Hatvannál is több csoportos keresetet nyújtottak be az Apple ellen

Tech Hírek   |   2018.02.26 - 19:44   |   Írta: Máté Gergő   |   2486
26. feb Hatvannál is több csoportos keresetet nyújtottak be az Apple ellen

A következő hónapban kell felelnie az almás vállalatnak az iPhone-ok lassítása miatt.

Az Apple következő nagy jogi vitájára (melyben a régebbi iPhone-ok szándékos lassításával és ezáltal a vásárlókat új készülék vásárlására történő ösztönzésével vádolják) a vállalat kaliforniai központja mellett kerülhet sor. A U.S. Judicial Panel on Multidistrict Litigation nevű bírósági szervezet megállapította, hogy az Apple ellen benyújtott tucatnyi iPhone teljesítményét érintő panaszt ki fogják vizsgálni, akárcsak más államokban.

Egy tervezett meghallgatásra kerül sor március 29-én az atlantai Georgia-ban. Az Apple ellen 59 keresetet nyújtottak be az Egyesült Államok 16 kerületi bíróságában. A teljes létszámhoz hozzátartozik az Edward J. Davila bíró által Kalifornia állam északi körzetében, ahol a bíróság valószínűleg megpróbálja centralizáltan kezelni az egymásba nyúló ügyeket. Emellett az Apple hasonló bírósági ügyekkel néz szembe más országokban is, például az Ontario Superior Court of Justice nevű bírósági szervezettel Kanadában ezen a héten pénteken, ezt bizonyítja a toronto-i Rochon Genova LLP. nevű jogi cég közleménye. A vádakat az Apple saját beismerésére alapozzák: a vállalat az öregedő iPhone-ok szándékos lassítását idézte elő az iOS 10.2.1 rendszertől kezdve, annak érdekében, hogy megóvják az említett készülékek akkumulátorait a váratlan kikapcsolásoktól. Az Apple eredetileg nem említette meg a változást iOS 10.2.1 verzió kiadási megjegyzéseiben, és az egy hónappal később kiadott közleményében még mindig csak homályos "javításokat" közölt, ami a váratlan leállások jelentős csökkenését eredményezte. Az almás vállalat csak akkor fedte fel a "javításokat", amikor a Primate Labs alapítója, John Poole alacsonyabb teszteredményeket kezdett el tapasztalni iPhone 6s és iPhone 7 készülékeken az iOS 10.2.1-es és 11.2-es verziójával. Az Apple elnézést kért a kommunikációs késlekedésért még decemberben és elkezdte megtéríteni az iPhone 6 és az újabb készülékek akkumulátorainak cseréjét (ezt 2018 végéig vállalták). 

"Elsősorban és legfőképpen: mi soha nem tettünk és soha nem fogunk olyat tenni, amivel csökkentenénk az Apple termékek élettartamát, vagy amivel csökkentenénk a felhasználói élményt annak érdekében, hogy a felhasználókat új termék megvásárlására ösztönözzük. Célunk mindig is az volt, hogy olyan termékeket alkossunk, amelyeket az ügyfeleink szeretnek és hogy az iPhone is olyan sokáig legyen fontos része a termékeinknek, amíg az lehetséges."

Fontos tudni, hogy az Apple nem állandóan vagy átmenetileg lassítja az iPhone készülékeket. A helyzet ennél árnyaltabb: még az érintett iPhone-ok esetében is csak szakaszosan következik be és csak is akkor, ha a készülék éppen számításigényes feladatot végez.

Forrás: AppleRider / MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése