Az Apple egy év használat után szándékosan lelassítja az iPhone-okat

Tech Hírek   |   2017.12.26 - 10:00   |   Írta: Máté Gergő   |   21985
26. dec Az Apple egy év használat után szándékosan lelassítja az iPhone-okat

Sokszor hallhattunk már erről a teóriáról. Valóban szándékosan lassítja készülékeit az almás vállalat?

Manapság rengeteg összeesküvés elmélet kering az interneten és nehezen hihető, hogy az Apple direkt lassítaná az iPhone-okat. Azonban most beigazolódott, hogy az almás vállalat ténylegesen terheli az egyéves használatot elért készülékeket, méghozzá annak érdekében, hogy az okostelefonok akkumulátora kisebb eséllyel hibásodjon meg, illetve vezessen olyan hibához, amely a lecsökkent akkumulátor élettartammal hozható összefüggésbe. Ezt elsőként a Geekbench fejlesztője, John Poole leplezte le, az Apple pedig elismerte.

Akad persze racionális magyarázat arra, hogy az Apple miért tesz ilyet. A lítium-ionos akkumulátorok rossz tulajdonsága, hogy az idő múlásával egyre kevesebb és kevesebb energiát képesek tárolni. Ráadásul ez fokozottan igaz egy olyan eszközre, melyet a hét minden napján szinte folyamatosan használunk. Összességében nem rossz ötlet, hogy az Apple korlátozza a régebbi iPhone-ok sebességét azáltal, hogy nem tolja el túlságosan a dolgokat egy lemerült akkumulátoron. Ez sokat segít abban, hogy elkerüljük a véletlenszerű leállásokat és hozzájárul az akkumulátorok élettartamának megnöveléséhez.

Mindez azonban felvet egy hatalmas problémát: a 700-1.000 dolláros iPhone készülékek így csupán egyetlen évig képesek a csúcsteljesítményüket nyújtani. Ez pedig elfogadhatatlan.

Érthető, hogy az akkumulátorok hibakezelésének egyik lehetséges módja az okostelefonok lassítása. Viszont ennél joggal várhatnánk komolyabb megoldásokat az Apple-től. Például a nagyobb kapacitású akkumulátorok bevezetésével orvosolható lenne ez a probléma anélkül, hogy az iPhone-ok teljesítményével kéne trükközniük.

De az Apple igazán megkönnyíthetné az akkumulátorok cseréjét is. Jelen helyzetben az iPhone akkumulátorának a cseréje egyben azt is jelenti, hogy a készülék az eredeti teljesítményére áll vissza, és ezt az emberekben is tudatosítaniuk kéne. Az almás vállalat 79 dollárért cserél akkumulátort (Magyar ár 27.900Ft), viszont ez azzal jár, hogy ott kell hagynunk a készülékünket egy Apple store-ban vagy hivatalos Apple szervizben, ám fontos tény, hogy ebben az esetben jó néhány napra mobil nélkül maradunk.

Az Apple bevallása szerint az előző évben kezdődött ez a korlátozás, tehát az iPhone 6-ot, iPhone 6S-t, az SE-t és az iPhone 7-et érinti; régebbi mobilok érintettségéről nincs tudomásunk. Arról sincs információnk, hogy más gyártók követnék-e ezt a gyakorlatot. Őszintén szólva nem lepődnénk meg, hiszen hasonló processzorokkal és akkumulátorokkal dolgoznak. 

A nagy összeesküvés elmélet, mely szerint az Apple minden újonnan kiadott iPhone után lassítani kezdi a készülékeit tehát részben igaz. Lényeges, hogy az almás vállalat jó magyarázattal szolgálat erre: az iPhone-ok akkumulátorának megóvása miatt van erre a lassításra szükség.

Az Apple nyilatkozata

A TechCrunch megkeresésére az Apple az alábbi nyilatkozatot tette:

A célunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a vásárlóink számára, beleértve az általános teljesítményt és a készülékhasználat időtartamának meghosszabbítását is. A lítium-ion technológiájú akkumulátorok egyre kevésbé képesek kiszolgálni a felugró fogyasztást túl hideg környezetben, illetve a cella elöregedésével, ami azt eredményezheti, hogy a készülék váratlanul kikapcsol, hogy megvédje az elektronikai alkatrészeket.

Előző évben az iPhone 6, az iPhone 6s és az iPhone SE esetén egy olyan funkcióval láttuk el az iOS-t, ami mintegy elsimítja ezeket a kiugrásokat abban az esetben, ha anélkül a készülék váratlanul kikapcsolna ilyen körülmények között. Ezt a funkciót az iOS 11.2-ben kiterjesztettük az iPhone 7-re is, és a jövőben a további modellek is támogatni fogják.

Mivel az iPhone-okban már ígyis van egy alacsony energiafogyasztású (low-power) mód, így az említett teljesítménycsökkentő és akkumulátor óvó funkció be/ki kapcsolását talán érdemes lenne a felhasználókra bízni. Esetleg azt is megfontolhatnák, hogy az örökös karcsúsítás helyett egy kevésbé keskeny, de nagyobb kapacitású akkumulátorral ellátott iPhone-t dobjanak piacra.

Forrás: AppleRider.com / TechCrunch

Kapcsolódó cikkek: 

iPhone árak és vásárlás a hasznaltAlma-n


Kommentek megjelenítése