A macOS Sonoma 20 legfontosabb újítása - 1. rész

Apple Hírek   |   2023.09.28 - 09:21   |   Írta: Hidasi Ákos   |   10424
28. szept A macOS Sonoma 20 legfontosabb újítása - 1. rész

Új funkciók, változások, frissítések - mindenről egy helyen.

Az Apple kedden kiadta a macOS Sonoma-t, a vállalat Mac operációs rendszerének legújabb verzióját. A macOS Sonoma interaktív asztali widgeteket, webes alkalmazásokat, új videohívás-funkciókat és új funkciókat vezet be a platform különböző területein.

Ebben a cikksorozatban 20 új funkciót és kevésbé ismert változást válogattunk össze, amelyeket érdemes megnézni, ha frissítés előtt állsz. Ha pedig már frissítettél a legújabb változatra, akkor is érdemes lehet ezekkel a funkciókkal tisztában lenned. Lássuk is tehát!

 

1. Widget színbeállítások

Amikor nem használod őket, az interaktív asztali widgetek egyszínű stílust felvéve a háttérbe vonulnak, így az aktív alkalmazásra vagy ablakra koncentrálhatsz.

Ha pedig jobban tetszik ez a megjelenés, a Rendszerbeállítások -> Asztal és dokkoló menüpontban állandósíthatod. A "Widgetek" szakaszban állítsd a Widget stílusát Monokrómra.

 

2. Rendszerbeállítások navigáció

A macOS Ventura rendszerben az Apple a "System preferences-t" a "System settings-re" cserélte, hogy az iOS és iPadOS rendszerhez igazítsa, de a vezérlőelemek elrendezésének módja sok felhasználónál hagyott kívánnivalót maga után.

A macOS Sonomában ugyanaz a Rendszerbeállítások felület maradt, de most már könnyebb navigálni a különböző meglátogatott menüképernyőkön anélkül, hogy folyamatosan görgetni kellene az oldalsávot, köszönhetően a visszafelé és előre gomboknak.

 

3. FaceTime-reakciók

Az Apple megváltoztatta a FaceTime integrációjának módját a menüsorba. A videóeffektusok beállításai többé nem a Vezérlőközpontban jelennek meg, hanem új otthont kaptak egy saját zöld FaceTime menüsorelemben, amely egy mini webkamera nézetet és a Reakciók kiváltására szolgáló gombokat is tartalmaz.

A reakciók között szerepel a Love, Like, Dislike, Lufi, Eső, Konfetti, Lézer és Tűzijáték is. Egyes reakciókat a felhasználó fizikai cselekvései is automatikusan kiváltanak: Egy hüvelykujj felfelé egy Like-ot vált ki, két hüvelykujj felfelé pedig tűzijátékot. Hasonlóképpen, egy hüvelykujj lefelé nemtetszésnek számít, két hüvelykujj lefelé pedig esőszakadást indít el.

 

4. Safari profilok

A Safari egy új funkcióval, a Profilokkal gyarapodott, amelynek célja, hogy segítsen elkülöníteni a böngészést a különböző felhasználási esetek, például a munka, az iskola vagy a személyes használat esetén.

A Safari -> Beállítások... menüpontban a Profilok részre lépve egyéni profilokat hozhatsz létre, mindegyikhez saját szimbólumot és színt választhatsz, valamint kiválaszthatsz egy Kedvencek mappát is.

A profilok elkülönítik az előzményeket, a lapcsoportokat és a cookie-kat, és külön extension-öket is hozzárendelhetsz különböző profilokhoz, hogy a böngészési élményt az adott feladat alapján optimalizálják.

 

5. Zökkenőmentes billentyűzetbevitel és diktálás

A macOS Sonoma támogatja a billentyűzetbevitel és a Diktálás egyidejű használatát. Így anélkül vihetsz be több módon szöveget, hogy az megszakítaná a gondolatmeneted.

Más szóval, a Diktálás gyorsbillentyű lenyomása után is folytathatod a gépelést (a Rendszerbeállítások -> Billentyűzet menüpontban tudod ezt beállítani). Így amikor az ujjaidnak pihenésre van szükségük, hangosan kimondva befejezheted a mondatot, amit éppen gépeltél.

 

6. Presenter Overlay

Ha FaceTime vagy Zoom híváson vagy, a nyitott alkalmazásablak sarkában lévő zöld közlekedési lámpára kattintva, majd a gombot lenyomva tartva megjelenik a képernyőmegosztás lehetősége, az új Presenter Overlay funkcióval pedig a te képed is a képernyőn maradhat, ezáltal pedig például jobban tudsz a slide-ok egyes részeire mutatni. Nem mellesleg akik az előadásodat hallgatják, azok az arckifejezéseidet és gesztikulációidat is látják.

 

 

Videohívás közben vagy egy mozgatható buborékba helyezheted magát a megosztott ablak vagy asztal sarkában, de a képernyőn megjelenő tartalmat a saját környezeted hátterébe is helyezheted, így úgy tűnik majd a hallgatóságodnak, mintha éppen előtte állnál.

 

7. Webesoldal-parancsikonok dokkolása

A Safari egy új opciójának köszönhetően mostantól önálló webes parancsikonokat hozhatsz létre, és a szokásos alkalmazásaid mellé a Dockhoz is hozzáadhatod őket.

Mindössze annyit kell tenned, hogy felkeresel egy weboldalt a Safariban, és a Fájl -> Hozzáadás a Dockhoz.... menüpontokat választod. Ezután nevet adhatsz a webes parancsikonnak, és még az ikonját is megváltoztathatod. Amikor megnyitsz egy dokkolt webesoldalt ezen keresztül, az egy saját, különálló ablakban nyílik meg, amely tartalmaz vissza és előre gombokat az egyszerű navigációhoz.

 

8. A Caps Lock be van kapcsolva

Ha a billentyűzeted Caps Lock gombja be van kapcsolva a macOS Sonomában, akkor egy praktikus kijelző jelenik meg közvetlenül a kurzor mellett, így kevésbé valószínű, hogy VÉLETLENÜL ÍGY GÉPELNÉL, és elrontod a jelszavaidat.

Az Apple emellett a szövegkurzort kicsit vastagabbá tette, és a színe mostantól az aktív alkalmazáshoz képest változik, így jobban tudod, hogy melyik ablakban fog megjelenni a szöveged, amikor gépelni kezdesz.

 

9. Jegyzetek megnyitása a Pages alkalmazásban

A Jegyzetek alkalmazásból mostantól közvetlenül a Pages alkalmazásba küldhetsz jegyzeteket. Egyszerűen nyisd meg a jegyzetet, kattints a Megosztás gombra, majd válaszd a Megosztás lapon a Megnyitás a Pagesben lehetőséget.

Innen tovább szerkesztheted a jegyzetet a Pagesben, majd elmentheted vagy exportálhatod PDF-, Word- vagy EPUB-fájlként.

 

10. iPhone Widgetek a Mac számítógépen

Az Apple Continuity funkciójának és az eszközökkel való szinkronizálás képességének köszönhetően a widgetkönyvtár az iPhone-od widgetjeit is tartalmazza az összes elérhető méretben. Így ha nincs is meg a megfelelő Mac alkalmazás, akkor is használhatod az iOS widgetet közvetlenül az asztali gépeden. Egyszerűen csak húzd a galériából egy szabad helyre. Ha egynél több iPhone-od van, azt is kiválaszthatod, hogy mely widgetek jelenjenek meg a Mac widgetkönyvtárában. Menj a Rendszerbeállítások -> Asztal és Dock, és a "Widgetek" szakaszban kattints az iPhone legördülő menüpontra, hogy kiválaszd azt az eszközt, amellyel szinkronizálni szeretnél.

Ne feledd, hogy ez a cikk a sorozatunk első fele csupán. A folytatást ide kattintva érheted el.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése