Still Up・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.01.16 - 17:33   |   Írta: Ca$h   |   17378
16. jan Still Up・AppleTV+

Van hogy egyszerűen nem jön álom a szemedre ...

Lisa (Antonia Thomas) egy élettel teli, örökvidám kreatív művész, legjobb barátja Danny (Craig Roberts) pedig egy kicsit zárkózott, kicsit agorafóbiás, embereket nem igazán kedvelő újságíró srác. Valójában mindkettőjüknek megvan mindene ahhoz, hogy boldogok legyenek, nem is igazán tudják pontosan, hogy miért van az hogy egyikük sem képes aludni. Az Insomnia egy nagyon súlyos betegség, az esetek többségében valami súlyos lelki traumához vezethető vissza az ok, ami miatt képtelenek lehunyni a szemüket. De szerencsére egyikük sem aggódik emiatt, hiszen itt vannak egymásnak és a valódi élet akkor kezdődik csak el igazán, amikor eljön az este, mindenki pihenni készül, ők meg kezükbe kapják a telefont, egymásra csörögnek és szüntelenül, önfeledten, őszintén beszélhetnek végre egymással. Nincsenek tabuk, a téma bármi lehet, egymás előtt egyszerűen nincsenek titkaik. Ritka őszinte és tiszta barátság ez, egy olyan kapcsolat ami manapság már nem nagyon adatik meg az embereknek ...

Ennyi év után már egy pillanatra se fordult meg a fejemben, hogy ne kezdjek bele az AppleTV+ új komédiázós üdvöskéjébe, hiszen ebben a kategórián eddig még egyszer sem lőttek mellé. Kicsit furcsának tartottam, hogy a sorozat rögtön a sztori kellős közepével kezd, nem tudunk semmit a szereplőkről, azt is csak a beszélgetésekből tudjuk kikövetkeztetni, hogy mivel foglalkoznak. Egyik este jön a másik után, a beszélgetések frenetikusak, nagyon ritkán látni, hogy két ember között ilyen őszinte, tiszta kapcsolat legyen, főleg két ellenkező nemű ember között, hiszen mindenki tudja, hogy igenis vannak olyan dolgok amiket nem lehet egy másik neművel megbeszélni, de Lisa és Danny között nem létezik ilyen téma. Lehet egy kicsit rásegít az is, hogy csak telefonon illetve laptopon keresztül kommunikálnak, de az esetek többségében látják egymást, mégse létezik köztük tabutéma. Lisa folyamatosan pörög, olyan szinten tele van energiával, hogy észre se lehet venni rajta, azt a puszta tényt, hogy lehet hónapok óta nem aludt már. Van egy párja, Veggie (Blake Harrison) egy imádnivaló csupaszív srác, akire mindig lehet számítani, aki mindig ott van ha segítségre van szükség, mégis valahol érezhető, hogy Lisa és ő valahogy nem lettek egymásnak teremtve. Pedig Veggie még abba se szól bele, hogy Lisa gyakorlatilag éjjel nappal Danny-vel beszélget, mindent megoszt vele, mindent elmond neki, joggal lehetne féltékeny kettejükre, de nem az. Elfogadja azt a puszta tényt, hogy ezeket nem lehet elválasztani egymástól.

Danny nagyon más mint Lisa, róla már viszonylag korán kiderül hogy miért került ebbe az állapotba, súlyos lelki traumát kellett elszenvednie, ami nem kevés megaláztatással járt, teljesen együtt tudunk vele érezni, ahogy azzal is, hogy képtelen aludni. Emellett egy kicsit be is van fordulva, agorafóbiás is, tehát képtelen elhagyni a lakását, körbe van véve érdekesebbnél érdekesebb emberekkel, ott van például az imádnivaló csupaszív Adam (Luke Fetherson) aki egyébként tűzoltó, tehát egyike a mai világunk mindennapi hőseinek, mégis azonnal ugrik ha Dannynek bármire szüksége van, pedig neki se lehet valami könnyű élete. Ott van a bogaras szomszédja, akit egyszerűen csak Catmannek (Rich Fulcher) hívnak. Aki körülvette magát vagy harminc macskával, egy biztosan mindig a karjai között van, mindenbe beleüti az orrát, ott van mindenhol, végtelen magányának köszönhetően próbálna barátkozni, de olyan elviselhetetlen a folyamatosan ostromló közeledése, hogy mindenki csak menekül és bújkál előle. Danny újságíró, szóval a munkája simán megengedi, hogy otthonról dolgozzon és mivel sose alszik ezért mindig jut ideje arra, hogy összedobjon valami cikket. Szóval pénze van elég, nem sok gondja van az életben, de a múltja nem engedi el őt, vagy lehet hogy ő nem képes elengedni a múltját. Minden megváltozik azonban amikor Lisa csupán baráti szeretetből beregisztrálja Dannyt egy párkereső appba, ahol szinte rögtön talál is magának valakit.

A Still Up nem az a tipikus AppleTV sorozat, ami az első pillanattól fogva elrabolja a szíved, kell neki egy kis idő amíg megszokod ezt a furcsa felállást, időt adsz a karaktereknek arra, hogy megszeresd és megismerd őket, majd természetesen egy idő után szépen lassan megismerjük a két főszereplő múltját és ekkor a felhőtlen és önfeledt komédiázás átmegy szívszaggató drámába és ki tudja még az is lehet hogy kialakul valami szívmelengető románc egyes szereplők között. A párbeszédek nagyon erősek, érdekesek, sokszor viccesek és a valódi érték ebben nyilvánul meg igazán, hiszen a mai modern világban amikor elvileg egyre közelebb kellene kerülnünk egymáshoz a sok közösségi média miatt, valójában egyre messzebb jutunk attól, hogy valami igazán értékesre találhassunk ebben az életben. A jó öreg telefonos beszélgetések a legtöbb esetben Facetime-on zajlanak, ami legalább valamilyen szinten emlékeztetnek még azokra az időkre, amikor egy nőnek találkoznia kellett egy férfival ahhoz, hogy igazán megismerhessék egymást. Teljesen megváltozott a világ, de az emberi értékek és érzések nem, mert azok állandóak és örökkévalók. A Still Up egy kis szerencsével mindenkinek eszébe fogja juttatni azokat az izgalmas és csodálatos időket amikor két ember még csak ismerkedik egymással és ki tudja, az is lehet, hogy szépen lassan egymásra találnak és valami csodálatos alakul ki a végén. Nagyjából a sorozat közepefelé már képtelenek lesztek abbahagyni, mindenképpen érdemes megadni neki az esélyt arra, hogy a te szívedet is elrabolja ez a kellemes, pozitív energiákat sugárzó gyöngyszem. Ne hagyd ki semmiképp!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 6.6 | Rotten Tomatoes: 74% | Metacritic: 61
Still Up (season 1 | 2023 -)
Komédia

Rendezte: John Addis
Írta: Steven Burge, Bryce Hart, Natalie Walter
Zene: Joel Cadbury
Szereplők: Antonia Thomas, Craig Roberts, Blake Harrison, Luke Fetherston, Rich Fulcher, Lois Chimimba, Bronte Smith, Steve Oram, Samantha Spiro, Sylvestra Le Touzel, Karl Theobald, Steve Furst

Játékidő: 8x 26perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> Berlin sorozatkritika

>>> The Changeling sorozatkritika

>>> The Old Man sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése