Mekkora a világ legnagyobb kamerája és mire képes?

Tech Hírek   |   2024.05.13 - 10:02   |   Írta: Hidasi Ákos   |   32811
13. máj Mekkora a világ legnagyobb kamerája és mire képes?

Te is meg fogsz lepődni, hogy milyen erős a világ legnagyobb kamerája.

Néha elgondolkozok egy-egy hétköznapi tárgy legextrémebb változatain. Például valahol a világon létezik egy reflektor vagy lámpa, ami a legerősebb ember-alkotta fényforrásnak számít. Ehhez hasonlóan valamikor elkészítették a vliág legnagyobb pizzáját is valamikor. A mai cikkünk szempontjából közvetlenül is érdekes tény pedig, hogy valahol a világon létezik egy fényképezőgép, ami nagyobb, erősebb és hatékonyabb minden más fényképezőgépnél. De vajon hol létezik? Mennyire erős? Mire használják?

Fényképek

A fényképezőgépek mint olyanok, mindent egybevéve nem is olyan régi találmányok. Korai változatai ugyan már a 18-19. században is léteztek a ma már olyan jól ismert gépeknek, azonban az első valódi digitális kamera feltalálására és bemutatására egészen az 1990-es évekig kellett várni. Az elmúlt kb. 30 évben viszont felrobbant ez a technológiai ágazat is. Sok más területhez képest ez is exponenciális fejlődésnek indult, és ma már a mobiljaink kamerái is olyan jó minőségű képeket tudnak mind hardveresen, mind szoftveresen készíteni, amikhez néhány évvel ezelőtt még drága és bonyolult felszerelés, és természetesen komoly szakértelem kellett.

Ezen a ponton merült fel bennem a kérdés: ha néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy a telefonjaink kameráival ilyen jó minőségű képeket készítsünk, akkor vajon mennyivel elképzelhetetlenebb a világ legnagyobb és legerősebb kamerája…?

Nos, erről a monstrumról van szó.

 

 

És ez az, amit a világ legnagyobb és legjobb digitális fényképezőgépe 3,2 gigapixeles (3200 megapixeles) felbontásban fog ábrázolni:

 

 

Technikailag ez a kamera nem csak egy kamera, hanem egy óriási távcső is. Méghozzá a világ egyik legfontosabb új távcsövável - amely még idén "első fényt" fog kapni - egybeépítve készül majd el, az emberiség pedig hamarosan megkapja az eddigi legnagyobb teljesítményű kameráját.

A korábban Large Synoptic Survey Telescope néven ismert Rubin Obszervatórium a híres Gemini South távcső mellett épült a chilei Elqui-völgyben található Cerro Pachón hegygerincen.

 

Csillagászati film

A csillagászat számára valaha épített legnagyobb kamera, a 3,2 gigapixeles Legacy Survey of Space and Time CCD-kamera minden éjszaka 1000 alkalommal fogja megörökíteni a déli félteke feletti éjszakai égboltot hat hullámhosszon, az ultraibolyától a közeli infravörösig, összesen 15 terabájt mennyiségben. Ezt egy évtizeden át fogja tenni, lényegében egy 3D-s csillagászati filmet hozva létre, amely valós idejű égi eseményekre figyelmezteti a csillagászokat. Körülbelül két másodperc alatt képes felvételt készíteni, és 90 másodperc alatt képes szűrőt cserélni.

A készüléket az Energiaügyi Minisztérium SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratóriuma építette a kaliforniai Menlo Parkban.

"Hamarosan megkezdjük minden idők legnagyobb filmjének és az éjszakai égbolt valaha összeállított leginformatívabb térképének elkészítését" - mondta Željko Ivezić, a Rubin Obszervatórium építésének igazgatója és a Washingtoni Egyetem professzora.

Egyesek szerint a Rubin Obszervatórium százezer szupernóvát fog találni a legújabb készülékkel.

 

Tranziens események

Azt remélik, hogy az éjszakai égbolt változásainak kivételes részletességgel történő rögzítésével a csillagászok olyan átmeneti eseményeket találnak majd, mint a szupernóvák, és sokkal többet tudhatnak meg a sötét anyagról és a sötét energiáról. Valószínűleg a 300 méternél nagyobb földközeli objektumok, például aszteroidák 90%-át is katalogizálni fogják - és kiszámítják, hogy veszélyt jelentenek-e a Földre. A Kuiper-övben - a külső Naprendszer távoli régiójában, a Neptunusz pályáján túl - 10 000 primitív objektumot is meg fognak tudni találni és figyelni az új kamerával.

A kamera előtt álló 6,5 méteres optikai távcső hetente fogja felmérni a látható égboltot a jelenleginél sokkal halványabb szinten. A kamera akkora, mint egy kisautó, lencséje nagyjából egy méter széles, és 3000 kilogramm (három tonna) súlyú. A kamera 301 egyedi, speciális tervezésű CCD-érzékelővel rendelkezik, amelyek pixelei mindössze 10 mikron szélesek.

 

Mennyire erős?

"Olyan részletesek a képei, hogy egy golflabdát is fel tud venni körülbelül 15 mérföld távolságból, miközben az égboltnak a teliholdnál hétszer szélesebb területét fedi le" - mondta Aaron Roodman, az SLAC professzora, a Rubin Obszervatórium igazgatóhelyettese és a kamera program vezetője. "Ezek a csillagok és galaxisok milliárdjait tartalmazó képek segítenek majd megfejteni az univerzum titkait".

Forrás: BBC

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése