Az iPhone 15 széria túlmelegedési problémákkal küzd

Apple Hírek   |   2023.09.28 - 06:10   |   Írta: Hidasi Ákos   |   11712
28. szept Az iPhone 15 széria túlmelegedési problémákkal küzd

Minden, amit a problémáról tudunk.

A közelmúltban megjelent iPhone 15 szériába tartozó készülékekről sok cikk született a megjelenés óta, rengeteg vélemény dicsérte a kamerákat, az új funkciókat és még sok mást. Az Apple számára azonban kevésbé kellemes témában is születtek a napokban cikkek, amelyek olyan problémára összpontosítanak, amely a jelek szerint folyamatosan felhívja magára a figyelmet: a túlmelegedésre. Most Ming-Chi Kuo, a TFI Securities munkatársa is hozzátette a véleményét a témához. Mi pedig összegyűjtöttünk mindent a legújabb iPhone-ok legnagyobb hibájáról.

Mindannyian hozzászoktunk már ahhoz, hogy a telefonunk időről időre kicsit felmelegszik, néha nyilvánvaló okokból, például egy nagy eszközigényű videojáték futtatása miatt, néha pedig teljesen nyilvánvaló ok nélkül.

 

Ez most más

De az iPhone 15 széria esetében a dolgok komolyabbak lehetnek. A 9to5Mac szerint "széleskörű jelentések keringenek az iPhone 15 túlmelegedéséről, úgy tűnik, minden modellnél". A melegedési problémák egy része úgy tűnik, hogy a telefon töltése közben jelentkezik, ami nem biztos, hogy mindenkinek nagy probléma, hiszen nem valószínű, (bár nem is lehetetlen), hogy mindenki sokat használná a telefonját töltés közben.

Azt is érdemes kiemelni, hogy egy iPhone életének első 24 órája nem jelzi, hogy a jövőben hogyan fog működni. Ez azért van, mert a legtöbb ember ebben az időszakban viszi át az adatokat a régi telefonjáról, és az új készülék éjjel-nappal keményen dolgozik, hogy mindent átmásoljon.

Egy koreai YouTuber, BullsLab azt állítja, hogy egy hőkamerával rögzítette az iPhone hőmérsékletét, és amikor keményen tesztelte a telefont, játékokat játszott és benchmarkokat végzett, azt állítja, hogy a telefon 116 Fahrenheit fokot ért el, ami több mint 46 Celsius foknak felel meg.

 

Elemzői vélemény

Most Ming-Chi Kuo megjegyzései további kontextust adnak ehhez a kérdéskörhöz. Kuo szerint néhány feltételezéssel szemben nem valószínű, hogy a túlmelegedés az iPhone 15 Pro egyik teljesen új elemének, az A17 Pro chipnek köszönhető, amely 3 nanométeres eljárással készült - még akkor sem, ha ezek az első okostelefonos chipek, amelyek ezt használják.

Ennek az érvelésnek van értelme, hiszen az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus esetében is érkeztek túlmelegedési jelentések, ezek a telefonok azonban nem kapták meg az Apple legújabb processzorát.

Kuo a Mediumon közzétett jelentésében azt írja: "A felmérésem azt jelzi, hogy az iPhone 15 Pro sorozat túlmelegedési problémái nem a TSMC fejlett 3 nm-es node-jával kapcsolatosak".

Akkor viszont mi lehet a probléma oka? Kuo így folytatja: "Az elsődleges ok inkább a termikus rendszer kialakításában a könnyebb súly elérése érdekében kötött kompromisszumok, például a csökkentett hőelvezető felület és a titánkeret használata, ami negatívan befolyásolja a termikus hatékonyságot".

Bár Kuo véleménye általában abszolút megalapozott, ezesetben mégis nagyon valószínűtlennek tartom, hogy az Apple nem tesztelte volna kimerítően az új telefonokat pontosan erre vonatkozóan. Ha Kuo-nak igaza van, és ez egy elég nagy "ha", akkor van némi remény. Az elemző ugyanis így folytatja: "Várható, hogy az Apple szoftverfrissítésekkel kezeli ezt a problémát, de a javulás korlátozott lehet, hacsak az Apple nem csökkenti a processzor teljesítményét. Ha az Apple nem kezeli megfelelően ezt a problémát, az negatívan befolyásolhatja az iPhone 15 Pro sorozat termékéletciklusát".

 

Mennyire súlyos, mennyire elterjedt?

Hogy pontosan mennyire elterjedt ez a probléma, az idővel fog kiderülni. Néha az ilyen panaszokról szóló bejelentések olyan hangosak, hogy elfedik azt a tényt, hogy ez inkább a kevesek hangja, mintsem a sokaké. Azonban feltehetőleg még így is, az Apple gyorsan akar majd foglalkozni a helyzettel.

Bár még mindig nem világos, mennyire elterjedt a túlmelegedő iPhone-ok problémája, a Bloomberg munkatársa, Mark Gurman azonban arról számolt be, hogy az Apple technikai ügyfélszolgálatának munkatársai foglalkoznak az ezzel kapcsolatos hívásokkal. Gurman szerint a munkatársak "egy régi Apple-támogatás cikkre hivatkoztak az ügyfeleknek arról, hogyan kezeljék a túl melegnek vagy hidegnek érzett iPhone-t. A közlemény szerint a túlmelegedés intenzív alkalmazások használatakor, töltéskor vagy egy új készülék első alkalommal történő beállításakor fordulhat elő".

Ez a beállítás relevánsnak tűnik, mivel a túlmelegedés általában az iPhone 15 birtoklásának legelső napjaiban történik, amikor a felhasználók telefonjai alkalmazásokat és adatokat töltenek le, valamint fényképeket az iCloudból. Ez egy teljes folyamat lehet, és sok órát vehet igénybe, így a túlmelegedés ekkor nem váratlan.

De míg Gurman szerint az egyik felhasználó "arra panaszkodott, hogy az iPhone 15 Pro Max annyira felforrósodott, hogy hívás közben kikapcsolt, majd néhány percbe telt, mire újra bekapcsolódott", más felhasználóknak egyáltalán nem volt problémájuk, vagy úgy találták, hogy a hőmérséklet ugyanolyan, mint a korábbi iPhone-oknál.

 

Mit mond az Apple?

Az Apple egy régi támogatási cikkre hivatkozott az ügyfelek számára, amely nem ad konkrétan a legújabb telefonokra vonatkozó utasításokat, de pontosítja, hogy a telefon az első beállítás után, biztonsági mentésből történő visszaállítás, nagy eszközigényű alkalmazás futtatása vagy vezeték nélküli töltés közben a szokásosnál melegebbé válhat.

Mindezek nagy része azt jelenti, hogy még mindig nem tudni, mennyire komoly vagy elterjedt ez a szituáció. Ha néhány hét múlva még mindig probléma lesz, akkor talán valami nagyobb dologról van szó, mint a beállítási problémák.

Forrás: Forbes

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése