Így dolgozhatsz hatékonyan otthonról a koronavírus járvány ideje alatt

Tippek és trükkök   |   2020.03.15 - 11:16   |   Írta: N Marcell   |   1154
15. márc Így dolgozhatsz hatékonyan otthonról a koronavírus járvány ideje alatt

A fokozódó helyzet miatt rengetegen kényszerülnek home office-ba, most segítünk, hogy az otthon ledolgozott idő produktívabban teljen.

A koronavírus-helyzet eszkalálódása miatt egyre több cég helyezi át dolgozóit home office-ba - ilyenek például az Apple, a Google és a Microsoft is, hogy a legnagyobbakat említsük. Persze a techcégeken kívül más vállalatok is törekszenek a dolgozóik szeparálására a fertőzés megállításának érdekében, így nagyon is releváns kérdés lett az, hogy hogyan lehet a megszokott munkakörnyezetből kiszakítva, otthon elvégezni a feladatokat. Most ebben fogunk segítséget nyújtani: megosztjuk veletek a tippeket, amikkel ti is hatékonyabbak lehettek otthon, hogy figyelemelterelődés és lustulás nélkül birkózhassatok meg a kialakult helyzettel. 

 

Az otthon és a munka elválasztása (amennyire csak lehet)

Az otthoni munka egyik kulcsa, hogy minél jobban el legyen választva a két “környezet” egymástól. Hogyha megengedhető a saját szoba luxusa, akkor egyértelműen egy dolgozószoba kialakítása a legcélravezetőbb, de persze akkor is tehetünk az ügy érdekében, ha nem tudunk egy teljesen elkülönített irodát kialakítani magunknak. Például egy munkára kijelölt asztal használata sokkal nagyobb koncentrációt és produktivitást von maga után, mintha az étkezőasztalnál próbálnánk meg dolgozni, hiszen utóbbi esetben még az esti vacsora elfogyasztásakor is a “munkakörnyezetben” kell tartózkodnunk. Az sem gond, ha a dolgozóasztal kicsi - a hangsúly a szeparáción van. Ehhez hasonlóan az ágyból vagy a hálószobából történő munka sem kifizetődő, hiszen a figyelemeltereléseken kívül az sem jó, hogyha a munka a pihenés helyével asszociálódik. 

Jó megoldás lehet egy spanyolfal használata. Miután vége a munkának, elég elhúzni, és a munkakörnyezet máris teljesen el lett kerítve. 

 

Szociális és fizikai szeparálódás

Az otthon tartózkodás alatt a család gyakran kerülhet abba az illúzióba, hogy az otthonlét miatt a dolgozó tagok is elérhetőek, legyen szó akár házimunka elvégzéséről, akár kikapcsolódásról. Ezt sajnos még az elején tisztázni kell: az otthon dolgozókat munka közben ugyanúgy kell kezelni, mintha az irodában lennének. Egy közös kávézás és 10 perc beszélgetés belefér - a hétvégi lakásfelújítás korai megkezdése viszont már nem!

Ennek persze fordítottan is igaznak kell lennie, nem szabad, hogy a munka a szabadidő felett is átvegye az uralmat. Jó ökölszabály, hogyha a megszokott munkaórákat követjük: időben elkezdjük, de időben be is fejezzük.

 

Rend a lelke mindennek

Ez a szabály szintén kétirányú: nem szabad, hogy a mindennapi élet rendetlensége elterelje a figyelmet a munkáról, de a munkával kapcsolatos tárgyak sem tolakodhatnak bele személyes környezetbe. Mindenképpen ajánljuk egy tiszta, rendezett munkakörnyezet kialakítását, és a munkaeszközök elpakolását a nap végén. Egy nyitott laptop és papírhegy könnyen kizökkenthet az esti relaxációból. 

 

A ruha se legyen akadály

Vannak, akik a melegítő-póló párosra esküsznek, és szerintük a kényelmes viseletben való munka a legjobb dolog a világon. Másoknak azonban még otthon is szükségük van egy kis hivatalosságra, hogy át tudjanak kapcsolni "munka módba". Kísérletezéssel lehet csak kideríteni, mi működik a legjobban, a próbálgatás után azonban meg kell állapodni, és ragaszkodni ahhoz, ami mellett döntöttünk. 

 

A berendezés sem mindegy

Mivel valószínűleg huzamosabb időt kell majd a home office-ban tölteni, így létfontosságú, hogy az a megfelelő eszközök használatával teljen. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy egy ferde, recsegős étkezőasztali széken próbáljuk meg kihúzni az egészet, hiszen azok egy étkezés idejére lettek tervezve, nem egy egész nap munkáéra. Nem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy az alkalmazottak nem irodában dolgoznak, a cég még felelősséggel tartozik értük, így munkahelytől függően érdemes lehet elkérni egy jó irodai széket (vagy az árát). A helyzet remek lehetőség új vizekre evezésre: egy ülőlabda, vagy egy álló asztal kipróbálására. Ki tudja, mi fog beválni. 

 

Az asztal ne legyen börtön

A home office egyik legnagyobb hátránya, hogy semmi sem emlékeztet a megszokott szünetek megtartására, ráadásul nincs közlekedés, menzára vagy meetingre sétálás, és lépcsőzés sem. Bár ez eddig remekül hangozhat, nem szabad elfelejteni, hogy az egész napos asztal felett görnyedés igencsak gajra tudja vágni az ember egészségét, így muszáj egy kis mozgást vinni a napokba. Profi taktika a teaivás: ha rászokunk, akkor kénytelenek leszünk óránként egyszer meglátogatni a konyhát és a mosdót is. Szintén jó ötlet a reggeli/esti mozgás bevezetése, hiszen a közlekedés kiesése miatt csomó idő szabadulhat fel. Az Apple Watch automatikus állásra figyelmeztető funkciója is hasznos lehet a nap folyamán.

Fontos! Az ebédet semmiképp sem a munkakörnyezetben költsétek el (főleg, ha pillangó-mechanizmusos MacBookot használtok)! 

 

A kollégák is élnek még

A home office gyakran izolálja az embert a megszokott munkahelyi szocializációtól, úgyhogy a FaceTime, a Skype vagy a Slack igencsak hasznos tud lenni, ha kapcsolatban akarunk maradni a kollégákkal (ha valaki utálja a munkatársait, arra ez nem vonatkozik, a legjobb tippünk hogy bontson pezsgőt). Ha a csapatnak még nincs chatszobája, itt a remek alkalom létrehozni egyet. 

 

+1: a zajszűrős füles aranyat ér!

Ez magától értetődő: ha otthon van a család, zajonganak a gyerekek, akkor lehetetlen koncentrálni. Egy zajszűrő fülhallgatóval azonban teljesen kizárható a külvilág, így a home office eszközök legértékesebbikévé tud válni. Sajnos nem olcsók, de hosszú távon meg tud térülni az áruk. Személy szerint a Sony WH-1000XM3-at választanám, de egy AirPods Pro is tökéletes lehet. 

 

Zajszűrő fülhallgatóra lenne szükséged? AirPods Pro árak és vásárlás

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése