi elnököt, John Sculley-t: „egész életében cukrozott vizet akarsz árulni, vagy akarod a lehetőséget, hogy megváltoztathasd a világot?". A Pepsi elnök csatlakozott az Apple-hez, sőt két évvel később, 1985-ben, a gyenge eladások miatt az Apple igazgatótanácsa és Sculley leváltotta Jobs-ot az Apple vezérigazgatói posztjáról.

A cégtől való távozásáért kapott 150 millió dollárral Jobs megalapította a NeXT Computer céget. Ez a cég hardverfronton nem igazán volt sikeres, de a szoftvere innovatív volt, és 1996-ban az Apple több mint 400 millió dollárért vásárolta meg a NeXT-et.

 

3. Az iMac születése (1998)

Jobs az Apple vezérigazgatói székébe való visszatérését követő első nagy termékbejelentése az iMac 1998-as bemutatása volt. A stílusos multifunkciós számítógépet internetképes gépként hirdették meg, és elsőként mondott le a floppylemez-meghajtóról, helyette csak CD-ROM-meghajtót kínált.

4. Az Apple forradalmasítja a zeneipart (2001)

Az iPod és az iTunes 2001-ben mutatkozott be. Ez volt talán Jobs legnagyobb sikere volt az Apple-hez való visszatérése óta. Jobs, ezzel a lépéssel elindította a ma kiemelkedő online zeneáruházakat, és segített az Apple-nek abban, hogy évekig gyakorlatilag egyedül uralja az MP3-lejátszók piacát.

Egy 2003-as Fortune-cikkben megjelent interjúban Jobs így nyilatkozott az iTunesról: "Ez a zeneipar fordulópontjaként vonul be a történelembe. Ez mérföldkőnek számít. Nem tudom túlbecsülni."

 

5. Az a legendás iPhone (2007)

Az iPhone megjelenése teljesen megújította a telefonipart. A 2007-es Macworld konferencián a Jobs által bemutatott iPhone segített abban, hogy az okostelefonok e-maileket kezelő gépből olyan multitouch-képes, teljes körű böngészésre alkalmas, alkalmazásokat futtató eszközökké váljanak, amilyeneket manapság is használunk.

6. Az iPad bemutatása (2010)

Egy olyan időszakban, amikor a laptopok voltak a divatban Steve Jobs egy teljesen új eszközt mutatott be, amely a hagyományos laptopok és az okostelefonok közötti űrt hivatott betölteni - 2010-ben Steve Jobs bemutatta az iPadet. Az Apple még ebben az évben 15 millió darabot adott el a készülékből.

 

Jobs munkája teljesen forradalmasította azt, ahogyan az okoseszközöket használjuk. Egy garázsból indított cégből a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatát építette fel. 10 éve 4 hónapja és 19 napja hunyt el.

Boldog születésnapot, Steve Jobs!

 

Forrás: Apple Insider

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése