Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 4. rész

Apple Hírek   |   2024.05.16 - 11:56   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5802
16. máj Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 4. rész

Minden, amit az Apple évek óta pedzegetett csúcsgépéről tudni lehet.

Ez a cikk egy többrészes cikksorozatunk záró része, így ha még nem tetted, akkor azt tanácsoljuk, hogy ide kattintva az első részek elolvasásával kezdd.

 

CPU és GPU

A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman még 2022 januárjában számolt be arról, hogy az iMac Pro "a MacBook Pro belsejében lévő M1 Pro és M1 Max processzorokhoz hasonló chipeket" tartalmaz majd. Ez a pletyka még a Mac Studio megjelenése előtt jelent meg, amely valóban M1 Pro és M1 Max lapkákkal érkezett, így valószínűnek tűnik, hogy Gurman forrása erre a gépre utalt.

Mivel az M4-es chip széria is már a piacon van, némi képet kaphatunk arról, hogy mit várhatunk egy nagyobb iMac-től. Ez az M3 Pro-t tartalmazhatná, amely 11 vagy 12 magos CPU-t és 14 vagy 18 magos GPU-t kínál.

Ez az iMac csak az M3 Pro-t fogja kínálni, vagy az M3 Max-ot is? Ez nem világos, de a várakozások szerint az Apple úgy fogja megkülönböztetni a Mac Studio és a Mac Pro modelleket az iMac Pro-tól, hogy csak az M3 Pro-t kínálja majd az adott modellhez, ahogyan a Mac mini esetében is teszi. Az M3 Max 14 vagy 16 magos CPU-t és 30 vagy 40 magos GPU-t kínál.

2024 áprilisában Gurman arról számolt be, hogy az M4 chip bevezetése "iMacsokat" érint, és az "iMacsok" alatt arra utalhat, hogy az Apple egy M4-es 24 hüvelykes iMac-en, és egy nagyobb (32 hüvelykes) iMac-en dolgozik, mondjuk egy M4 Pro-val. Gurman nem ad részleteket, így ez egyelőre csak feltételezés.

 

RAM

Az M3 Pro akár 36 GB egységesített memóriát is támogathat (32 GB-ról felfelé), míg az M3 Max akár 128 GB egységesített memóriát is. Feltehetőleg a magas teljesítményű M4 szériájú chipek is hasonló specifikációkkal érkezhetnek majd. A 27 hüvelykes iMac valóban támogatta az akár 128 GB RAM-ot, így ez az egyik oka annak, hogy az új iMac Pro támogathatja majd az M4 Pro vagy Max chipeket.

Az M3 Pro alapfelszereltségként 18GB Unified Memory-val, az M3 Max pedig 36GB Unified Memory-val érkezik alapfelszereltségként (korábban 32GB). A többi konfiguráció 48 GB, 64 GB, 96 GB és 128 GB. Ezekkel kapcsolatban szintén hasonlóra számítunk az M4 Pro esetében is.

Az Apple RAM-jának egyik korlátja, hogy nem lesz a felhasználó által bővíthető. A 27 hüvelykes iMacnek voltak olyan RAM-helyei, amelyekhez a felhasználó hozzáférhetett. Az Apple szilícium RAM - helyesebben Unified Memory - az SoC-be van beépítve, így nem bővíthető a felhasználó által.

 

Tárhely

Egy 2021 októberi tweet az időközben visszavonult "Dylan" fiókból azt sugallta, hogy az új iMac (Pro) alapfelszereltségében 512 GB tárhely lesz.

Ez előrelépés lenne a belépőszintű 27 hüvelykes iMac által a nyugdíjazása előtt kínált 256 GB-hoz képest. Ez követné a 16 hüvelykes MacBook Pro mintáját, amely 512 GB-os és 1 TB-os opciókkal rendelkezik az alapfelszereltségű gépekhez (és 8 TB-os maximumig több opcionális mérettel rendelhető).

Az is remélhető, hogy a 256 GB-os SSD kihagyása a kínálatból előnyös lesz, mert a 256 GB-os SSD-t lassabbnak látták.

 

Portok és bővítés

A 24 hüvelykes iMac két USB 3 porttal, két Thunderbolt 4 porttal és egy fejhallgató-csatlakozóval rendelkezik. Miután az Apple piacra dobta a MacBook Prót HDMI-vel és SDXC-kártyacsatlakozóval, a pletykák szerint az iMac is követni fogja ezt a példát. A vékony burkolat problémát jelenthet, de az Apple ezt a problémát a 24 hüvelykes modellnél úgy oldotta meg, hogy a fejhallgató-csatlakozót az oldalra helyezte. Az Apple az SD-nyílást is hasonlóan helyezhetné el, hogy ne legyen vastagabb az iMac.

A Thunderbolt 5 már a láthatáron van, így lehet, hogy ebben a Pro iMacben is láthatjuk majd. A Thunderbolt 5 kétszeres sávszélességet kínál 80 Gbps sebességgel.

A belépőszintű 24 hüvelykes iMac kivételével az Apple az ethernet-portot a hálózati adapter téglájába helyezte. Valószínűleg ugyanezt a hálózati adaptert használják majd a nagyobb iMac esetében is.

iMac Pro 27/32 hüvelykes: Egyéb jellemzők A 24 hüvelykes iMac továbbfejlesztett FaceTime-kamerával rendelkezik, amely az M1 ISP-jét használja a jobb képminőség érdekében. Ugyanez a FaceTime kamera implementáció várható a nagyobb iMac Pro esetében is.

Szeretnénk, ha a kamera támogatná a Face ID-t is. A macOS Big Surben True Depth utalásokat láttunk, amelyek arra utalnak, hogy az Apple ezt is megvizsgálta. Azonban még nem érkezett olyan Mac, amely támogatta volna a Face ID-t. Ha nincs Face ID, akkor az új iMac a billentyűzetbe épített Touch ID-t kap, ezt a 24 hüvelykes iMac és a Touch ID billentyűzetek kínálják.

 

Ár

Ami az árat illeti, az valószínűleg a 27 hüvelykes iMac árazásához fog igazodni, amely 1799 dollárról indult, mivel az Apple a 21,5 hüvelykes iMachez hasonló árazást tartott meg, amikor a 24 hüvelykes modellt elindította. Az is elképzelhető, hogy az ár egy kicsit magasabb lesz, talán 2000 dollár felett kezdődik majd, ami inkább összhangban lenne az Apple magasabb árú MacBook Pro modelljének áremelésével.

Az Egyesült Államokon kívül pedig valószínű,hogy a szokásos módon drágábbak lesznek a termékek, azaz Magyarországon valószínűleg valahol 800.000 és 900.000 forint közt alakul majd a termékek ára..

Forrás: Macworld

Kapcsolódó tartalmak




Kommentek megjelenítése