Jönnek a szupergyors új Macbook Prók

Almás Pletykák   |   2024.06.21 - 09:17   |   Írta: L Ferenc   |   6988
21. jún Jönnek a szupergyors új Macbook Prók

Az Apple hamarosan megkezdi az első M4 processzoros MacBook Prók forgalmazását.

Az Apple május közepén jelentette be a tavaly ősszel debütált M3 chip utódjának tekinthető vadonatúj M4 processzort, mely első körben a legújabb iPad Pro tabletekben vált elérhetővé. Nyílt titok, hogy hamarosan számos újabb almás logós készülék is meg fogja kapni az Apple legújabb chipjét, és most ezzel kapcsolatban röppentek fel új pletykák.

A tűzhöz igen közeli forrásnak tekinthető iparági elemző, Ross Young úgy tudja, hogy várhatóan az idei év utolsó negyedévében érkeznek meg a boltokba az első M4-alapú MacBook Pro hordozható számítógépek. Emberünk információi szerint az ezekbe az új masinákba szánt 14, illetve 16 colos képátlójú kijelzők tömeggyártása és szállítása már a harmadik negyedévben megkezdődik, így előreláthatólag semmi akadálya nem lesz annak, hogy az M4-es új gépek még az év vége előtt forgalomba kerüljenek. 

A belépőszintű 14 colos MacBook Prók várakozások szerint normál M4 processzort kapnak, míg a komolyabb tudású 14 és 16 colos példányok előreláthatólag nagyobb teljesítményű M4 Pro, illetve M4 Max chipeket fognak felvonultatni. Az Apple ezenkívül várhatóan még ugyancsak az idén elő fog rukkolni a vadonatúj Mac minivel, mely állítólag normál M4 chippel és gyorsabb M4 Pro processzorral is elérhető lesz. 

Nyílt titok, hogy a MacBook Air, a Mac Studio és a Mac Pro is át lesz állítva az új processzorra, erre azonban várhatóan csak jövőre kerül majd sor, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy az iMac vajon mikortól lesz kapható M4-es hardverrel. 

Az idén év vége felé érkező új MacBook Prók a várakozások szerint lényegében "csak" az új processzor tekintetében fognak eltérni a jelenleg kapható változatoktól. Az Apple mostanság igen komoly fejlesztéseket folytat OLED fronton, azonban az első OLED kijelzős MacBook Prók leghamarabb várhatóan csak 2026-ban fognak feltűnni a színen. 

Emlékezetes, hogy a TSMC-nél gyártott M3 volt az Apple első 3 nanométeres csíkszélességű processzora, és az M4 ennek továbbfejlesztett, de szintén 3 nanométeres gyártástechnológiájával készül. A 28 milliárd tranzisztort felvonultató M4 átlagosan 25 százalékkal nagyobb multi-core teljesítménnyel rendelkezik, mint az M3, és hasonló sebességnövekedés várható M4 Pro, illetve M4 Max fronton is. 

Az M4-ben lévő 16 magos Neural Engine az Apple hivatalos adatai szerint másodpercenként 38 trillió, vagyis 38 milliárdszor milliárd műveletet képes elvégezni, ily módon pedig hatvanszor ütősebb, mint az Apple első Neural Engine-t felvonultató chipje, a 2017-ben debütált A11 Bionic. 

A népszerű Geekbench sebességmérő alkalmazás szerint single core vonatkozásban jelenleg az M4 a világ legnagyobb teljesítményű fogyasztói SoC-je, mely veri az M3 Maxet és az Intel asztali Core i9 processzorait, multi core tekintetben pedig nagyjából az M3 Pro szintjét ugorja meg. Az M4 az Apple első olyan SoC-je, mely ARMv9 architektúrájú CPU-kat állít hadrendbe, konkrétan AMRv9.2-A magokat. 

A TSMC gyártósorain készülő M4 kiviteltől függően 9, illetve 10 maggal rendelkezik, melyek közül 3-4 nagyteljesítményű, 6 pedig hatékonyságra optimalizált. A 10 magos grafikusgyorsítót kapott újdonság 8-16 GB 7500 MT/s sebességű LPDDR5X RAM-ot támogat. 

A jelenleg kapható MacBook Prók közül a 14 colos kijelzőt, M3 chipet, 8 GB memóriát és 512 GB-os SSD-t felvonultató kivitel a legolcsóbb a maga 800 ezer forintos árával. A 14 colos MacBook Pro 1 millió forintba kerül M3 Pro processzorral, 18 GB memóriával és 512 GB-os SSD-vel, ha pedig M3 Max chippel, 36 GB memóriával és 1 TB-os SSD-vel szeretnénk megvásárolni, akkor 1,6 millió forintot kell szánnunk a projektre. 

Az abszolút csúcsot a 16 colos MacBook Pro 16 CPU magos és 40 GPU magos M3 Max processzoros változata jelenti, mely 128 GB memóriával és 8 TB-os SSD-vel 3,6 millió forintot kóstál. 

A nemrég debütált új iPad Pro az M4 hardvernek köszönhetően CPU sebesség tekintetében 50 százalékot ver az M2 chipes előző generációra. A 11 colos kijelzős, 256 GB-os Wi-Fi-s alapmodellt 500 ezer forintos áron jegyzik, a 13 colos nanotexturált panellel, 2 TB memóriával és mobil adatátvitellel támadó csúcsverzió pedig nem kevesebb, mint 1,3 millió forintba kerül. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése