Az iPhone USB-C portjai zseniálisak. De mindennek van árnyoldala... 2. rész

AlmaBlogger   |   2023.09.27 - 19:11   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3998
27. szept Az iPhone USB-C portjai zseniálisak. De mindennek van árnyoldala... 2. rész

Minden jóban van valami rossz. De ebben vajon mi?

Az USB-C töltési és adatátviteli sokoldalúsága olyan bonyodalmakkal is jár, amelyeket most emberek milliói tapasztalhatnak meg első kézből. Ebben a kétrészes cikksorozatban ezt a témát járjuk körbe minden szempontból. Hogy ez miért fontos? Nos, ez az egyik legfontosabb különbség az Apple legújabb generációs telefonjai és a korábbi modellek közt, így ha iPhone vásárláson gondolkozol, mindenképp érdemes végigolvasnod ezeket a cikkeket.

Az előző cikkben (amit ha még nem tetted, akkor ide kattintva tudsz elolvasni) ott hagytuk abba, hogy az USB-C igazából három dolgot is jelenthet, amik különböző funkciókat tudnak ellátni és különböző sebességgel rendelkeznek. De pontosan miért is jelent ez problémát?

 

Alacsony költségek, az USB-C problémáinak okozói

Senki sem akar 2-3.000 forint helyett 20.000 forintot költeni egy USB-kábelre. Ez csak természetes. De itt jön a baj,  ugyanis mint általában, nagyjából ebben az esetben is azt kapod, amiért fizetsz.A nagy sebességű adatátvitelt vagy nagy teljesítményű töltést támogató kábelek sajnos általában drágábbak. Egy ökölszabály: A "töltőkábelként" számlázott kábelek tapasztalataim szerint nem vesződnek a nagysebességű adattámogatás többletköltségeivel. Ebbe beletartoznak az USB-C kábelek is, amelyeket maga az Apple szállított a MacBookok mellé több éven át.

Egy általam látott, megfizethető árú kábel USB 4 termékként hirdette magát, de alaposabb vizsgálat során kiderült, hogy csak USB 2.0 adatátvitelt támogat. Vagy a gyártó volt zavarban a fogalmakkal kapcsolatban, vagy hazudott, vagy azzal próbált érvelni, hogy a kábel akkor is működik USB 4 portban, ha csak lassú adatátviteli sebességet támogat. (Az USB jó visszafelé kompatibilitása azt jelenti, hogy a lassabb, régebbi termékek általában még mindig jól működnek, ha újabbakhoz csatlakoztatják őket.)

Nem küzdöttem túl sokat a lassú kábel problémájával. Leginkább töltésre használom az USB-C-t, és a gyors kapcsolatot igénylő eszközeim a saját gyors kábeleikhez csatlakoznak.

Azonban mindig belefuthatunk problémákba. Legyen szó fényképek, videók, biztonsági mentések vagy egyéb nagyobb adatok másolásáról vagy áthelyezéséről. könnyen jelenthet kellemetlenséget egy a kelleténél lassabb kábel.

 

Mikor okoz problémát az USB-C, és mikor nem

A jó hír az iPhone 15 tulajdonosoknak, hogy a legtöbbjüknek nem kell sokat törődniük azzal, hogy lassú-e a kábelük. Sőt, az iPhone 15 nem-Pro telefon tulajdonosai még akkor sem fogják tudni kihasználni a gyors kábel sebességét, ha van nekik.

Az adatátviteli sebességek fontosabbak voltak a régi időkben, amikor az iTunes segítségével szinkronizáltuk a zenéket és a fényképeket a laptopok és az iPhone-ok között. Még akkor is, amikor a fotó- és videofájlok mérete az 50 megapixeles telefonkamerákkal és a 4K videókkal robbanásszerűen megnőtt, a legtöbben mobilhálózatokon, Wi-Fi-n és AirDrop-on keresztül jutnak hozzá az adatokhoz a telefonjukról, nem pedig kábelekkel. Kevésbé praktikus, de általánosan kényelmesebb folyamat.

 

USB-C mindenhol

Ez a nagy ok, amiért az Apple többnyire indokolni tudta, hogy egy iPhone 15-öt USB 2.0 kábellel szállítson.

De a komoly adathalmozóknak, azoknak, akik sok gigabájtnyi 4K ProRes videót forgatnak, hasznos lehet egy gyorsabb kábel. Ez az egyik oka annak, hogy bosszankodtam az iPhone-om Lightning-portja miatt. És ez az egyik ok, amiért bosszant, hogy az Apple még a drága iPhone Pro modellekhez is lassú USB-C kábelt szállított.

Az Apple talán aggódik amiatt, hogy összezavarja saját vásárlóit. Jelenleg két lehetőséget kínál: lassú töltőkábeleket és gyors Thunderbolt kábeleket. Ezek között nagy az árkülönbség: Az Apple 1.8 méteres Thunderbolt 4 kábele, amely 40 Gbps sebességet támogat, közel 55.000 forintba kerül.

Ennyit azért nem kell szerencsére erre költeni. A 40 Gbps sebességű, 1 méteres USB-C kábeleket, amelyek 40 Gbps sebességgel továbbítják az adatokat, már alig több mint 10.000 forintért is beszerezheted. Célszerű azonban utánanézni a forrásnak, mert sok hamisan hirdetett kábel van a piacon.

Az USB kusza történetének köszönhetően alaposan meg kell nézni egyébként is a specifikációkat. Spórolhatsz némi pénzt, ha csak 10 vagy 20 Gbps sebességű kábelt veszel, ami még mindig bőven elég egy iPhone-hoz, de a 40 Gbps hasznos, ha ugyanazt a kábelt szeretnéd használni a számítógéped csatlakoztatására egy nagy külső kijelzőhöz is például. Emellett azt is vedd figyelembe, hogy a termékek jövőbiztosítására tett erőfeszítéseknek is vannak korlátai: A következő USB-verzió 80 Gbps csúcssebességet fog elérni, a Thunderbolt 5 pedig 80 Gbps-os támogatást igényel majd, amikor 2024-ben megérkezik.

 

 

Én személy szerint inkább olyan USB-C termékeket vásárolnék, amelyek átmentek az USB-IF hasznos, bár nem kötelező megfelelési tesztjén. Ellenőrzöm az USB-IF tanúsítványokat, és szeretem, amikor az egyes gyártók egyértelmű leíró címkéket csatolnak a termékeikhez, hogy ne nekem kelljen dekódolnom az USB-IF ikonokat. (Sajnos azonban a legtöbb terméknek még csak ikonjai sincsenek.)

 

Az USB-C átmenet kevésbé fájdalmas, mint a Lightning volt

Rengeteg bosszankodás volt, amikor az Apple átállt a Lightning portra, annak ellenére, hogy egyértelmű volt, hogy a Lightning jobb, mint az azt megelőző, bumszli, törékeny, 30 tűs csatlakozó volt. Viszont még ennél is több panaszra számítok az iPhone USB-C átállásával kapcsolatban, ahogy az emberek felfedezik, hogy a kesztyűtartóban, irodai asztalokon, iskolai hátizsákokban és éjjeliszekrényeken elrejtett kábelek elavulttá váltak.

De a jó hír az, hogy az USB-C már nagyon jól bevált, és nem csak a MacBookokon és sok iPad-en. Az ovális alakú csatlakozó megtalálható a modern androidos telefonokon, a Windows laptopokon, a Nintendo Switch játékkonzolokon, az iPad Pro és Air táblagépeken, a Sony zajszűrővel szerelt fejhallgatóin és számtalan más eszközön.

Ez azt jelenti, hogy jó esély van rá, hogy sokunknál már van USB-C kábel, ami itt hever valahol. Én pedig nagyon izgatottan várom, hogy több eszközön is használhassam a szeretett vezetékeimet.

Emellett viszont az is igaz, hogy nem teljesen alaptalan az Apple azon kifogása, hogy az EU USB-C követelménye elektronikus hulladékot generálna. De gyanítom, hogy a következő körülbelül három évben átlagolva az USB-C iPhone-ok nem jelentik majd az USB-C kábelvásárlások és a Lightning kábelszemét tömeges megugrását. Csak az lesz, hogy a megvásárolt kábelek több eszközhöz lesznek hasznosak, és remélhetőleg nem kell majd annyi különböző kábelt vásárolni és magunkkal cipelni.

Egyébként az USB-IF vezetői az USB-C címkézési problémáival kapcsolatban mindenkit biztosítanak arról, hogy a legtöbb ember nem vesz észre semmiféle zavart az USB vezetékek adatátviteli és töltési sebességével kapcsolatban, és hogy a fokozatosan érlelődő technológia miatt az inkompatibilitások és a termék hiányosságai végül a kollektív szemetes fiókjaink mélyére csúsznak majd.

 

Remélem, hogy így lesz. Számomra az USB-C rugalmassága és teljesítménye megéri a fájdalmat. De bárcsak ne lenne ennyi fájdalom mégis.

Forrás: Cnet

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése