Monarch: Legacy of Monsters・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.03.19 - 17:23   |   Írta: Ca$h   |   3752
19. márc Monarch: Legacy of Monsters・AppleTV+

A MonsterVerse legújabb fejezete AppleTV-re jött.

2015-öt írunk, egy év telt el azóta, hogy megtörtént az elképzelhetetlen, egy hatalmas szörnyeteg pusztította el csaknem teljesen San Francisco csodálatos városát, az embereknek végül hatalmas áldozatok árán meg sikerült állítani őt. De azóta se tudja senki miért jelent meg, hogyan és honnan és hogy mi oka volt annak, hogy ekkora pusztítást okozott az emberiségnek. Cate Randa (Anna Sawai) éppen Tokyóba tart, édesapja otthonába, félve attól, hogy mit fog ott találni, de ami végül várni fogja az olyan dolog ami minden családos ember rémálma. Később kiderül, hogy édesapjának nem véletlenül volt kettős élete, ugyanis tagja volt egy titokzatos társaságnak, aminek tagjai elvileg már nagyon régóta tudtak ezekről a szörnyetegekről és évtizedek óta kutatták az okát a felbukkanásuknak. Cate és maroknyi csapata útnak indul hát, hogy apja örökségét nyakába véve kibogozzák ezt a nem éppen mindennapi titkot.

Bevallom férfiasan, annak ellenére hogy a legtöbb Godzilla filmet láttam már, fogalmam nem volt arról, hogy 2014-ben az akkori éppen aktuális Godzilla mozival valami egészen egyedit indítottak útnak, aminek a neve MonsterVerse, egy olyan kitalált univerzum, aminek a célja valami hasonló volt mint annak idején az MCU-nak (Marvel Cinematic Universe). Létrehozni egy komplett, összetett, kitalált világot, amiben léteznek hatalmas szörnyek, ahol az esélytelennek tűnő emberiség mindent megtesz annak érdekében, hogy kitalálják honnan jöttek, mit akarnak és hogyan lehetne felvenni velük a harcot. Mindenki tudja, hogy a Godzilla és a Kaijuk mitológiája Japánhoz vezethető vissza, valahogy őket mindig is mozgatták ezek a hatalmas lények, imádták a filmeket, mangákat, animéket, mindent ami ezzel a témával kapcsolatos, imádják nézni ahogy ezek a monstrumok, titánok megküzdenek egymással, miközben hatalmas városok omlanak össze kártyavárként és emberek ezrei halnak szörnyű halált menekülés közben. A hadsereg mindent bevet ellenük, de próbálkozásuk hasztalan, legelkeseredetteb próbálkozásuk közepette néha még az atomot is bevetik, de kiderül, hogy ezek a lények sugárzással táplálkoznak, a sors iróniája ugyebár.

A MonsterVerse (innentől csak MV) első filmje a 2014-es Godzilla volt, majd kiderült, hogy a 2017-es Kong: Skull Island se csak egy King Kong adaptáció volt, hanem ugyancsak része az MV-nek, majd ezt követte a 2019-es Godzilla: King of Monsters, a 2021-es Godzilla vs Kong és idén fog érkezni a Godzilla x Kong: The New Empire. Gondolom ennek az apropóján gondolta úgy az Apple, hogy be akar szállni a ringbe és a nagysikerű Netflixes Skull Island után ők is kiegészítik ezt a hatalmasra duzzadt világot, a saját készítésű sorozatukkal. Meglehetősen impozánsan indul a történet, ugyanis a CGI John Goodman 2017-es karakterét láthatjuk, aki akkor és ott csak egy senkiházi lúzernek tűnt. Most ki fog derülni, hogy William Randa és maroknyi csapatának milyen hatalmas szerepe volt abban, hogy létrejöjjön a Monarch, a titkos szervezet, ami évtizedek óta küzd már a szörnyek ellen, kutatja a titkaikat és mindent megtesznek annak érdekében, hogy titokban tartsák ezeknek a lényeknek a létezését. Később persze amikor már a mozifilmek idővonalát utolérjük, kiderül hogy ez nem volt valami jó ötlet, de ők legalább minden tőlük telhetőt megtettek az ügy érdekében.

A sorozat ezek után két fontosabb idővonalon keresztül mutatja be nekünk a Monarch múltját és jelenét, a múltban Bill Randa, Lee Shaw és Dr. Keiko Miura szerelmi háromszögén keresztül ismerhetjük meg a Monarch hőskorszakát és kezdeti éveit. A 2015-ös jelenben meg Bill unokáin és az akkor már idősebb Lee Shaw (jóval idősebb, mint amilyennek tűnik, de majd kiderül hogy miért) kalandjain keresztül. Nagyon érdekes és eredeti megoldásnak tartottam, hogy a fiatal Lee-t Kurt Russel fia, Wyatt Russel játsza, aki ha nem is teljesen de nagyon hasonlít édesapjára, a jó öreg Kurtöt meg nem kell bemutatni senkinek, neki egy ilyen szerep olyan szinten a zsebében van, hogy izzadtságcsepp nélkül hozza a karaktert, gyakorlatilag a hátán elviszi az egész sorozatot. Mindkettő idővonal érdekes és izgalmas, jók a karakterek, hamar meg lehet őket szeretni, nagyon érdekes látni ahogy szép lassan összeérnek, majd végül minden apró titokdarabka a helyére kerül. De!

Itt van sajnos egy hatalmas De! Ebben a történetben nincsen akkora szufla és lendület, hogy képes legyen a nagyérdeműt tíz részen keresztül a tévéhez szögezni, az esetek többségében az ellenkezőjét szoktam mondani, de néha előfordul sajnos, hogy egy történetnek sok ez a AppleTV által megkedvelt tíz rész. Értem én, hogy ki kell tölteni a műsoridőt, hiszen az Apple streamingjénél nincsen elég sorozat ahhoz, hogy most már a két napra duzzadt (szerda és péntek) heti beosztást kitöltsék, de emiatt néha előfordul, hogy a nézőket halálra untatják. A Monarch jól indul, erősen, nagyon elkapja az embert és alig várja, hogy jöjjön a folytatás, majd valamikor a közepefelé borzalmasan belassul, telepakolják filler részekkel, amik dög unalmasak, nincsen semmi értelmük, azért a végére igyekeznek mindig valami cliffhangert kitalálni, de ezek se ütnek mindig, majd kínkeserves heteket várva végre valahára beindul az utolsó pár résznél és akkor megint úgy fogjuk érezni, hogy ez bizony egy jó sorozat. De nem, az AppleTV-től ezt nem várom el. Ennek a sorinak bőségesen elég lett volna az öt maximum hat részes évad és akkor egy igazán nagyon jó, érdekes, izgalmas, szuper jó sorozatot kaptunk volna. De mivel elnyújtották, unalmassá vált a közepére, ezért bizony sajnos nagyon sokat vesztett az értékéből. Ettől függetlenül élvezhető, bátran merem ajánlani mindenkinek, hiszen a színészek szuperek, a látvány egy tévés sorozathoz képes döbbenetes, nagyon jól kiegészíti, összefoltozza és bővíti is egyben a MonserVerse-t, ahogy véget ér attól szerintem a rajongók visítozni fognak. De számomra ez így most sajnos csak egy erős közepes szintet ütött meg, rövidebben, kompaktabban, átgondoltabban, bőven lehetett volna több is. Valószínűleg jön majd a folytatás, szerintem az új mozifilm történései után, vagy közben fog játszódni, biztos vagyok benne, hogy a folytatásban már lesz elég szufla.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 7.0 | Rotten Tomatoes: 90% | Metacritic: 68
Monarch: Legacy of Monsters (season 1 | 2023 -)
Akció, Kaland, Sci-Fi

Rendezte: Mairzee Almas, Julian holmes, Hiromi Kamata, Matt Shakman, Andy Goddard
Írta: Milla Bell-Hat, Chris Black, Andrew Colville, Matt Fraction, Karl Taro Greenfeld, Ishiro Honda (alkotó), Al Letson, Takeo Murata, Amanda Overton, Mariko Tamaki
Zene: Leopold Ross
Szereplők: Anna Sawai, Kiersey Clemons, Ren Watabe, Joe Tippett, Wyatt Russell, Kurt Russell, Mari Yamamoto, Elisa Lasowski, Mirelly Taylor, Anders Holm, Takehiro Hira, Qyoko Kudo

Játékidő: 10x 45perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> Apple Original filmek 2023

>>> True Detective sorozatkritika

>>> Criminal Record sorozatkritika

>>> Boy Who Swallowed Universe sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése