Lassabb töltés az iPhone 12 miniben

Tech Hírek   |   2020.11.05 - 10:01   |   Írta: L Ferenc   |   3198
05. nov Lassabb töltés az iPhone 12 miniben

A legkisebb új almás mobil adott esetben lassabban tölthető a társainál.

Az Apple október 23-án kezdte meg a nem sokkal korábban leleplezett iPhone 12 termékcsalád első tagjainak a forgalmazását. Jelenleg még csak az általunk nemrégiben letesztelt iPhone 12 és iPhone 12 Pro kapható, a két végletet jelentő iPhone 12 mini és iPhone 12 Pro Max előrendelése november 6-án, vagyis holnap startol el, az új készülékek pedig egy héttel később, november 13-án érkeznek meg a kereskedésekbe.

A négy iPhone-nak rengeteg a közös vonása, de ezzel párhuzamosan megannyi különbséget is fel lehet fedezni köztük méret, kijelző, akkumulátor vagy éppen kamera fronton. Eddig úgy tudtuk, hogy töltés tekintetében nincs semmilyen különbség a kvartett tagjai között, most azonban fény derült némi turpisságra ez ügyben.

Az Apple eddig azt kommunikálta, hogy a 12-es iPhone-ok 15 W-os teljesítmény mellett tölthetők az új mágneses wireless töltővel, vagyis MagSafe segítségével. Ez így is van, de csak az iPhone 12, az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max esetében. Most ugyanis fény derült arra, hogy a legkisebb újdonság, az iPhone 12 mini ilyen módon legfeljebb csak 12 W-os töltési teljesítményt támogat.

Az amerikai gyártó hivatalos álláspontja szerint ajánlott minden esetben 20 W-os USB-C töltőfejet használni, az USB-A aljzatos töltők nem támogatottak. A gyári alapcsomagból kispórolt és 8 ezer forintos áron kapható USB-C töltővel az iPhone mini 9 V-os feszültség mellett 2,03 A áramot tud felvenni, szemben a nagyobb és drágább testvérmodelljei által a 9 V-os feszültség mellett támogatott 2,22, illetve 2,56 A árammal. Amennyiben Lightning kiegészítő, így például fülhallgató van csatlakoztatva a telefonhoz, a töltési teljesítmény 7,5 W-ra esik vissza.

Az iparágban széles körben használatos Qi vezeték nélküli töltés használata esetén az új iPhone-ok maximum 7,5 W-tal tölthetők wireless módon. Akkor, amikor a rivális csúcsmobilok már jó ideje akár 40-50 W-os vezeték nélküli teljesítményt is támogatnak. A 12-es iPhone-ok 20 W-os vezetékes csúcsteljesítménye sem nevezhető nagynak, hiszen a konkurencia már bőven 50 W felett jár, viszont mivel az iPhone-okban lévő akkumulátorok relatíve szerény kapacitásúak, a töltési idő egész jól alakul.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése