Ha nem tudod, melyik iPhone való Neked…

Tech Hírek   |   2020.11.05 - 10:20   |   Írta: Alma_PR   |   1407
05. nov Ha nem tudod, melyik iPhone való Neked…

Október 13-án megérkezett az iPhone 12-es család!

Az utóbbi hetekben már tudni lehetett, hogy a hagyományosan szeptemberi esemény helyett októberben kerül sor a bemutatásra. Alighanem ez lesz az év durranása mobilfronton, de vajon jobban fogjuk szeretni az SE-nél?

iPhone SE: mégis létezik „olcsó ájfón”?

Az SE megjelenését kifejezetten nagy várakozás övezte, ugyanis a bejelentett 180 ezer körüli díjszabás már-már olcsónak nevezhető, legalábbis az Apple termékek árazását ismerve. Elsősorban ennek köszönhető, hogy nem-almás felhasználók is kacérkodni kezdtek a vásárlás gondolatával, így az előzetes érdeklődés kifejezetten aktívnak bizonyult.

Nagy meglepetéseket azonban nem okozott az SE, ugyanis külső megjelenésében megszólalásig hasonlít a 8-as verzióhoz. Noha szárnyra kaptak olyan pletykák, miszerint az SE már széles felső és alsó kávák nélkül érkezik, végül ez nem valósult meg. Valójában nem is lehet tudni, hogy az SE esetében volt-e ilyen törekvés a gyártó részéről. 

Külcsín tekintetében a színvariációk szolgáltatják az újdonságot; az előlapi felület kizárólag fekete színnel készül, a hátlap esetében pedig fekete, fehér és piros változat közül választhatunk. A korábbi színváltozathoz képest ez annyi változást jelent, hogy az SE nem érhető el fehér fronttal, cserébe viszont választhatunk piros hátlapot, ami kifejezetten vagány hatást kelt. A piros szín némi fiatalos lendületet kölcsönöz a készüléknek; élénk, élettel teli, mégis elegáns.

Az olcsóbb ár ellenére az Apple semmit sem engedett az anyaghasználat és az összeszerelés minőségéből. Bár, 180 ezerért talán elvárhatjuk, hogy a gombok tökéletesen illeszkedjenek. A Taptic rezgőmotor is ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, mint a magasabban árazott Apple készülékek esetében.

Akárhogyan, akármilyen szögből nézzük, az iPhone SE bizony eléggé aprócska telefon. Az iPhone sorozat tagjai általában nem a méretükkel akarnak kitűnni, de ez a 4,7 inches kijelző 2020-ban mégiscsak szokatlanul kicsinek tűnik… Ha figyelembe vesszük, hogy a konkurens gyártók főbb termékei, mint a Samsung Galaxy Note10 Lite, a Xiaomi Mi Note 10 pro, a Huawei P30 Pro vagy a Realme X2 Pro 6,5 hüvelyk körüli kijelzőkkel rendelkeznek, akkor igencsak szembetűnő a különbség. Az Apple láthatóan más utat választott, és tagadhatatlan, hogy a kis méretnek is megvannak az előnyei; a kompakt kialakításnak köszönhetően kényelmesen használható akár egykézzel is.

A készülék hardveres csomagja is érdemel néhány szót. Az A13 lapka hatmagos processzorral, négymagos Apple GPU-val és újgenerációs NPU-val támogatja a kiváló teljesítményt. 3GB memória dacára a készülék gyors és akadásmentes. A kamera esetében a 12 megapixeles felbontáshoz f/1,8-as apertúrájú optika társul, amit hardveres stabilizálás támogat. Habár a jól optimalizált, visszafogott hardver kíméletesen bánik az akkumulátorral, az 1821 mAh kapacitású telep igencsak visszafogott… Összességében az iPhone SE korrekt kis készülék, ár-érték arányát tekintve mindenképpen figyelmet érdemel.

Itt az iPhone 12

Október 13-án megérkezett az új iPhone. A pletykák szédületes teljesítményről szólnak, az A14-es chip állítólag 40%-os CPU és 50%-os GPU teljesítménynövekedést eredményez majd. Ha ez megvalósul, az Apple e tekintetben nem talál kihívóra, hiszen a rekordtartó tavalyi modelljét is utcahosszal verni fogja.  

Ha figyelembe vesszük a szédületes teljesítményjavulást, az új Apple mobil igazán időtálló lehet. Ráadásul az anyaghasználatban is előrelépés várható, elsősorban a korábban használt acélkeret tekintetében. A legolcsóbb változatok hozzávetőlegesen 300 ezerért, a legdrágábbak 500 ezer forint körüli összegért lesznek megvásárolhatók.


Kommentek megjelenítése