Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 2. rész

Almás Pletykák   |   2024.05.14 - 11:48   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8863
14. máj  Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 2. rész

Minden, amit az Apple évek óta pedzegetett csúcsgépéről tudni lehet.

Az Apple már jó ideje nem gyárt nagyobb képernyővel rendelkező iMac-et, de lehet, hogy az almás vállalaz újabban tervezi a nagyobb modell feltámasztását? A következőket hallottuk.

2022 márciusa előtt az Apple kétféle méretben forgalmazta iMac asztali számítógépét. A kisebb képernyős modell kevésbé erős processzora miatt inkább otthoni felhasználóknak volt alkalmas, míg a nagyobb, 27 hüvelykes modell nagyobb sebességgel, magasabb szintű funkciókkal és nagy felbontású kijelzővel  magasabb rendszerigénnyel rendelkező felhasználóknak volt szánva.

Amikor az Apple 2021-ben bemutatta a 24 hüvelykes iMacet színes újratervezéssel és M1 chippel, ez volt a vég kezdete a csúcskategóriás változat számára. Az Apple először az iMac Pro-t szüntette meg, majd egy évvel később, 2022 márciusában bemutatta a Mac Studio-t a 27 hüvelykes Studio kijelzővel, és ezzel egy időben megszüntette a 27 hüvelykes iMac-et.

De a történet itt még nem ért véget. A nagyobb kijelzőjű iMac nyugdíjazása óta ugyanis olyan pletykák keringenek, hogy az Apple tervezi az iMac Pro új verziójának bevezetését, amely egyben a 27 hüvelykes iMac visszatérését is jelentené - bár lehet, hogy még nagyobb, talán 32 hüvelykes képernyővel! Ebben a cikksorozatban értékeljük azokat a híreket, amelyek szerint az Apple egy vadonatúj iMac Pro-val éleszthetné újra a régi márkát, illetve azt is összeszedjük, hogy amennyiben várható ilyen készülék, úgy milyen spcifikációkra és funkciókra számíthatunk. Olvass tovább, hogy megtudd, mikor kerülhet piacra, és milyen funkciókat kínálhat az Apple nagyobb iMac-je.

Ez a cikkünk egy többrészes cikksorozat második része, így ha még nem tetted, azt tanácsoljuk, hogy először az első cikk elolvasásával kezdd.

iMac Pro: Megjelenési dátum

Mark Gurman, Bloomberg szerint 2024 vagy 2025.
Amikor Gurman júliusban a nagy iMacre utalt, azt állította, hogy a 32-hüvelykes iMac a fejlesztés korai tesztelési fázisába lépett, és legkorábban 2024 végén kerülhet piacra, bár az is lehet, hogy 2025-ig kell várnunk. Október 22-i hírlevelében Gurman megismételte ezt, és azt írta: "Ez a nagyobb modell továbbra is a 24 hüvelykes után következik, és vagy 2024 végén, vagy 2025-ben érkezik".

Kuo október 2023-as tweetje szintén azt jelezte, hogy 2025-ig várnunk kell.

Mielőtt ez az új, nagyobb képernyővel ellátott iMac megjelenik, az Apple várhatóan egy M3-as iMacet dob piacra, talán 2023 végén vagy 2024 elején.

Ha az új 27 hüvelykes (vagy nagyobb) iMac 2025-ben érkezik, az három évvel azután lesz, hogy az ennek megfelelő modell megszűnt. Ez egy hosszú szünet.

 

iMac Pro 27/32: Dizájn és színek

Egy 2021. július 31-i hírlevélben Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa azt sugallta, hogy az új iMac Pro "a jelenlegi M1 iMachez hasonló kialakítású" lesz.

Értelemszerűen az iMac Pro a 24 hüvelykes iMac-től kölcsönöz majd némi dizájn-ihletet. Az Apple a 24 hüvelykes iMacet többféle színválasztékban kínálja, de arról még nem érkeztek jelentések, hogy az Apple milyen színválasztékot fog használni az iMac Pro esetében. A fogyasztói és a profi szint közötti különbségtétel érdekében az Apple dönthet a különböző színválaszték mellett, mint az iPhone Pro esetében, vagy maradhat a hagyományos ezüstnél, mint a 27 hüvelykes iMac esetében, illetve a Space Gray-nél, mint a kifutott iMac Pro esetében.

Egy másik különbség, amit a nagyobb iMac esetében láthatunk, a képernyő körüli fehér szegély helyett sötét keretek. Lehet, hogy a 14 és 16 colos MacBook Prókhoz hasonlóan itt is lesz egy bevágás. Ez lehetővé teheti az Apple számára, hogy meghosszabbítsa a képernyő magasságát, ahogyan ezekkel a modellekkel tette. Azt is szeretnénk, ha az iMac Pro elveszítené az "állát". Az iMac és a Studio Display szétszedése, valamint az Apple szilícium alacsony energia- és hőigénye alapján az áll nélküli iMac Pro lehetséges lenne.

 

iMac Pro 27/32 hüvelyk: Kijelzőméret

Ross Young kijelzőelemző és mások azt állították, hogy az iMac Pro 27 hüvelykes kijelzővel rendelkezik majd, ugyanúgy, mint az előd, amiben bevallottan csalódtunk. Azonban 2023 júniusában Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa jelezte, hogy olyan információk birtokában van, amelyek arra utalnak, hogy az Apple 30 hüvelyknél nagyobb képernyővel rendelkező iMacet fejleszt. Néhány héttel később aztán tovább részletezte, hogy állítólag egy óriási, 32 hüvelykes iMac tesztelése van folyamatban. Október 2023-ban megismételte, hogy az új iMac Pro "32 hüvelykes kijelzővel fog rendelkezni, így ez lesz a legnagyobb iMac az Apple történetében". Jelenleg a 32 hüvelykes Pro Display XDR az Apple legnagyobb kijelzője.

Kuo egyetért azzal, hogy ez az új, nagyobb iMac 32 hüvelykes kijelzővel rendelkezhet, ahogyan az októberi tweetjében is olvasható. Sem Kuo, sem Gurman nem tér ki a képernyő specifikációira, de feltehetően ProMotion és XDR (Extreme Dynamic Range) kijelzővel rendelkezik majd.

Egy nagyobb kijelző minden bizonnyal vonzóbbá tenné az iMac Prót a potenciális vásárlók számára. A 24 hüvelykes iMac mellett a 4,5K kijelzővel (4 480 x 2 520 pixel) a 27 hüvelykes iMac csak valamivel tűnik impozánsabbnak az 5K kijelzővel (5 120 x 2 880 pixel). De nem csak a 24 hüvelykes iMachez hasonlítják majd az iMac Pro-t. A 27 hüvelykes képernyő sok 30 hüvelyknél nagyobb, modern kijelzővel (köztük a 32 hüvelykes, 6K-s Apple Pro Display XDR kijelzővel) sem áll különösebben kedvezően. Mi szívesen látnánk egy 32 hüvelykes kijelzőt az új iMac Prón.

A cikksorozatunk következő részét ide kattintva érheted el.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése