10 alap dolog, ami hiányzott az első iPhone-ból

Tech Hírek   |   2024.01.10 - 09:28   |   Írta: L Ferenc   |   18963
10. jan 10 alap dolog, ami hiányzott az első iPhone-ból

Vázoljuk, hogy mely fontos funkciók hiányoztak a 17. születésnapját ünneplő első almás mobilból.

Steve Jobs 17 évvel ezelőtt leplezte le az Apple első mobiltelefonját, az iPhone-t, melyet akkoriban felelőtlen módon sokan elintéztek egy egyszerű legyintéssel, hogy "úgysem lesz belőle semmi". Innen hosszú út vezetett az aktuális almás csúcsmobilig, a 6,7 colos gyönyörű OLED kijelzős, szupergyors A17 Pro chipsetes, ötszörös optikai zoomos iPhone 15 Pro Maxig, melyben kevés hibát lehet találni.

Kevesen emlékeznek már arra, hogy pontosan milyen volt a 2007 januárjában debütált első iPhone, mely bár bizonyos tekintetben egy igencsak jövőbe mutató termék volt, több területen is komoly hiányosságokkal küzdött – főleg mai szemmel nézve. 

Nem lehetett például egyedi háttérképet beállítani rajta, ez a funkció ugyanis csak a 2010-ben debütált iOS 4-ben vált elérhetővé. 

A 3,5 colos kijelzője mindössze 320x480 pixeles felbontású, illetve 165 ppi-s pixelsűrűségű volt, az első Retina kijelzőre pedig egészen 2010-ig kellett várnunk. Az ebben az évben debütált iPhone 4 szintén 3,5 colos érintőképernyője már 640x960 pixeles felbontású, illetve 330 ppi-s pixelsűrűségű volt. 

Ma már szinte alig tudnánk elképzelni az életünket szelfikamera nélkül, az első iPhone kijelzője mellett azonban még nem volt ilyen készség. Az első frontkamera a 2010-es iPhone 4-ben debütált és azóta természetesen folyamatosan velünk van, egyre jobb képminőséggel, egyre több funkcióval.

Szinte hihetetlen, de az első almás készülékkel csak fotózni lehetett, mozgókép rögzítési lehetőség nem volt bennük. A videófelvevőre 2009-ig, az iPhone 3GS megjelenéséig várnunk kellett. 

Ugyancsak érdekes, hogy eleinte nem volt LED segédfény az iPhone-okban, vagyis be kellett érnünk azokkal a letölthető appokkal, melyek a kijelző fehér fényével biztosítottak elemlámpa funkciókat. 

Kevesen emlékeznek már arra, hogy az első iPhone-okkal nem lehetett fotókat küldeni, be kellett érnünk a jó öreg szöveges üzenetekkel. Az MMS támogatás a 2009-es iOS 3-mal debütált az iPhone 3G és iPhone 3GS modelleken. 

A 3G adatátvitel is a távolmaradó funkciók listáját gyarapította, az első iPhone júzereknek be kellett érniük a sokkal lassabb előző generációs mobilnettel. 

Az eredeti iPhone remek alkalmazásokat vonultatott fel, azonban nem létezett hivatalos és egyszerű módja applikációk utólagos telepítésének. Az App Store 2008 júliusában indult világhódító útjára.

A gyári appok között ugyan ott volt a Google Maps, nem kaptunk normál navigációs funkciókat, hiszen nem volt GPS-vevő a készülékben. Integrált GPS elsőként a 2008-as iPhone 3G-be került.

Végül, de nem utolsó sorban Copy/Paste sem volt a fedélzeten, a másol/beilleszt funkció két évvel később, 2009-ben debütált az almás telefonokon. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése