Money Heist: Berlin・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.01.09 - 17:17   |   Írta: Ca$h   |   18542
09. jan Money Heist: Berlin・AppleTV (Netflix)

Berlin aranykorszaka kezdetét veszi.

Nem tudjuk pontosan hány évvel járunk a Nagy Pénzrablás történései előtt, csak annyit tudunk, hogy Berlinnek volt egy úgynevezett aranykorszaka mindezek előtt, amikor még nem tudta, hogy halálos beteg, amikor még tele volt szenvedéllyel és életerővel. Volt egy szuper csapata, akikkel jó pár hatalmas fogást (heist) sikerre vittek. Az új és egyben régi csapat tele van tündöklő fiatalokkal, akik igaz nem túl tapasztaltak még, de Berlin mindig is úgy gondolta, hogy sokkal jobb ha lelkes és szép fiatalokkal veszi körül magát, hiszen nekik még van mit tanítani, ha pedig véletlenül pórul járnak és mindannyian meghalnak, akkor legalább együtt halnak meg, és mennyivel jobban mutat majd a hírekben ha egy rakás szép halottat mutatnak, mintha öreg trottyos öregemberek lennének. Ha már meg kell halni akkor legyünk szépek halottan is ... Hát igen, aki ismeri és szereti az eredeti két első évadot, az talán még emlékszik arra, milyen is volt Berlin még a halál torkában is. Egy végtelenül szenvedélyes, saját elvei és törvényei alapján élő ember, akinek a szépség, az élet, de legfőképpen a szerelem az ami mindennél fontosabb. Számára az élet szeretete habzsolása mindenek felett áll, rabolni is csak azért rabolt, hogy érezze közben mennyire csodálatos és izgalmakkal teli az élet, de nem is lehetne ennél drámaibb fordulat az, hogy ilyen fiatalon lett halálos beteg. Ez a történet most róla szól, az aranykoráról, arról amikor még elpusztíthatatlan volt és mindig mindent egy lapra tett fel, hiszen mi lehet fontosabb az életben a szerelemnél?

Az új csapat tagjai nem kevésbé érdekesek és karizmatikusak mint az előzőek voltak, eleinte talán csak azzal volt gondom, hogy kicsit kevesen vannak, ami miatt valamennyire kombinálni kellett a személyiségüket. Megszoktuk már, hogy a történet egyszerre tucatnyi karakterrel dolgozik, ami miatt sokkal letisztultabbak és könnyebben értelmezhetőbbek voltak a szereplők. Talán csak Damián (Tristan Ulloa) volt az egyetlen aki egyértelműen mindenki kedvencét a Professzort hivatott pótolni. A hasonlóság egyértelmű, szinte fájdalmasan ugyanolyanok, de nincsen ezzel baj, mert a zseniális színész tökéletesen megfelelt a célnak és nagyon jól hozta azt amit hoznia kellett. Talán nem annyira zseniális mint a Professzor, de ez nem is baj. Szakmája szerint ő maga is egy Professzor, civilként fiatal egyetemistákat oktat, emellett szenvedélyesen szereti a feleségét, de sajnos csak ritkán van otthon, hiszen mindig van valami balhé amit Berlinnel titokban lerendeznek. Ő a csapat agya, nem véletlen, hogy Berlin maga mellé vette, de a jelenlegi balhé olyan nagy volumenű, hogy szükség volt még pár lelkes és fiatal segítőre is, akiknek a feladata nem túl nehéz, nem túl bonyolult, de a sikerhez mégis mindenkinek sebészi pontossággal kell teljesítenie.

Keila (Michelle Jenner) a csapat technikai zsenije, műszaki egyetemen végzett Suma Cum Laudéval, fiatal, tapasztalatlan, de amihez ért, abban a legjobb, a gond vele talán csak annyi, hogy rettenetesen félős, ijedős, nem is igazán értettem mit kereshet így a csapatban, de hamarosan kiderül, hogy ennek bizony megvolt az oka. Cameron (Begona Vargas) helye a csapatban eléggé kérdéses, nem lehet tudni Berlin honnan ismerte meg, nem lehet tudni mit keres itt köztük, csak annyit tudni, hogy egy vakmerő adrenalinbomba, aki nem is olyan régen még a pszichiátrián kötött ki kérdéses okokból kifolyólag. Ő a csapat nehézbombázója, a sorozat rajongói rögtön minimum kettő karaktert fognak benne felismerni, hiszen egy nem titkolt kombinácija Nairobinak és Tokyonak, szóval akiknek ez a két karakter volt korábban a kedvence (pl. nekem) azok bizony nagy bajban lesznek. Érdekes, titokzatos karakter ő, aki elsőre csak egy bombázónak tűnik, de sokkal több van benne mint amire elsőre gondolnánk. Roi (Julio Pena) a csapat vadóca, legfőbb két tulajdonsága, hogy bármilyen zárat fel tud törni, ami jól is jött neki, hiszen fiatal kora ellenére nem keveset ült már börtönben. Ő Berlin személyes kedvence, ahogyan ő fogalmazott a kiskutyája, az a típus aki Berlinben az apját keresi, éppen ezért végtelenül lojális hozzá, megtesz bármit amit kér, még azt is szó nélkül teljesíti, hogy maradjon hideg Cameronnal szemben, mert a közeledés tiltott gyümölcs. Bruce (Joel Sánchez) a csapat ezermestere, nem nagyon létezik olyan dolog amihez ne értene, ő amolyan végső megoldás aki mindig tudja mit kell tenni, minden helyzetet megold, mindent el tud vezetni, minden galibából megtalálja a kiutat, ami elég érdekes dolog hiszen elsőre egy végtelenül ostoba, bot egyszerű üresfejű férfinak tűnik, ha te is ezt gondolod róla nagyot fogsz csalódni, persze csak jó értelemben véve.

Ők lennének az új és régi csapat, kevesen vannak, kompaktabb egy kicsit a felhozatal, az eredeti sorozat rajongó számos alakommal fel fognak ismerni régi karaktervonásokat, de szerintem nincsen ezzel baj, hiszen maga az emberiség is csak olyan fél tucatnyi típusra felosztható, miért lennének akkor ők mások? Lényeg a lényeg, annak ellenére, hogy jóval kevesebb a szereplő az új sorozatban, mégse fogjuk azt érezni, hogy hiányzik valaki, akit eddig nagyon szerettünk, hiszen elég csupán pár rész ahhoz, hogy megismerjük az újakat, megszeressük őket és majd mindenki megtalálja a személyes kedvencét. Szóval az érdekes felállás az, hogy igaz újak a szereplők mégis részben olyanok mint a régiek voltak és mindezt úgy oldották meg a készítők, hogy a hátterük, a sztorijuk mégis teljesen más mint ami eddig a régeiknek volt. Látszik, hogy a forgatókönyv íróknak fel volt adva lecke, hogy a fontos dolgok legyenek olyanok mint régen, mégis valahogy mégis legyen újszerű az összhtás. Nem volt könnyű a dolguk, de megoldották és hozzátenném, hogy így az első évadban még nem sikerült senkit sem annyira elmélyíteni, hogy komolyabban megismerjük őket, ha lesznek további évadok biztos vagyok benne, hogy ennél még többet meg fogunk róluk tudni és majd csak akkor kezdenek el sorjában elhullni, amikor már annyira megszerettük őket hogy fizikai fájdalom legyen a haláluk a számunkra. Aljas dolog, de ez egy ilyen sorozat, itt mindenki csibész, itt mindenki bűnöző, lesznek akik meghalnak majd, lesznek veszteségek, ebben biztos vagyok, de ha az ember rablásra veszi a fejét akkor ez bizony benne van a pakliban, kell a morális üzenet, mert ez is része a nagy egésznek.

Természetesen nem létezhet Money Heist egy tökéletes és hibátlan terv nélkül, ha minden rosszra fordulna akkor persze lesz B-terv is, ha az se jönne be akkor C-terv és így tovább. Berlin nem véletlenül dolgozik Damiánnal aki egyszerűen zseniális. De arra senki se számított, hogy Berlin aki éppen hogy csak elvált a harmadik feleségétől újra halálosan szerelmes lesz, ezzel kockáztatva mindent amit olyan ügyesen felépítettek. De Berlint már ismerjük, tudjuk hogy milyen, alapvetően minden Spanyol férfi egy torreádor, a szerelem mindenek felett áll, de kicsit túlzásnak éreztem, hogy ennyire sok románcot beletettek ebbe a szűk nyolc részes sorozatba, velem együtt többen is úgy érezték, hogy legközelebb ha lehet kicsit kevesebb szerelem és több akció legyen majd. Remélem ez eljut a készítőkhöz, hiszen tudjuk hogy ez itt most a Berlin, de nem mindenki Berlin a sorozatban, ennyi románc pontosan elég volt egyelőre. Alapvetően a történetvezetés nagyon jól meg lett oldva, a látvány magáért beszél, a készítők a létező összes pénzt megkapták Mr. Netflixtől amire szükségük volt, nem fogunk csalódni egy kicsit sem, egyedül talán tényleg csak a szerelmi vonalak lettek kicsit túltolva, ami miatt az összkép nem lehet annyira tökéletes mint amilyen eddig volt. Ezért most csak egy nagyon erős négyes felét kaphat tőlem a Berlin, de ettől függetlenül még mindig egy felső kategóriás, szenvedélyes, izgalmas, látványos, fordulatos sorozatot fogunk kapni az időnkért, amibe bele sikerült csempészni néha nem várt meglepetéseket is. Nagyon sok benne a potenciál, remélem sok-sok évadot meg fog még élni, én imádtam minden egyes percét, annyira hogy legszívesebben megnézném újra az elejétől fogva még egyszer, vagy még többször is.  

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.3 | Rotten Tomatoes: 64% | Metacritic: -
Money Heist: Berlin (season 1 | 2023 -)
Akció, Krimi, Dráma

Rendezte: David Barrocal, Albert Pintó, Geoffrey Cowper
Írta: Esther Martínez Lobato, David Oliva, Álex Pina, David Barrocal, Lorena G. Maldonardo, Luis Garrido
Zene: Frank Montasell, Lucas Peire
Szereplők: Pedro Alonso, Michelle Jenner, Tristán Ulloa, Begona Vargas, Julio Pena, Joel Sanchez, Samantha Siquerios, Julien Paschal, Yuri D. Brown, Martin Aslan, Masi Rodríguez, Rachel Lascar, Najwa Nimri, Itziar Ituno 

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> The Changeling sorozatkritika

>>> The Old Man sorozatkritika

>>> Secret Invasion sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése