Lehet szidni az iPhone-ok lassú töltését, de a Samsung sem különb

Tech Hírek   |   2022.02.24 - 08:30   |   Írta: L Ferenc   |   1214
24. feb Lehet szidni az iPhone-ok lassú töltését, de a Samsung sem különb

Kiderült, hogy a koreai gyártó ígéretesnek tűnő új gyorstöltője erősen parasztvakító kategóriás.

Az Apple-t sok mindenért lehet szeretni, azért viszont kevésbé, hogy okostelefonjainak töltési sebessége mindig utcahosszal elmarad a riválisok tempója mögött. Nem is olyan rég volt, hogy az amerikai gyártó végre előrébb lépett a szuperlassú 5 W-os töltésről: a 2019-ben kijött iPhone 11 széria volt az első, melynek gyári töltői 18 W-osak lettek. 

Aztán jött a hidegzuhany, miszerint a gyári alapcsomagnak többé már nem képezi a részét a töltőfej, és bizony az aktuális nagyágyú iPhone 13 Pro Max által támogatott legnagyobb töltési teljesítmény, a 27 W sem nevezhető combosnak. De mi a helyzet az ősrégi fő rivális, a Samsung háza táján?

Nos, egy ideje már a Samsung sem ad alapáron töltőfejet, amin talán már meg sem lepődünk. A tavaly debütált non-plus-ultra kategóriás készülék, a Galaxy S21 Ultra vezetékes töltése esetében a már erősen túlhaladott 25 W jelentette a plafont, az idén év elején leleplezett utód, a Galaxy S22 Ultra kapcsán pedig büszkén állította a Samsung, hogy immár akár 45 W-tal is tölthető.

Utóbbi elvileg azt jelentené, hogy egy teljes töltés ideális esetben akár 80 százalékkal gyorsabban is megoldható, de vajon mit mutat a gyakorlat? Nos, egészen mást. 

A teljesen lemerült telefont 10 perc alatt 21 százalékra tölti fel a régi 25 W-os töltő és 28 százalékra az új 45 W-os egység. 20 perc magasságában 42-50 százalék az állás, fél óra elteltével pedig 62-67 százalékon áll a párbaj. 40 percnyi töltés után 80, illetve 85 százalékon áll az akkumulátor töltöttsége, az 50 perces határt pedig rendre 94, illetve 96 százalékos töltöttség mellett szakítják át a delikvensek. A teljes töltöttség eléréséhez 57, illetve 59 perce van szükség, vagyis konkrétan 2 percnyi az időbeli differencia a 25 W-os és a 45 W-os Samsung töltő esetében.

Megjegyzendő, hogy a 45 W-os töltést már 2019-ben is belengette egyszer a Samsung, amikor is piacra dobta a 25 W helyett opcionálisan akár 45 W-tal is tölthető Galaxy Note10+-t, de a két töltés között akkoriban is hasonlóan minimális volt az időbeli különbség. Nem tudni ez miért van így, talán azért, mert a Samsungnak egyszer már beletört a bicskája a Note-ok túlhevülésre és kigyulladásra hajlamos akkumulátoraiba, és elképzelhető, hogy azóta emiatt meri csak ilyen lassan növelni a töltési sebességet.

2022-ben már alaposan túlhaladott a 15-25 W-os, illetve a 45 W-os töltés is, hiszen egyes gyártók már 200 W-os technikát demóznak, a 120 W nem egy telefonban ott figyel, és egyre gyakoribbak az 50-65 W-tal táplálható okostelefonok, akár a középkategóriában is. A szupergyors töltést egyre inkább több részre osztott, párhuzamosan több ponton tölthető akkumulátorok, illetve grafén használatával érik el a gyártók, melyek több hőmérséklet szenzor bevetésével garantálják, hogy ne melegedjen túl a telep. Ezenkívül a szupergyors töltést támogató cégek azt állítják, hogy a fokozott tempó nem gyakorol negatív hatást az akkumulátor élettartamára. Utóbbival kapcsolatban egyelőre kevés a konkrét tapasztalat, néhány hónap, illetve év múlva már többet fogunk tudni.

És végül vegyünk egy konkrét példát: a Xiaomi középkategóriás 11T Pro okostelefonja mellé alapáron jár a 120 W-os hipertöltő, mellyel akár 17 perc alatt teljesen feltölthető a nem kicsi, hanem konkrétan 5000 mAh kapacitású akkumulátor. Hasonló telep rejtőzik egyébként a fent említett Samsung Galaxy S22 Ultrában is, mely a gyártó új töltőjével közel egy óra alatt tölthető fel 100 százalékra.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése