Criminal Record・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.03.05 - 17:26   |   Írta: Ca$h   |   6284
05. márc Criminal Record・AppleTV+

Van, hogy az igazsághoz régi sebeket kell feltépni ...

Az igazság mindig a felszínre tőr, mindegy milyen mélyre ástuk el, mindegy mi mindent tettünk meg azért, hogy elfelejtődjön, néha elég csak egy telefonhívás és minden megváltozik. Ezt történt most is, amikor a segélyhívó szolgálatot egy kétségbeesett női hang kereste fel, nem mondott nevet, nem mondott helyszínt se, csak annyit, hogy régóta együtt él már egy férfival, aki azzal hencegett, hogy a mai napig nála van egy kés, amivel több mint tíz évvel ezelőtt megölt egy nőt. Ha mindez nem lenne elég akkor még azt is elintézte, hogy egy szerencsétlen lúzerre varrják az ügyet, aki azóta is az életfogytiglant tölti a börtönben. A nő hangján hallani lehetett, hogy halálra van rémülve, nem bírja már tovább, attól fél, hogy ő lesz a következő, majd egy rövid elhaló sikoltás és megszakadt a vonal. A központban lévő telefonos kolléga érezte, hogy ez most komoly, valahogy csontjáig hatolt a vonal másik oldalán lévő nő kétségbeesett próbálkozása. A legtöbben nem vették komolyan azt a hívást, még a legtapasztaltabb nyomozók is csak legyintettek egyet rá, nem kell komolyan venni, naponta száz ilyen hívás jön, rutinmunka, de June Lenkert (Cush Jumbo) nem ilyen fából faragták, lehet nincsen még olyan régen szolgálatban, de vannak olyan őstehetségek ebben a szakmában, akik zsigerből érzik ha baj van, ha komoly az ügy, belőlük lesznek a legjobbak ...

June természetesen szembemegy mindenkivel, pedig senki se veszi komolyan, nem adja fel, mert érzi hogy ezt az ügyet komolyan kell venni. Villámgyorsan eljut odáig, kinyomozva a lehetséges halott ügyeket, hogy minden nyom a legendás Daniel Hegarty (Peter Capaldi) egyik régebbi ügyéhez vezet. Amikor személyesen meglátogatja őt, Daniel tisztelettudóan bár, mégis kissé lekezelve a zöldfülű kollégát finoman jelzi felé, hogy ezt az ügyet már nagyon régen lezárták, betonbiztos volt a vád, főleg hogy a gyanúsított beismerő vallomást is tett, jobb ha rá hallgat és annyiban hagyja ezt az ügyet, mert könnyen lehet hogy a karrierje ami éppen hogy csak most kezdődne el, csúnyán hamar véget is érhet, egy feleslegesen mellélőtt vádaskodással. De June-t még ez se riasztja el attól, hogy tovább nyomozzon és amikor egy forró nyomot követve csaknem életét veszti, valahogy kezd minden egyre tisztább lenni a számára.

Az AppleTV+ erősen nyitotta a 2024-es évet, tekintettel arra, hogy jó pár régebben futó sorozatát lezárta, ezért várható volt hogy újabbak fognak jönni helyette. Januárban indult a Masters of the Air (hamarosan írunk róla) és a Criminal Record, majd rögtön utánuk jött a New Look és a Constellation is, természetesen egyiket se fogjuk kihagyni. Jómagam érdeklődve néztem a Criminal Record felé, nem igazán tudtam mire számítsak, főleg hogy még egy trailert se láttam belőle, de bevallom őszintén Peter Capaldinak csak a neve is elég volt ahhoz, hogy kilóra megvegyenek. Főleg a Devil’s Hour óta rögtön a kedvenceim közé került. Kevesen tudják róla például, hogy Oscar díjat is nyert, igaz még fiatalon egy kisfilmért, de az is Oscar, senki se vitathatja értékét, illetve azt már többen tudják hogy ő volt az egyik Dr. Who is, ami eleve örökérvényű bérletet nyújt az adott színésznek, lehetőséget arra, hogy bármilyen szerepet elvállalhasson. Peter Capaldi átható személyisége, megbabonázó tekintete, kiszámíthatatlan viselkedése legendás. Kevés olyan nagy színész él még manapság mint ő, ez nem vitás, Skócia büszke lehet gyermekére.

Ezúttal se fogunk benne csalódni, az egész sorozatot, erőlködés nélkül elviszi a hátán, ez kevésbé mondható el másik főszereplőnkről, az agyon ajnározott borzalmasan fura nevű Cush Jumboról, akiről most nem tudom hogy vagy csak nem érezte a szerepét eléggé, vagy éppen az volt a szerepe, hogy ennyire labilis, unszimpatikus, nehezen azonosulható karakter legyen, de minket a feleségemmel nagyon idegesített. Semmiképpen se szeretném megkérdőjelezni tehetségét, ügyes ő ez nem vitás, csak nem ezzel a szereppel lopta be magát a szívembe ez biztos. A sorozat egyébként nagyon egyedi, lassú tempóval halad előre, ami a mai világban eléggé nagy luxus, lévén olyan mennyiségben ontják ránk a jobbnál jobb sorozatokat, hogy ha egy cím nem lopja be azonnal a szívünkbe magát az első résszel, akkor bizony nagy esélye lesz arra hogy eltűnik a süllyesztőben. Mi is egy kicsit uncsinak éreztük eleinte, de részről részre egyre jobb és izgalmasabb lett, Peter Capaldi alakítása meg egyszerűen mágnesként tartott minket a sorozat előtt, el nem engedve minket egy percre sem. Szóval úgy nagyjából a közepére már egy igazán nagyon jó és érdekes történet kerekedik a Criminal Recordsból, ekkor már bizony örülni fognak azok, akik egy huzamban akarták lebinge-elni.

A sorozattal világszerte nagy sikereket értek el, ritkán van olyan, hogy az utolsó rész után pár nappal már be is jelentik a folytatást. Szerencsére ezzel ez történt, aminek nagyon örülök, lévén egy eléggé fájdalmas és sokat mondó mosollyal ért véget az utolsó rész. Van még mit elmesélni bőven. A Criminal Record egy teljesen klasszikus bűnügyi sorozat, telerakva érdekes beszélgetésekkel, remek karakterekkel és meglepő fordulatokkal. Én például egészen végig nem tudtam eldönteni, hogy Hegarty karaktere akkor most jó-e vagy rossz, ahogyan abban se voltam biztos, hogy akkor hogyan is áll most az ő személyisége, van-e valami pszichikai betegsége, vagy csak a rendező játszott kicsit túl sokat a vizuális megvalósításokkal.  Sebaj, gondolom jövőre jön a folytatás és akkor talán kicsit többet megtudhatunk majd róla. Viszont nagyon remélem, hogy nem csinálnak belőle negatív szereplőt, mert túl nagy veszteség lenne ez a rendőrségnek és nekünk nézőknek is.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 91% | Metacritic: 73
Criminal Record (season 1 | 2024 -)
Krimi, Dráma, Thriller

Rendezte: Shaun James Grant, Jim Loach
Írta: Paul Rutman, Ameir Brown, Thomas Eccleshare
Zene: Michael J Asante, Neil Davidge
Szereplők: Peter Capaldi, Cush Jumbo, Aysha Kala, Dionne Brown, Shaun Dooley, Tom Moutchi, Charlie Creed-Miles, Stephen Campbell Moore, Jordan A. Nash, Cathy Tyson, Zoe Wanamaker

Játékidő: 8x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> Apple Original filmek 2023

>>> Boy Who Swallowed Universe sorozatkritika

>>> Griselda sorozatkritika

>>> Gen V sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése