Az Apple M3 chipje az idők áldozata lett

AlmaBlogger   |   2024.05.17 - 18:48   |   Írta: Hidasi Ákos   |   10695
17. máj Az Apple M3 chipje az idők áldozata lett

Innovációnak indult, unalmas lett

A chip, amely az Apple szilícium következő generációjának lett volna hivatott lenni, hirtelen lábjegyzet lett az Apple történetében.

A mesterséges intelligencia aranykora most kezdődött, és már olyan mesterséges intelligenciára épülő eszközök állnak a rendelkezésünkre, amelyek segítségével az emberek több dolgot tudnak elvégezni. Az Apple jelenléte az AI területén azonban finoman szólva is visszafogott volt. Az Apple-nek tennie kell valamit, hogy benyomást keltsen, és elmondja a világnak, hogy lépést tart a korral.

Ez a benyomás az Apple "Let Loose" rendezvényén, az új iPad-ek bemutatásakor jött létre. A vállalat arra is felhasználta az eseményt, hogy bejelentse az új M4 chipet, amely az Apple eddigi leggyorsabb Neural Engine-jét tartalmazza - a Neural Engine-t az AI funkciók elvégzésére használják. Ez egyértelműen az Apple azon törekvése, hogy lépést tartson a konkurenciával.

Az M4 chip ilyenkor történő leszállítása drámai változás az Apple tipikus chipciklusához képest. Az M3 alig több mint fél évvel ezelőtt érkezett, amikor az Apple nem csak az alap M3 chipet, hanem a Pro és Max verziókat is egyszerre mutatta be. Ez már önmagában is változás volt, de ez most sokkal nagyobb.

Az M4 iPad Pro érkezése azt jelenti, hogy az M3-as ciklusa az Apple Mac termékcsaládjában gyakorlatilag lezárult. Bár az M3 összességében egy kiváló chip, az öröksége csalódást keltő lesz.

 

M3: Fokozatos teljesítménynövekedés

Az M3 chip volt az első 3 nm-es Mac chip - ez az eljárás az A17 Pro-val került bevezetésre az iPhone 15 Pro-ban. A 3 nm-es eljárás nagyobb tranzisztorsűrűséget tesz lehetővé, ami jobb teljesítményt és energiahatékonyságot eredményezhet.

Bár az M3 egyértelműen javulást kínál az M2-hez képest, amely egy továbbfejlesztett 5 nm-es eljárással készült, mi nagyjából 15-20 százalékos teljesítménynövekedést tapasztaltunk. Bár bármilyen teljesítménynövekedés jó, a 15-20 százalékos teljesítménynövekedés nem szemet gyönyörködtető, és még kevésbé olyan jelentős, hogy mindenki azonnal a pénztárcáját szorongatva sorakozzon az Apple új chipekkel szerelt készülékeiért.

Az igazság kedvéért azt hozzá kell tenni, hogy az Apple nem a 3 nm-es eljárást emeli ki a teljesítmény javulásának fő okaként. Azonban bár az Apple a Scary Fast M3 bemutató eseményén megmutatta, hogy az M3 mennyivel gyorsabb, mint az M2, a vállalat az M3 30 százalékos CPU- és 60 százalékos Neural Engine javulását az M1-hez képest emelte ki. Persze ez leginkább azért volt így, mert akkoriban könnyebb volt meggyőzni a vásárlókat, hogy frissítsenek egy hároméves M1 chipről, mint egy 16 hónapos M2-ről, de amikor arról kell dönteni, hogy mely számokat mutassuk be, ez nem kérdéses.

Tehát az átlagosnál jobb ugrás hiánya nem segítette az M3-at marketing szempontból. Még történelmi értelemben is az M1 árnyékában áll, amely chipnek az volt az előnye, hogy első volt, és hatalmas növekedéssel felülmúlta a várakozásokat az általa leváltott Intel modellekhez képest.

 

M3: A ciklus megszakadt

Amikor az Apple kiadta az M3-at, úgy döntött, hogy megváltoztatja a kiadási ciklusát. Ahelyett, hogy először az alap M-sorozatú chipet szállította volna ki, majd később a Pro, Max és Ultra verziókat (ahogyan az M1 és M2 esetében történt), az M3, M3 Pro és M3 Max egyszerre jelent meg.

Ez üdvözlendő egységességet kölcsönzött az Apple Mac termékcsaládjának. A múlt vasárnapig azonban az M3-ciklus még mindig folyamatban volt, a Mac mini, a Mac Studio és a Mac Pro M3-as frissítései állítólag még várattak magukra. De ha egy M4-es iPad Pro-t mutatnak be, akkor minden jel szerint az M3-as ciklusnak vége.

Két héttel ezelőtt Mark Gurman egy jelentésben számolt be az M4 Mac kiadási ütemtervéről, amely idén ősszel az M4 14 hüvelykes MacBook Pro-val és az iMac-kel kezdődik, és az év végéig és 2025-ig folytatódik a többi Mac M4-es kiadásával. A jelenlegi Mac mini, Mac Studio és Mac Pro azonban M2-es chipekkel rendelkezik, és úgy gondolták, hogy az Apple még mindig kiadhat M3-as változatokat. De ha az Apple valóban kiad egy M4-es iPad Prót, akkor nincs értelme új M3-as gépekkel folytatni - csak még nagyobb zűrzavart okozna a termékpalettán.

Ez azt jelenti, hogy a Mac mini, a Mac Studio és a Mac Pro kihagy egy chipciklust. Ez nem újdonság az Apple számára; a vállalat kihagyta az M2-t az iMac esetében, és soha nem adott ki M1-es Mac Prót sem. Ez azonban a Mac-eladásokban okozhat fennakadást, mivel azoknak az ügyfeleknek, akik azt tervezték, hogy beruháznak ebbe a három Mac-be, kicsit tovább kell várniuk.

 

M3: Kihasználatlan lehetőségek

Nemrég még arról szóltak a hírek, hogy az M4 csak jövőre lesz elérhető, így kicsit nehéz elhinni, hogy az M4 már készen áll a szállításra. Még John Gruber, a Daring Fireball munkatársa is kételkedik az M4-es iPad Próban. Gurman azonban gyakran (de nem mindig) pontos a tudósításaiban, és többször is arról számolt be, hogy az Apple-nek sürgető az AI trend miatt minél hamarabb a piacra dobnia az új chip generációt. A vállalat érzi a nyomást, és nagyban akar "elindulni".

Tekintve, hogy az Apple idén leszállított egy M4-es iPad Prót, ez az M3-asnak a végét jelenti. Nincs ok a gyászra - ez csak egy chip. De az Apple-rajongók számára, akik követik a vállalat technológiai fejlesztéseit, az M3-ciklus hirtelen vége emlékeztet a technológia természetére - a fejlődés gyorsan és néha hirtelen történik. Az M3-asra nem a figyelemre méltó fejlesztések miatt fognak emlékezni, sőt, egyesek az M3-at akár annak jeleként is tekinthetik, hogy az Apple-t váratlanul érte a mesterséges intelligencia gyors térnyerése. Lehet, hogy végül ez lesz a chip öröksége.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:
Kommentek megjelenítése