Teljesen felborultak az Apple okosszemüveges tervei

Tech Hírek   |   2024.06.19 - 08:38   |   Írta: L Ferenc   |   5881
19. jún Teljesen felborultak az Apple okosszemüveges tervei

Lássuk, hogy mik a legfrissebb fejlemények Apple Vision Pro fronton!

Az elmúlt években megannyi pletykát lehetett hallani arról, hogy az Apple meg kívánja vetni a lábát a virtuális szemüvegek piacán, és aztán egy évvel ezelőtt a WWDC 2023 rendezvényen sokak örömére végre hivatalosan is leleplezték a Vision Pro névre keresztelt újdonságot. 

A 3500 dolláros, vagyis átszámítva mintegy 1,3 millió forintos áron debütált készülék első körben nemrégiben az Egyesült Államokban vált elérhetővé, és szépen lassan újabb piacokon is beszerezhető.

Az Apple számára nem túl jó hír, hogy a Vision Pro iránt meglehetősen visszafogott érdeklődés mutatkozik. Tűzhöz közeli források úgy tudják, hogy az Apple azzal számol, hogy idén mindössze 400-450 ezer példányt tud csak eladni az új kütyüből, pedig eredetileg 700-800 ezres értékesítési mennyiség volt betervezve.

Ráadásul várhatóan jövőre sem fog javulni a helyzet, 2025-ben előreláthatólag az ideinél is kevesebb készüléket adnak majd el. Mindez arra kényszeríti a céget, hogy alaposan átvariálja a Vision Pro roadmapjét, és a legfrissebb híradások arról szólnak, hogy az eredetileg jövőre tervezett, még nagyobb tudású és talán picit még drágább Vision Pro 2 fejlesztését állítólag teljesen elkaszálták. Legalábbis egy időre mindenképp.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy 2025-ben új almás okosszemüveg nélkül maradnánk, ugyanis pletykák szerint gőzerővel zajlik annak a kicsit butább, de jelentősen olcsóbb új változatnak a fejlesztése, mely várhatóan jövőre debütál a kereskedelmi forgalomban. Az állítólag a Vision Pro kiváló minőségű kijelzőivel szerelt, de kisebb hangszórós és kevesebb kamerás újdonság ára 1500 dollár, vagyis 550 ezer forint magasságában alakulhat. 

A Vision Pro június 13-tól rendelhető Kínában, Hongkongban, Japánban és Szingapúrban, június 28-tól pedig Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is elérhetővé fog válni. A 3500 fontos (1,54 millió forint) alapárú, visionOS 1.2 operációs rendszerű készülék 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatokban érhető el.

Az Apple Vision Pro két apró micro OLED képmegjelenítője egyenként 3660x3200 pixeles felbontással kényezteti szemeinket, ami konkrétan 11,7 megapixeles felbontást jelent. Emlékezetes, hogy az Apple a 4K televíziós készülékekénél jobb képminőséget ígér, ami végül is igaz, hiszen ezek a tévék 3840x2160 pixellel, vagyis "csak" 8,3 megapixeles felbontással rendelkeznek. 

Mivel a micro OLED panelek mindössze 24x27,5 milliméteres méretűek, a pixelsűrűségük eléri a 3380 ppi-t (pixel per inch), vagyis colonként 3380 képpontot vonultatnak fel.

Viszonyításképp, az Apple jelenlegi csúcsmobiljaiban, az iPhone 15 Próban és az iPhone 15 Pro Maxben lévő 6,1-6,7 colos OLED képernyők mindössze 460 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkeznek, azonban gyorsan hozzá kell tennünk, hogy a mobilok kijelzőjét ugyebár nem közvetlen közelről szoktuk pislogni. És még egy példa: egy 65 colos képátlójú Ultra HD 4K tévé mindössze 67 ppi-s pixelsűrűségű. 

Az igen magas pixelsűrűséghez hasonlóan komoly fontosságú a kiváló, 34-es ppd (pixel per degree) érték, mely jelentősen jobb az egyik fő rivális szemüveg, a Meta Quest 3 által prezentált 25-ös értéknél. Ez egyébként azt mutatja meg, hogy nézőszög fokonként hány horizontális pixel áll rendelkezésre. 

A Vision Pro energiaellátásáról három, az iPhone-okéhoz hasonló méretű akkumulátor gondoskodik, a három darab 15,36 Wh-s telep összesen 46,08 Wh-t vonultat fel, noha a gyártó hivatalosan csak 35,9 Wh-s értékről tesz említést.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése