A koronavírus az okostelefon-piacnak is rendesen betesz

Tech Hírek   |   2020.03.04 - 10:20   |   Írta: L Ferenc   |   1060
04. márc A koronavírus az okostelefon-piacnak is rendesen betesz

Az újfajta vírus miatt idén várhatóan jelentősen visszaesnek az eladások.

A piackutató cégek előrejelzései egészen a közelmúltig arról szóltak, hogy az idei esztendőben várhatóan néhány százalékkal növekedni fognak az okostelefon-piaci eladások. Aztán nemrégiben kitört a világszintű koronavírus-járvány, mely nem várt negatív hatást gyakorolt a szektorra.

A legfrissebb előrejelzések arról szólnak, hogy az idei esztendő első felében várhatóan mintegy 10,6 százalékkal visszaesnek a smartphone eladások. Az első negyedévben nem kevesebb, mint 14,5 százalékos zsugorodással lehet számítani, amit a második negyedévben egy körülbelül 6,9 százalékos visszaesés követhet. 

A visszaesés elsősorban annak következménye, hogy az okostelefonok gyártásával foglalkozó cégek beszállítóinál, illetve a logisztikai cégeknél a koronavírus miatt Kínában igen komoly leállásokra került sor az elmúlt hetekben. Sőt, a kínai okostelefon-piacon az első negyedévben akár 40 százalékkal is visszaeshetnek az eladások.

Amennyiben minden jól megy, akkor a második félévben már rendeződni kezd a helyzet. A harmadik negyedévben globálisan 1,8 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők, és a negyedik negyedévben akár 8 százalékkal is nőhet a globális piac. 

2021-et illetően jelenleg derűlátók a piaci elemzők, akik szerint jövőre mintegy 6 százalékkal több okostelefon kerülhet forgalomba, mint idén. A növekedés értelemszerűen a koronavírus várható lecsengésének köszönhető, valamint annak, hogy 2021-ben minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik majd az 5G kompatibilis telefonok iránt. 

A koronavírus következtében eddig mintegy 92000-en lettek fertőzöttek a világ 77 országában, a halálesetek száma körülbelül 3100. Magyarul a koronavírus halálozási aránya jelenleg 3,4 százalékra tehető, ami jelentősen magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalékos értéke. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése