Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 1. rész

Almás Pletykák   |   2024.05.13 - 09:20   |   Írta: Hidasi Ákos   |   48806
13. máj Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 1. rész

Minden, amit az Apple évek óta pedzegetett csúcsgépéről tudni lehet.

Az Apple már jó ideje nem gyárt nagyobb képernyővel rendelkező iMac-et, de lehet, hogy az almás vállalaz újabban tervezi a nagyobb modell feltámasztását? A következőket hallottuk.

2022 márciusa előtt az Apple kétféle méretben forgalmazta iMac asztali számítógépét. A kisebb képernyős modell kevésbé erős processzora miatt inkább otthoni felhasználóknak volt alkalmas, míg a nagyobb, 27 hüvelykes modell nagyobb sebességgel, magasabb szintű funkciókkal és nagy felbontású kijelzővel  magasabb rendszerigénnyel rendelkező felhasználóknak volt szánva.

Amikor az Apple 2021-ben bemutatta a 24 hüvelykes iMacet színes újratervezéssel és M1 chippel, ez volt a vég kezdete a csúcskategóriás változat számára. Az Apple először az iMac Pro-t szüntette meg, majd egy évvel később, 2022 márciusában bemutatta a Mac Studio-t a 27 hüvelykes Studio kijelzővel, és ezzel egy időben megszüntette a 27 hüvelykes iMac-et.

De a történet itt még nem ért véget. A nagyobb kijelzőjű iMac nyugdíjazása óta ugyanis olyan pletykák keringenek, hogy az Apple tervezi az iMac Pro új verziójának bevezetését, amely egyben a 27 hüvelykes iMac visszatérését is jelentené - bár lehet, hogy még nagyobb, talán 32 hüvelykes képernyővel! Ebben a cikksorozatban értékeljük azokat a híreket, amelyek szerint az Apple egy vadonatúj iMac Pro-val éleszthetné újra a régi márkát, illetve azt is összeszedjük, hogy amennyiben várható ilyen készülék, úgy milyen spcifikációkra és funkciókra számíthatunk. Olvass tovább, hogy megtudd, mikor kerülhet piacra, és milyen funkciókat kínálhat az Apple nagyobb iMac-je.

Szükség van egyáltalán új iMac Pro-ra, most, hogy megérkezett a Mac Studio? Szerintünk mindig is lesz hely egy nagy képernyővel felszerelt profi asztali számítógépnek. Egyszerűen a jelenlegi felhozatal minden erőssége ellenére is úgy érezzük, hogy van helye egy ilyen készüléknek. Valószínűleg több felhasználó igényeit elégítené ki, mint az Apple legújabb nagy dobása, a Vision Pro.

Miután az Apple egy október 30-i eseményen frissítette az iMacet, hamarosan várható vajon az új iMac? 

Bár tény, hogy az Apple már egy ideje bemutatta az M3, M3 Pro és M3 Max chipeket, azonban az új M4-es chipek bemutatása minden bizonnyal azt jelenti, hogy már egészen biztosan nem láthatunk egy új iMac Pro-t M3 Pro chippel. Ennek felel meg Mark Gurman, a Bloomberg munkatársának véleménye is, ami szerint ez az iMac csak 2024-ben vagy 2025-ben várható.

A Bloomberg-es Mark Gurman legfrissebb jelentése szerint az M4-es iMac-frissítések lehetségesek, de nem tér ki arra, hogy készül-e nagyobb iMac M4-es sorozatú chippel.

 

Jön egy új, 27 (vagy 32) colos iMac Pro?

Évek óta keringenek a pletykák arról, hogy az Apple felélesztené az iMac Pro-t. Még 2021 októberében, egy ma már nem online elérhető tweetben Dylan, az Apple nyugdíjas kiszivárogtatója jóslatokat tett egy iMac Próval kapcsolatban. Nyilvánvaló, hogy Dylan tévedett jóslatának időzítésével kapcsolatban, de még ha őt nem is vesszük figyelembe, mások is azt állították, hogy az Apple egy új iMac Pro-n dolgozik.

Ming-Chi Kuo elemző még 2022 márciusában tett jóslatokat egy új iMac Pro-ról. Azt sugallva, hogy az Apple 2023-ban szállít majd iMac Pro-t. Ez a jóslat azonban éppen azelőtt született, hogy az Apple bevezette volna a Mac Studio-t, és kivette volna a 27 hüvelykes iMacet a kínálatból.

Kuo hallgatott az új iMacről, egészen 2023. október 18-ig, amikor is azt tweetelte, hogy 2025-ben érkezhet egy 32 hüvelykes iMac.

Nem csak Kuo lát egy nagyobb iMacet az Apple jövőjében. A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman 2022 áprilisában (a Mac Studio bemutatása után) azt írta: "Azoknak, akik kérdezik, még mindig úgy gondolom, hogy jön egy iMac Pro. Csak nem mostanában lesz".

2023 júniusában Gurman egy hétvégi hírlevélben ismét megemlítette a nagyobb iMacet. Azt állította, hogy az Apple "korai munkálatokat folytat egy 30 hüvelyk feletti képernyővel rendelkező iMac-en is".

Aztán 2023 októberének vége felé Gurman azt írta, hogy a nagyobb iMacet, bár egy ideje "költséggondok miatt" "befagyasztották", soha nem "törölték". "Ez a nagyobb modell továbbra is készen áll arra, hogy a 24 hüvelykes modell után következzen, és vagy 2024 végén vagy 2025-ben érkezik" - írta október 22-i hírlevelében.

Bizonyíték van arra, hogy a fejlesztés még a prototípus stádiumban is volt, mielőtt felfüggesztették volna: 2022 júliusában a Macrumorson egy jelentés, amely egy forrás által egy fórumtaggal megosztott információkon alapult - így annak pontosságáért nem tudunk kezeskedni -, azt sugallta, hogy "az Apple legalább három nagyobb iMac modell prototípusát készítette el 2021-ben Apple szilíciumchipekkel".

Ha ezek a hírek igazak, az Apple egy ideje már dolgozik a 27 hüvelykes iMac (és iMac Pro) leváltásán, de még semmi sem valósult meg. Úgy tűnik, hogy nehézségek vezetnek a késésekhez. 2022 decemberében Gurman jelezte, hogy az iMac Pro késik, és (az új Mac Pro-hoz hasonlóan) a magas fejlesztési költségeket és a chipek tervezésének nehézségeit jelölte meg a késés okaként. A 2023-as év első hírlevelében Gurman azt is írta, hogy az iMac Pro "fel- és lekerült az Apple útitervéről", és hogy "ezen a ponton meglepődnék, ha 2023-ban megérkezne".

2024 áprilisában Gurman arról számolt be, hogy az M4 bevezetése "iMacsokat" érint, és az "iMacsok" alatt azokat a különböző konfigurációkat érthette, amelyek az alap M-sorozatú chip körül forognak, amelyet az Apple az all-in-one gépekbe tesz. Konkrétumokkal nem szolgál. A sorok között olvasva talán az "iMacs" azt jelenti, hogy az Apple dolgozik egy 24 hüvelykes M4-es iMac-en, és egy nagyobb (32 hüvelykes?) iMac-en, mondjuk egy M4 Pro-val.

Ez a cikk egy többrészes cikksorozatunk első része. Ide kattintva érheted el a következő részét.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése