A fiú, aki lenyelte a világegyetemet・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.02.27 - 17:48   |   Írta: Ca$h   |   9003
27. feb A fiú, aki lenyelte a világegyetemet・AppleTV (Netflix)

Egy csodálatos történet az életről és a szeretet erejéről.

Eli Bell (Felix Cameron) élete nem éppen habostorta. Egy világ háta mögötti Ausztrál kisfaluban éli életét bátyjával, anyukájával és mostoha apjával. A bátyja August (Lee Tiger Halley) egészen kicsi fiú kora óta nem beszél, azt mondják átélhetett valami olyan traumát, ami miatt megnémult, édesanyja volt drogfüggő, aki ráadásul éppen egy ex-drogdílerrel kötötte össze életét. Apjuk Robert (Simon Baker) már régen lelépett, most éppen egy munkanélküli alkoholista. Az ember azt gondolná, hogy igazán keményen meg kell azért küzdeniük, hogy bármi szépet találjanak az életben, a valóság viszont ennek pont az ellentéte. Hiába szegények mint a templom egere, hiába élnek borzalmas körülmények között, hiába történt velük ez a rengeteg szörnyű dolog a múltban, ők mégis boldogok. Az anyukájuk egy angyal, aki mindent megtesz azért hogy a gyerekek kedvére tegyen, pótapukájuk egy igazi nagy svindler akinek még a szeme se áll jól, mégis imádja a fiúkat, minden munkát elvállal, hogy elég pénzt hozzon haza a hónap végén. 

Talán egy kicsit túlságosan is sokat, ugyanis a fiúk azt sejtik, hogy újra visszatért a drogbizniszhez, hiszen az elmúlt hetekben mintha kicsit több pénzt keresett volna a szokottnál. A sokat megélt srácok pontosan tudják, hogy az életben semmi sincsen ingyen, ha Lyle (Travis Fimmel) több pénzt keres, annak csak idő kérdése hogy mikor lesz nagyon rossz vége. Sajnos nem kell sokat várni arra, hogy ez a bizonyos dolog megtörténjen. Félelmetes alakok tűnnek fel a semmiből, az éjszaka kellős közepén, elhurcolják Lyle-t és a többiekkel is olyat tesznek, amit sose fognak elfelejteni és ha mindez nem lenne elég, akkor még az anyjukat börtönbe is zárják, olyan dolgok miatt amiket el se követett, amiben teljesen ártatlan volt. Eli és August kettőt pislog és már árvák is lettek, nincs mit tenni, fel kell keresni régóta nem látott apjukat, hogy tőle segítséget kérve megúszhassák az állami gondozás borzalmait.

Trent Daltonnak, az eredeti regény írójának összejött az élet, a Boy Swallows Universe volt élete első regénye, ami pillanatok alatt best-seller lett, több mint egy millió példányt adott el belőle világszerte. Mondjuk teljesen jogos a hirtelen jött siker, ugyanis ez a történet egész egyszerűen fantasztikus. Nagyon nehéz lenne pontosan meghatározni a stílusát, mert családi drámának indul, majd átmegy krimibe, a végére pedig a világ legjobb thrillerjeit is meghazudtolná olyan izgalmassá válik. A karakterek ábrázolása, a mód ahogyan felépíti őket, az út amit bejárnak, egyszerűen csodálatos. Olyan mintha mindez a valóságban is megtörtént volna, mert az események láncolata annyira hihetetlen, hogy ilyet csak a valós élet képes produkálni. Nem sikerült arról információt találnom, hogy mindebből valami valós-e vagy sem, de tény, hogy egészen rendkívüli történet, olyan, amit bizony nem szabad kihagyni. 

A színészek egytől egyik pazarok, a kiskorú Elit alakító Felix Cameront nem nagyon láthattuk eddig még más filmben, ami logikus hiszen nagyon fiatal még, de az alakítása ebben a sorozatban nagyon remélem, hogy meg fogja alapozni a jövőjét, mert nagyon hiteles, annyira átéli a szerepét mintha az események valóban vele történtek volna. Rendkívül erős karakter, a szíve a helyén van, mindig tudja mit kell tenni, soha nem adja fel, vérbeli vezéregyéniség, akit mindenki imád. Ugyanez mondható el a néma bátyjáról is, akinek akkora szíve van, hogy el se tudom képzelni hogy nem robban szét a mellkasa tőle, rendkívül értelmes, néha olyan érzése van az embernek mintha valóban látná a jövőt, ez egy érdekes kis pikantériát ad a sorozatnak, még egy kis fűszer amitől még különlegesebbé válik a mai lélektelen semmilyen felhozatalban. Ahogyan a levegőbe írt mondandója is, amit nekünk vizuálisan is megmutatnak, hogy el tudjuk olvasni, olyan filmes apróságok ezek amik miatt nagyon egyedivé válik a sorozat. Külön kedvenceim voltak még az Arthurt alakító legendás Bryan Brown, aki az eleinte kicsit sablonosnak tűnő, kötelező apapótló modellt hívatott alakítani, mégis sikerült olyan sok eredetiséget és karaktert csempészni a szerepbe, ami miatt felejthetetlenné válik ebben biztos vagyok. Végül pedig személyes nagy kedvencem az ugyancsak legendának számító Simon Baker, aki eddigi karrierje során szuperjóképű sármőröket alakított mindig (A Mentalista például) ebben a szerepben sikerült annyira elmaszkírozni és eltorzítani természetes férfi szépségét, hogy alig ismertem meg, pedig én még egy ezres tömegből hátulról is képes vagyok kiszúrni egy világsztárt. De Simon bizony nagyon le lett pukkantva erre a szerepre, a karaktere meg egyszerűen zseniális. A kicsit agorafóbiás, kicsit alkoholista, kicsit antiszociális apuka, aki eleinte majdnem agyoncsapja rég nem látott kisfiát, később pedig képes lenne akár meg is halni a fiúkért. Briliáns karakter, egyszerre vicces, szánalmas, szerethető, egyszerűen parádés alakítás ez nem vitás. 

De hasonlóan csak szuperlatívuszokban lehet beszélni mindent más szereplőről is, apait anyait beleadtak ebbe a szerepbe ez nem vitás. A sorozatnak adott egy betonbiztos alapot a regény, ami annyira fantasztikus, hogy kb. lehetetlen lett volna elrontani, majd jött Mr. Netflix, lerakott egy végtelen pénzmaggal rendelkező aktatáskát, a készítőknek meg sikerült ebből pár maroknyi pénzt felhasználva, alkotni valami igazán maradandót. Olyat amit nem nagyon szoktunk látni a Netflixen, valami igazán értékeset, ami felet könnyű elsiklani, főleg ilyen furcsa címmel, de szerencsére ha valami ennyire jó az utat tőr magának, idővel mindenkihez eljut az információ és remélhetőleg egyszer minden ember látni fogja, feltölti lelkét az üzenetével és képes lesz kicsit más szemmel nézni a saját életére. Mert bizony mindig van rosszabb, mindig van nehezebb sors, mégis vannak emberek akiken nem fog a gonoszság, nem fog a világ mocska, mert a lelkük annyira tiszta, hogy fényes fákjaként ragyogja be a saját és a körülötte lévők életét is. Ez kérem szépen a fiú, aki lenyelte a világegyetemet ... 

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 86% | Metacritic: 68
Boy Swallows Universe (miniseries | 2024)
Krimi, Dráma, Misztikum

Rendezte: Jocelyn Moorhouse, Kim Mordaunt, Bharat Nalluri
Írta: John Collee, Trent Dalton (regény)
Zene: Johhny Klimek, Gabriel Isaac Mounsey
Szereplők: Simon Baker, Bryan Brown, Phoebe Tonkin, Anthony LaPaglia, Lee Tiger Halley, Sophie Wilde, Travis Fimmel, Christopher James Baker, Toby Schmitz, Rob Carlton, Felix Cameron

Játékidő: 7x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:
 

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> Apple Original filmek 2023

>>> Griselda sorozatkritika

>>> Gen V sorozatkritika

>>> Lessons in Chemistry sorozatkritika


Kommentek megjelenítése