Griselda・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.02.19 - 17:17   |   Írta: Ca$h   |   10512
19. feb Griselda・AppleTV (Netflix)

A kokain és kegyetlenség királynője

Griselda Blanco (Sofia Vergara) lőtt sebbel az oldalán ront be otthonába, hogy kezelésbe vegye sérülését majd a létező leggyorsabban összeszedje a három fiúból álló családját, hogy kocsiba ülve, szélsebesen eljussanak a reptérre. A cél Miami, a lehető legmesszebb kell jutnia Medellínből, ugyanis azok után amit tett biztos lehet benne, hogy a nyomába erednek majd és a megtorlás nem ismer kegyelmet. Első körben egy régi barátnőjéhez fordul, aki nem is olyan régen hasonló körülmények között szökött el otthonról, hogy szerencsét próbáljon a lehetőségek országában, Amerikában ahol mint tudjuk minden álom valóra válik.

Griselda eleinte kétségbeesetten próbál meg mindent annak érdekében, hogy attól az egyetlen nyomorult kiló kokaintól, amit ellopott a férjétől megszabaduljon, tényleg bevet mindent, de az alvilágban, főleg azokban az időkben senki se volt képes komolyan venni egy nőt. Griselda világ életében magabiztos volt, ismerte a férfiakat, hiszen fiatalon örömlányként kellett boldogulnia, elképesztően okos is volt, értett az üzlethez, de valami csodára volt szüksége ahhoz, hogy képes legyen fennmaradni ebben a kemény férfiak által irányított világban. Minden megváltozik azonban, amikor egy szerencsétlenül elsült üzlet után talál végre valakit, aki talán képes lenne komolyan venni őt.

„Az egyetlen férfi akitől egész életemben féltem egy nő volt, Griselda Blanco.” – mondta ezt a legendás idézetet Pablo Escobar, minden idők talán legfélelmetesebb drogbárója, akinek több összetűzése is volt Griseldával, aki megismerhette a nőnek azt az oldalát, amit csak kevesen éltek túl. Griselda története sok mindenkit megihletett már, de idáig még senkinek se sikerült olyan jól bemutatnia a történetét, mint a nemrég megjelent Netflixes sorozatnak. Akit érdekel a téma az keressen rá, számtalan remek összefoglalót lehet találni, a nem éppen mindennapi életéről, aki megteszi az döbbenten fogja konstatálni, hogy mennyire meglepően pontos életrajzot sikerült összeraknia a készítőknek. Igaz akik utánanéznek rögtön bele fognak futni két igencsak fontos tényezőbe, amivel kapcsolatban nem volt valami pontos Mr. Netflix. Az egyik, hogy az eredeti Griselda valami félelmetesen ronda nő volt, nincsen ezen mit szépíteni, ez nem ízlések és pofonok kérdése ez bizony tény. De ami biztos, a káprázatos Sofia Vergara kislábújkörme is szebb nála, egy hónap fürdés nélkül is, még akkor is ha komplett arcprotézist csináltak a színésznőnek arra törekedve, hogy felismerhetetlen legyen. A másik fontos dolog Griselda legendás kegyetlensége volt, akik ismerték azt mondták, hogy egy szikrányi könyörület vagy kedvesség nem volt benne, talán csak a saját csapatával, de leginkább csak a volt kurvákból verbuvált csapatával volt némileg emberi, de minden más tekintetben egy döbbenetesen kegyetlen, könyörületet nem ismerő szörnyeteg volt, nem csoda hogy még Escobar is félt tőle a maga módján. Ebből egy kicsit mi nézők is kapni fogunk, a sorozat utolsó két részében, de még az ottani viselkedése se közelíti meg a valóság töredékét sem.

Mindezektől eltekintve a Griselda egy nagyon jól összerakott, tisztességes iparosmunka, a legendás Narcos készítőitől. Nagyon szépen fel van építve az egész karakter, a változás amin keresztül megy, talán még egy kicsit fel is voltak gyorsítva az események, nézése közben azt fogja érezni mindenki, hogy ez bizony simán elbírt volna még pár részt, legalább kettőt, de akár még négyet is. Ennek a feszített tempójú megvalósításnak köszönhetően viszont nagyon pörgősek az események, egy pillanatra se ül le a történet. Mégis van idő megismerni a szereplőket, van idő karakterfejlődésre is, a végefelé talán kicsit még jobban felgyorsulnak az események, illetve nem lett volna rossz ha bemutatnak pár fontosabb eseményt azokból az időkből, amikor Griselda börtönben volt például, illetve hiányoltam azt is, hogy nem mutatták be mi történt vele végül, hogyan kapták el ellenségei és milyen módszert alkalmaztak mikor végre megtalálták. Ezek után érdemes kicsit nyomozgatni, kitömni a hiányzó foltokat és jobban megismerni Griselda eredeti történetét.

A Netflixes dokumentumfilmek legendásan jók szoktak lenni, sokan vannak akik mást nem is néznek rajta csak ilyeneket, én maximálisan megértem a rajongásukat, mert valóban utánozhatatlanul erős a felhozatal a doku témában. A Griselda nem dokumentumfilm, de még annak is elmenne olyan pontosan kitértek a legfontosabb momentumokra az életéből, az ember nem is gondolná, hogy milyen részletek vannak a sorozatban, amik valóban megtörténtek. A rendezés, a látvány magáért beszélt, Vergara művésznő végre bebizonyíthatta, hogy van élet a Modern Család után is, megmutatta mire képes, az alakítása folytogatóan hiteles, olyan szinten hogy én még Emmy-díjra is jelölném. Ugyanez mondható el mindenki másról is akik szerepeltek benne, az operatőri munka, a cinematográfia döbbenetes. Jómagam nem nagyon szeretem ezt a témát, a Narcosra se sikerült még rávennem magam, de nem bántam meg hogy belevágtunk a Griseldába, sőt, mindenkinek csak ajánlani tudom, semmiképpen se hagyjátok ki. Egy dolgot viszont kötelezővé tennék, az pedig az eredeti hang, hiába jó a magyar szinkron, ezt bizony eredetiben fogod tudni csak igazán át- és megélni, bízz bennem nem fogod megbánni!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.3 | Rotten Tomatoes: 87% | Metacritic: 64
Griselda (miniseries | 2024)
Életrajz, Krimi, Dráma

Rendezte: Andrés Baiz
Írta: Carlo Bernard, Ingrid Escajeda, Doug Miro, Eric Newman, Brenna Kouf, Turi Meyer, Gina Lucita Monreal, Cassie Pappas, Giovanna Sarquis, Alfredo Septién
Zene: Carlos Rafael Rivera
Szereplők: Sofia Vergara, Alberto Guerra, Juliana Aidén Martinez, Martin Rodríguez, Jose Velazquez, Orlando Pineda, Marín Fajardo, Vanessa Ferlíto, Camilo Jimenez Varon, Fredy Yate, Christian Tappan, Julieth Restrepo, José Zúniga

Játékidő: 6x 55perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

 

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> Apple Original filmek 2023

>>> Gen V sorozatkritika

>>> Lessons in Chemistry sorozatkritika

>>> Still Up sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése