Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 3. rész

Almás Pletykák   |   2024.05.15 - 20:46   |   Írta: Hidasi Ákos   |   10917
15. máj Jön a 32 hüvelykes iMac Pro? - 3. rész

Minden, amit az Apple évek óta pedzegetett csúcsgépéről tudni lehet.

Az Apple már jó ideje nem gyárt nagyobb képernyővel rendelkező iMac-et, de lehet, hogy az almás vállalaz újabban tervezi a nagyobb modell feltámasztását? A következőket hallottuk.

2022 márciusa előtt az Apple kétféle méretben forgalmazta iMac asztali számítógépét. A kisebb képernyős modell kevésbé erős processzora miatt inkább otthoni felhasználóknak volt alkalmas, míg a nagyobb, 27 hüvelykes modell nagyobb sebességgel, magasabb szintű funkciókkal és nagy felbontású kijelzővel  magasabb rendszerigénnyel rendelkező felhasználóknak volt szánva.

Amikor az Apple 2021-ben bemutatta a 24 hüvelykes iMacet színes újratervezéssel és M1 chippel, ez volt a vég kezdete a csúcskategóriás változat számára. Az Apple először az iMac Pro-t szüntette meg, majd egy évvel később, 2022 márciusában bemutatta a Mac Studio-t a 27 hüvelykes Studio kijelzővel, és ezzel egy időben megszüntette a 27 hüvelykes iMac-et.

De a történet itt még nem ért véget. A nagyobb kijelzőjű iMac nyugdíjazása óta ugyanis olyan pletykák keringenek, hogy az Apple tervezi az iMac Pro új verziójának bevezetését, amely egyben a 27 hüvelykes iMac visszatérését is jelentené - bár lehet, hogy még nagyobb, talán 32 hüvelykes képernyővel! Ebben a cikksorozatban értékeljük azokat a híreket, amelyek szerint az Apple egy vadonatúj iMac Pro-val éleszthetné újra a régi márkát, illetve azt is összeszedjük, hogy amennyiben várható ilyen készülék, úgy milyen spcifikációkra és funkciókra számíthatunk. Olvass tovább, hogy megtudd, mikor kerülhet piacra, és milyen funkciókat kínálhat az Apple nagyobb iMac-je.

Ez a cikkünk egy többrészes cikksorozat harmadik része, így ha még nem tetted, azt tanácsoljuk, hogy először az első cikk elolvasásával kezdd.

 

Képernyőméret

Gurman korábban azt jósolta, hogy a 27 hüvelykes iMac kijelzőmérete a 24 hüvelykes iMachez hasonló mértékben növekedhet: "Abszolút még mindig úgy gondolom, hogy egy nagyobb, újratervezett iMac, amely leváltja az Intel 27 hüvelykes modelljeit, úton van. Az Apple a kisebbik modell képernyőméretének 21,5 hüvelykről 24 hüvelykre történő növelése arra utal, hogy a 27 hüvelykes modell is méretnövekedést láthat" - írta 2021 júliusában.

A nagyobb kijelző az iMac méretének jelentős növelése nélkül is lehetséges lenne. A 27 hüvelykes iMac 25,6 hüvelyk széles, 20,3 hüvelyk magas és 8 hüvelyk mély volt, és az Apple új kialakítása segít abban, hogy a 24 hüvelykes iMac kisebb legyen még a 21,5 hüvelykes iMacnél is, amelyet leváltott (21,5 hüvelyk x 18,1 hüvelyk x 5,8 hüvelyk vs. 20,8 hüvelyk x 17,7 hüvelyk x 6,9 hüvelyk). Az Apple egy bevágást is beépíthetne a képernyő tetejébe a FaceTime-kamera elhelyezésére, csökkentve ezzel a képernyő tetején lévő keret méretét.

Az új iMac Pro-nak valójában nem kellene olyan nagynak lennie, mint a Pro Display XDR, hogy 6K-s kijelzőt kínáljon. Egy 30 hüvelykes kijelző kisebb kerettel még mindig elférne a Retina 6K felbontáshoz szükséges 6016 x 3384 képpont és egy 6K-s iMac.

Elképzelhető, hogy az iMac képernyője inkább a jelenlegi 27 hüvelykes Studio Display minőségéhez hasonlítható, amelyből hiányzik a ProMotion és a HDR, de ezek a funkciók mindketten előnyösek lennének egy iMac Pro felhasználó számára. Az Apple ezeket a funkciókat más Pro készülékeihez - iPhone, iPad, MacBook - is hozzáadta, szívesen látnánk itt is.

Hogy képet kapjunk arról, hogy mire számíthatunk a nagyobb iMac kijelzőjével, ha az Apple a Studio Display-nél továbbviszi, megnézhetjük, hogyan viszonyul az Apple Pro Display XDR kijelzőjéhez.

Pro Display XDR: 6K Retina kijelző (6016 x 3384 felbontás), 1000 nits (XDR) vagy 500 nits (SDR) fényerő, széles szín (P3), True Tone.
Stúdió kijelző: 5K Retina kijelző (5,120 x 2,880 felbontás), 600 nits, széles szín (P3), True Tone (valós tónus)

A hamarosan megjelenő nagyobb iMac valószínűleg kisebb kereteket kap, mint a 27 hüvelykes iMac és iMac Pro, ami segíthet a kijelző nagyobb pixelsűrűségének elérésében anélkül, hogy a kijelzőt sokkal nagyobbra kellene méretezni. Ross Young 2021 októberében megjelent pletykája és egy 2021 decemberében megjelent második jelentés azt állította, hogy az Apple egy "körülbelül 1000 zónával és több mint 4000 mini-LED-vel" rendelkező Liquid Retina XDR kijelzőt hoz az iMacbe. Ez kevesebb lenne, mint az iPadben lévő 10 000 mini-LED és a MacBook Proban lévő 8 000 mini-LED, bár a méret és a betekintési távolság miatt valószínűleg vizuálisan megkülönböztethetetlen lenne.

A 27 hüvelykes iMacet korábban szabványos üveggel szállították a kijelző előlapján, de (300 dollárért) az Apple egy nano-textúrás üveget kínált, amely matt felületet biztosított, és jól csökkentette a tükröződést. Az Apple valószínűleg az új iMac Pro esetében is ezt fogja kínálni. Ez a bevonat egyébként tényleg drámaian csökkenti a csillogást és a tükröződést.

A cikksorozatunk utolsó részében szót ejtünk arról, hogy milyen processzorral, illetve milyen egyéb specifikációkkal érkezhet majd az Apple nagyobb gépe. Semmiképp ne hagyd ki, ide kattintva tudod elolvasni.

Forrás: Macworld

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése